GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamatne stope ponovno rastu

Kamatne stope ponovno rastu
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2022 / 09:28
Autor: SEEbiz / N1 info
SPLIT - Rast kamatnih stopa brine građane, posebno zato jer se očekuje da se taj trend povećanja nastavi. Nastavak je to monetarne politike EU s ciljem da se inflacija što skorije vrati na srednjoročni cilj od 2 posto. Provjerili smo kakve su reakcije građana.

Četvrti put od srpnja Europska središnja banka podignula je kamatne stope – ovog puta za 0,5 posto, pa se glavna stopa popela na dva i pol posto. Sve kako bi se suzbila galopirajuća inflacija u eurozoni. Nekim je građanima to u redu.

“Zato što banka tako funkcionira. Jer da banka tako ne funkcionira ne bi bila banka. Mi da znamo raspolagati svojim novcem banka nam nikad trebala i ne bi dolazili u takve situacije”, kaže Ana Muller-Čepalija za N1 televiziju.

A situacija za građane nije zabrinjavajuća, poručuje struka.

“Najmanji utjecaj je povećanja na kredite građana i tu se može očekivati povećanje kamata na kredite odnosno povećanje rata na postojeće kredite za građane koji nisu ugovorili fiksnu kamatnu stopu, no to povećanje bit će osjetno, ali ne i dramatično”, navodi Željko Garača s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Kada je u pitanju dizanje kredita, dio građana je vrlo oprezan.

“Šparaš koliko možeš, ne zadužuješ se i to je to”, kaže Lidija Rumić iz Splita.

“Oni mogu dizati kamatne stope kako žele, zbog toga i ne želim uzimat kredit jer kako se onaj direktor ujutro probudi može promijenit kamatnu stopu”, dodaje Antonio Ljubas.

Sljedeće bi godine mogle ići preko četiri posto, smatra struka.

“Jer se predviđa, po predviđanju ECB-a da će temeljna inflacija, ona u kojoj nema hrane i energije, ono što muči većinu građana biti preko četiri posto, a borba protiv inflacije nije efikasna ako referentna kamatna stopa nije veća od temeljne inflacije”, dodaje Garača.

Iz HNB-a danas bez komentara.

“Guverner Boris Vujčić je od 1. rujna 2022. godine u statusu promatrača u Upravnom vijeću Europske središnje banke, a 1. siječnja 2023., kada Hrvatska narodna banka postaje dijelom Eurosustava, postat će punopravni član Upravnog vijeća te se na njegove istupe primjenjuje takozvano tiho razdoblje sedam dana prije ključnih sastanaka. U razdoblju koje prethodi takvim sastancima komunikacija članova Upravnog vijeća ESB-a s medijima i sudionicima na tržištu ograničena je”, poručio je HNB ranije.

Guverner Vujčić će o rastu kamatnih stopa, ali i rekordnoj inflacicji izvijestiti javnost u ponedjeljak na brifingu za medije.

Tagovi: kamatne stope, Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
POTEZI
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
ZAGREB - Američka digitalna banka Mercury nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startupovima i tehnološkim tvrtkama koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a.
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
DOBRE BROJKE
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
MILANO - Talijanska banka UniCredit u srijedu je objavila dobit u drugom tromjesečju bolju od očekivane i rekla da kupuje belgijsku digitalnu banku s vlastitom IT platformom temeljenom na oblaku za 370 milijuna eura (401 milijun dolara).
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
PARIZ - Francuska BNP Paribas objavila je u srijedu tromjesečnu dobit bolju od očekivane nakon što su prihodi investicijskog bankarstva skočili zbog porasta trgovanja dionicama, neutralizirajući oštar pad neto prihoda od kamata u francuskom maloprodajnom poslovanju.
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
GUBITAK
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
FRANKFURT - Deutsche Bank u drugom je kvartalu prekinula niz dobiti od 15 tromjesečja s manjim gubitkom od očekivanog, budući da je napravila rezervaciju za tekuću tužbu oko svog odjela Postbank.
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
U PLUSU
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do svibnja ostvarile 409,9 milijuna eura čiste dobiti, što je 6,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Nastavljen je rast neto kamata, dok su nekamatni prihodi smanjeni. Formiranje neto gubitaka i rezerviranja značajno je poraslo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE