GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Klijenti Sberbanke Hrvatska u panici, HAOD tvrdi da za to nema razloga

Klijenti Sberbanke Hrvatska u panici, HAOD tvrdi da za to nema razloga
PANIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2022 / 13:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Građani koji imaju depozite u Sberbanci nemaju razloga za paniku, a u slučaju da i dođe do "najcrnjeg" scenarija, postoje raspoloživa sredstva i u vrlo kratkom zakonskom roku moći će doći do svojih sredstava, poručila je u petak direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita (HAOD) Marija Hrebac.

Konferenciju za medije održala je zbog brojnih upita zabrinutih građana koji imaju depozite u hrvatskoj podružnici ruske Sberbanke, a s obzirom na sankcije Europske unije prema Ruskoj Federaciji zbog započete vojne agresije na Ukrajinu.

Kako je istaknula Hrebac, sustav osiguranja depozita u Hrvatskoj postoji više od 20 godina, a upravo zbog tog sustava nema nikakvoga razloga za paniku građana.

Tako od trenutna 69.952 klijenta odnosno deponenta u Sberbanci, njih 69.858 je zaštićeno sustavom osiguranja depozita, dok ih tek 90-ak to nije, a tu je prije svega riječ o financijskim institucijama.

Taj sustav, u slučaju da dođe do nekih neželjenih događaja, jamči zaštitu svim klijentima do iznosa od sto tisuća eura.

"Čak kad bi i došlo do nekih ozbiljnih problema, čak i kad bi zakazali svi drugi sustavi sanacije banaka, hrvatski sustav osiguranja neće zakazati te će sigurno zaštititi financijsku stabilnost. Ukoliko bi i došlo do 'najcrnjeg' scenarija, imamo dovoljno sredstava na raspolaganju te možemo isplatiti sve klijente do 100.000 eura, koji imaju svoje depozite u Sberbanci u Hrvatskoj", poručila je Hrebac.

U ovom trenutku, riječ je o oko 3,8 milijardi kuna osiguranih depozita građana u Sberbanci, a HAOD raspolaže s više od 5,6 milijardi kuna. "Imamo dovoljno sredstava, ako dođe do neželjenog, 'crnog' scenarija te ćemo biti spremni i u mogućnosti isplatiti sve osigurane depozite", poručila je direktorica HAOD-a.

Viceguverner HNB-a Michael Faulend izvijestio je da prema inicijalnom uvidu Sberbanka Hrvatska nije izravno pogođena sankcijama od strane EU-a. No, tu su sankcije SAD-a, pod kojima se, po Faulendovim riječima, nalaze sve ruske financijske institucije, uključujući i Sberbanku u Hrvatskoj.

"Trebat će još malo vremena za iskristalizirati situaciju, koja banka jest, a koja nije u parametru sankcija. Međutim, inicijalni uvid kaže da prema sankcijama EU-a (Sberbanka Hrvatska) to nije, dok je u okviru sankcija SAD-a obuhvaćena tim mjerama", izjavio je Faulend.

Sberbank d.d. Hrvatska je kreditna institucija sa sjedištem u Hrvatskoj, a posluje u okviru grupacije Sberbank, jedne od najvećih ruskih banaka u državnom vlasništvu.

Zbog sankcija Rusiji od strane EU-a i SAD-a, brojni građani zabrinuti za svoje štedne uloge danas stoje u redovima pred poslovnicama Sberbanke

Fotografija: Igor Kralj, Pixsell

Tagovi: Sberbank, Sberbank Hrvatska, Hrvatska agencija za osiguranje depozita, Marija Hrebac, Fortenova grupa, Miodrag Kostić, AIK banka, Gorenjska banka
PROČITAJ I OVO
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju siječnja 41,3 mlrd. eura što je povećanje za 0,6 mlrd. eura ili 1,6% na mjesečnoj razini i 4,1 eura ili 10,9% u odnosu siječanj 2022. (na osnovi stanja).
UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirat će desecima tisuća otkaza
POSLJEDICE
UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirat će desecima tisuća otkaza
LONDON - Očekuje se da će UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirati ukidanjem desetaka tisuća radnih mjesta, a švicarski financijski sektor već se priprema za teške udarce spornog preuzimanja.
Agonija First Republica ni izdaleka nije završena
PROBLEMI
Agonija First Republica ni izdaleka nije završena
NEW YORK - Iako se prije nekoliko dana činilo kako je First Republic Bank spašen, investitori očito misle da tome nije tako.
EBRD povećava udjel u ProCredit Holdingu
POTEZI
EBRD povećava udjel u ProCredit Holdingu
LONDON - Potpisivanjem dva kupoprodajna ugovora između Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne financijske korporacije (IFC), članice Grupe Svjetske banke, danas je otvoren put za promjenu sastava temeljnog dioničara baza ProCredit Holding AG & Co KGaA (ProCredit Holding).
S&P srezao izglede UBS-a
ZABRINUTOST
S&P srezao izglede UBS-a
NEW YORK - S&P Global Ratings priopćio je da je smanjio izglede za UBS Group sa stabilnih na negativne zbog zabrinutosti vezanih uz sposobnost švicarske banke da integrira Credit Suisse.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE