GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamate poduprle rezultate mađarske OTP banke u trećem tromjesečju

Kamate poduprle rezultate mađarske OTP banke u trećem tromjesečju
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2021 / 14:57
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Mađarska banka OTP izvijestila je u petak o rastu prihoda u trećem tromjesečju koji odražava veći prihod od kamata u razdoblju pojačane potražnje za kreditima paralelno oporavku gospodarstva od pandemijske krize.

U razdoblju od srpnja do rujna banka je poslovala s konsolidiranom dobiti nakon poreza od 120,17 milijardi forinti, većom za šest posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Operativna dobit porasla je 12 posto, na 151 milijardu forinti.

Ukupni prihod veći je 13 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dosegnuvši 333,1 milijardu forinti.

Nego prihod od kamata bilježio je gotovo isti postotni rast i iznosio je 222,7 milijardi forinti.

Neto prihod od naknada i provizija porastao je 16 posto, na 86 milijardi forinti.

Ukupni troškovi rizika gotovo su utrostručeni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 25 milijardi forinti, a najviši je iznos ponovo rezerviran u Rusiji, zbog većih kreditnih plasmana i većih rezervacija za korporativne kreditne linije i jamstva.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci ukupni je bančin prihod iznosio 950,7 milijardi forinti i veći je 10 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Konsolidirana dobit nakon poreza porasla je 78 posto, na 335,3 milijarde forinti.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju rujna 15,4 posto i veća je za gotovo jedan postotni bod nego na kraju istog prošlogodišnjeg mjeseca.

Otpuštene rezervacije u Hrvatskoj

Hrvatska je podružnica OTP banke u trećem tromjesečju više nego udvostručila konsolidiranu dobit nakon poreza, bez efekata prilagodbe, na 10,9 milijardi forinti.

Operativna dobit porasla je dva posto, na 12,39 milijardi forinti.

Ukupni prihod zadržao se na razini lanjskog trećeg tromjesečja i iznosio je 23,37 milijardi forinti. Neto prihod od kamata uvećan je tri posto, na 15,29 milijardi forinti. Neto prihod od naknada i provizija poskočio je za petinu, na 5,33 milijarde forinti.

Hrvatska je podružnica u trećem tromjesečju otpustila 961 milijun forinti rezervacija. U istom prošlogodišnjem razdoblju bilježila je rezervacije od 6,1 milijardu forinti.

U razdoblju od siječnja do rujna konsolidirana dobit nakon poreza, bez efekata prilagodbe, porasla je 69 posto, na 25,2 milijarde forinti.

Operativna dobit bila je veća devet posto nego u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci i iznosila je 33,27 milijardi forinti.

Prihod je bio četiri posto veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosio je 66,45 milijardi forinti. Gotovo isti postotni rast bilježio je i neto prihod od kamata, dosegnuvši 45,1 milijardu forinti.

Rezervacije su smanjene 79 posto, na 2,66 milijardi forinti.

Tagovi: OTP banka, OTP banka Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE