GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamate još bitno ne rastu, ali uvjeti kreditiranja sve stroži

Kamate još bitno ne rastu, ali uvjeti kreditiranja sve stroži
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2022 / 10:21
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Zbog inflacije i sve otežanije otplate mjesečnih rata, banke najavljuju spuštanje procjene kreditne sposobnosti kako bi klijentima odobravali niže iznose kredita ili otplatu na dulji rok, piše u utorak Večernji list.

U ovom trenutku uvjeti kreditiranja još nisu značajno promijenjeni na razini sektora, ali banke aktivno prate cjelokupnu gospodarsku situaciju i makroekonomska kretanja te će u slučaju potrebe prilagoditi uvjete kako bi se klijentima osigurala dovoljna razina raspoloživog dohotka za redovno podmirenje obveza po kreditima – iz odgovora Hrvatske udruge banaka na upit je li istinita informacija o tome da su banke počele primjenjivati strože uvjete odobravanja kredita može se iščitati da banke kane učiniti upravo to: spuštati procjenu kreditne sposobnosti kako bi klijentima odobravale niže iznose kredita ili otplatu na dulji rok s istim rezultatom – većim preostalim dijelom plaće.

S obzirom na nove cijene goriva koje vrijede od danas i udar na standard vezan uz ostala poskupljenja koja generiraju što inflacija, što arbitrarne odluke trgovaca, logično je da se očekuje otežana otplata kredita, no dodatno je pitanje hoće li je banke i same otežati povećanjem kamatnih stopa.

– U statistici kamatnih stopa za kolovoz mogu se primijetiti određene promjene trendova. Prosječna kamatna stopa za novoodobrene nenamjenske kredite s valutnom klauzulom povećana je s 4,72 posto u srpnju na 5,31 posto u kolovozu, dok je povećanje kod čistih kunskih kredita bilo jedva primjetno: 4,97 posto u odnosu na 4,93 posto. Kod novoodobrenih stambenih kredita bez valutne klauzule prosječna kamatna stopa povećana je s 2,75 posto u srpnju na 2,98 posto u kolovozu, dok je kod istih kredita s valutnom klauzulom prosječna kamatna stopa povećana s 2,49 posto u srpnju na 2,57 posto u kolovozu – kažu u HUB-u.

Rast kamata je, dakle, počeo. I dok se, s jedne strane, očekuje da će u četvrtak čelnica Europske središnje banke Christine Lagarde objaviti povećanje referentne kamatne stope, što se odražava na cijenu novca u cijeloj Europi, s druge strane, od 1. siječnja 2023. valutni rizik trebao bi se isključiti iz cijene posuđivanja u Hrvatskoj. Banke neće imati opravdanja za neku značajniju korekciju kamatnih stopa, piše novinarka Večernjeg lista Valentina Wiesner.

Tagovi: kamatne stope, kreditiranje, Hrvatska udruga banaka, uvjeti kreditiranja
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka: Ukrajini je potrebno 411 milijardi dolara za obnovu
OBNOVA
Svjetska banka: Ukrajini je potrebno 411 milijardi dolara za obnovu
WASHINGTON - Potrebe Ukrajine za obnovu i oporavak narasle su na 411 milijardi američkih dolara, objavila je danas Svjetska banka.
Depoziti u bankama pali na početku 2023.
PAD
Depoziti u bankama pali na početku 2023.
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem siječnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su gotovo 55 mlrd. eura.
Alecta prodala dionice First Republica uz ogroman gubitak
PRODAJA
Alecta prodala dionice First Republica uz ogroman gubitak
STOCKHOLM - Najveći švedski mirovinski fond Alecta objavio je da je prodao dionice posrnule američke banke First Republic uz gubitak od 7,5 milijardi kruna (676 milijuna eura).
I Švicarska se pretvorila u banana državu
FINANCIJSKI POTRES
I Švicarska se pretvorila u banana državu
KOLUMNA - Vinancijsku javnost i dalje brine UBS-ovo preuzimanje Credit Suissea.
Credit Suisse je ne tako davno vrijedio više od Applea
PARALELE
Credit Suisse je ne tako davno vrijedio više od Applea
ZAGREB - U svibnju 2007. godine, mjesec dana prije lansiranja prvog iPhonea, Credit Suisse imao je s 90 milijardi dolara tržišne kapitalizacije veću vrijednost od Applea koji je tada vrijedio 86 milijardi dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE