GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katapultirana dobit HSBC-a

Katapultirana dobit HSBC-a
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2023 / 06:52
Autor: SEEbiz
LONDON - Dobit HSBC-a nakon oporezivanja iznosila je 6,26 milijardi dolara u tri mjeseca zaključno s rujnom, skočivši 235% u usporedbi s 2,66 milijardi dolara u istom razdoblju prošle godine.

Najveća europska banka po imovini također je zabilježila rast dobiti prije oporezivanja za ovo tromjesečje za 4,5 milijardi dolara na 7,7 milijardi dolara, uglavnom zbog okruženja viših kamatnih stopa.

Međutim, brojke su nadmašile očekivanja ekonomista, koji su predviđali dobit u trećem kvartalu nakon oporezivanja od 6,42 milijarde dolara i dobit prije oporezivanja od 8,1 milijardu dolara.

HSBC je rekao da je povećanje djelomično posljedica umanjenja vrijednosti od 2,3 milijarde dolara u trećem tromjesečju 2022. u vezi s planiranom prodajom njegovih maloprodajnih bankovnih operacija u Francuskoj.

Od toga je 2,1 milijarda dolara poništena u prvom kvartalu 2023. jer je postalo manje izvjesno da će transakcija biti dovršena.

"Sada očekujemo reklasificiranje ovih operacija u one koje se drže za prodaju u 4. kvartalu 23. godine, kada bi se umanjenje vrijednosti ponovno uspostavilo", rečeno je.

Prihodi su porasli na 7,71 milijardu dolara u trećem tromjesečju, u odnosu na 3,23 milijarde dolara prije godinu dana. HSBC je to također pripisao okruženju viših kamatnih stopa, rekavši da je to poduprlo rast neto prihoda od kamata u svim njegovim globalnim poslovima.

Neto kamatna marža — mjera profitabilnosti kreditiranja — iznosila je 1,7%, što je povećanje od 19 baznih bodova na godišnjoj razini i premašila je procjene od 1,68%.

Međutim, NIM je pao za dva bazna boda u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. To je odraz povećanja broja klijenata koji migriraju svoje depozite na oročene proizvode, osobito u Aziji, rekao je HSBC.

Tagovi: HSBC, banka
PROČITAJ I OVO
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
POSLJEDICE
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
HONG KONG - Dionice HSBC Holdingsa pale su u petak za više od 3% u Hong Kongu nakon izvješća da bi njegov glavni dioničar Ping An Insurance mogao smanjiti svoj udio u britanskoj banci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE