GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Klemen Boštjančič novi je predsjednik Odbora guvernera EBRD-a

Klemen Boštjančič novi je predsjednik Odbora guvernera EBRD-a
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2024 / 19:55
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Na godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Erevanu, Armenija, ministar financija Klemen Boštjančič izabran je za novog predsjednika odbora guvernera članica EBRD-a. On će godinu dana predsjedavati 73-članim odborom banke.

Ministar Klemen Boštjančič rekao je nakon izbora da je Slovenija uvijek bila aktivan i podržavajući partner banke. “Dijelimo iste vrijednosti i podržavamo iste prioritete – zelenu tranziciju, jednake mogućnosti, uključenost, dobro upravljanje i digitalizaciju”, istaknuo je i objasnio da će središnji dio njegova mandata biti usvajanje strateškog i kapitalnog plana banke. okvir na sastanku u Londonu sljedeće godine. I sam će se zalagati za aktivniju ulogu zemalja EU, najavio je.

"Za nas je jako važno da je Slovenija i dalje među 11 zemalja EU, koje su tzv. zemlje poslovanja, odnosno u koje EBRD također ulaže. Naša iskustva s EBRD-om su vrlo pozitivna, kako na području privatizacije, a posebno posljednjih godina s određenim financijskim instrumentima koje je EBRD osigurao slovenskim tvrtkama“, nastavio je.

Nakon ulaganja EBRD-a u Sloveniju, u prvom je planu 2022. godina, no tada se uglavnom radilo o financijskim instrumentima, pojasnio je ministar koji želi da se banka u budućnosti odvaži ići i na nešto rizičnije projekte, u razne fondove, uključujući fondove rizičnog kapitala, startupe.

"EBRD puno priča o tome, ali, kao što je rečeno, ti rezultati još nisu viđeni u Sloveniji", rekao je, dodavši da će to biti i njegov fokus u nadolazećim mjesecima jer je to područje koje je važno i za Sloveniju i za regiju.

Imenovanje na čelo odbora guvernera EBRD-a Boštjančič vidi kao priznanje i Sloveniji i sebi osobno.

"Naravno, od početka svog mandata radim na tome da budemo ne samo prisutni u međunarodnoj areni, nego i da nas se čuje i uzme u obzir", rekao je.

Slovenija je članica EBRD-a postala nakon bivše Jugoslavije, a dvije godine nakon osnivanja, 1993., upisala je dodatne dionice i tako povećala svoj udio u banci. Upravno vijeće odgovorno je za poslovanje banke, utvrđuje njen strateški smjer i odlučuje o članstvu u banci, nadležno je za promjene u strukturi kapitala, imenovanje direktora i izbor predsjednika banke, te odluke u vezi s financijskim izvještajima te utvrđivanjem rezervi i udjela u dobiti, pojasnili su danas u Ministarstvu financija.

Glavna tema ovogodišnje godišnje skupštine EBRD-a u Erevanu, koja se održala u srijedu i danas, bila je priprema novog petogodišnjeg strateškog i kapitalnog okvira koji će guverneri odobriti sljedeće godine na godišnjoj skupštini u Londonu. obratio se guvernerima sa zahtjevom za usmjeravanje prioriteta banke, povećanje fleksibilnosti u odgovoru na tekuće krize i jačanje njezine prisutnosti u privatnom sektoru.

Odbor guvernera EBRD-a za razdoblje 2024.-2025., osim predsjednika, što će biti prvi put guverner Slovenije, bira i potpredsjednika. Oni su postali guverneri za Island i Tursku.

Tagovi: Boštjančič, EBRD, slovenija
PROČITAJ I OVO
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
BANKARSKI SEKTOR
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
ZAGREB - Veliki globalni računalni kvar nije značajnije utjecao na rad kompjuterskih sustava te pružanje usluge banaka u Hrvatskoj, izvijestila je u petak Hrvatska udruga banaka (HUB).
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
PRIZNANJA
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
ZAGREB – Nagradu za izvrsnost Euromoney 2024. (The Euromoney Awards for Excellence 2024) dobila Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Intesa Sanpaolo Grupe, u kategoriji za najbolju banku u Hrvatskoj (Croatia's Best Bank).
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE