GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Još četiri banke potpisale s HBOR-om sporazum o osiguranju kredita

Još četiri banke potpisale s HBOR-om sporazum o osiguranju kredita
OSIGURANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 12:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, OTP banka i Slatinska banka potpisale su s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) Sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika COVID 19, izvijestio je HBOR u utorak.

Putem tih banaka te Erste banke i Hrvatske poštanske banke, koje su nedavno potpisale sporazum, omogućeno je odobrenje ukupno više od 5,2 milijarde kuna kredita za likvidnost uz HBOR-ovo osiguranje.

Korištenjem HBOR-ovog osiguranja portfelja kredita omogućeno je brže i jednostavnije odobrenje novih sredstava za očuvanje likvidnosti izvoznika i posrednih izvoznika, kaže se u priopćenju.

Prema unaprijed dogovorenim uvjetima prihvatljivosti i troškovima osiguranja, banke će samostalno odlučivati o kreditima koje će uključiti u portfelj koji HBOR osigurava do 50 posto iznosa glavnice, redovne ugovorene kamate, interkalarne i kamate u počeku.

U osigurani portfelj mogu biti uključeni novi krediti za likvidnost s počekom do jedne godine i rokom otplate do pet godina.

Osiguranici su banke koje će odobravati nove kredite za likvidnost izvoznicima, uključujući i turistički sektor, ali i posrednim izvoznicima. Izvoznici su definirani kao poduzetnici koji su u zadnjoj poslovnoj godini, za koju su dostupna službena financijska izvješća, ostvarili najmanje 20 posto prihoda od izvoza.

U skladu s izmjenom Uredbe o osiguranju izvoza, koja je stupila na snagu 30. travnja, banke će moći koristiti portfeljno osiguranje i za odobrenje kredita za likvidnost posrednim izvoznicima, odnosno dobavljačima izvoznika. Posredni izvoznici definirani su kao poduzetnici koji su u poslovnim prihodima prethodne financijske godine ostvarili najmanje 40 posto prihoda od prodaje izvoznicima.

"Osiguranjem portfelja kredita HBOR je omogućio jedan od bitnih preduvjeta kako bi se pojednostavila i ubrzala procedura odobrenja sredstava za financiranje likvidnosti. Izmjenom Uredbe o osiguranju izvoza u osigurani portfelj moći će se uključiti i krediti odobreni posrednim izvoznicima, čime smo značajno većem broju poduzetnika omogućili korištenje ove pogodnosti, izjavila je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko.

Tagovi: Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, OTP banka, Slatinska banka, Hrvatska banka za obnovu i razvoj
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE