GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Komercijalna banka: Dobit u pola godine pala 36%

Komercijalna banka: Dobit u pola godine pala 36%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2020 / 13:37
Autor: SEEbiz / Kamatica / Momentum
BEOGRAD - Nakon što je drugi kvartal doneo otežane uslove poslovanja, beogradska Komercijalna banka (KMBN) je objavila pad poslovanja u osnovnom biznisu tokom drugog tromesečja i prvih šest meseci.

U periodu januar-jun Komercijalna je zabeležila neto prihod od kamata u visini od 5,95 milijardi dinara, što je smanjenje od 5,6 odsto (pad u drugom kvartalu 8,3 odsto), dok je neto prihod od naknada i provizija dostigao 2,38 milijardi dinara, što je slabije za 8,6 odsto (smanjenje od 15 odsto u drugom kvartalu).

Usled moratorijuma na kredite i uvođenja karantina tokom prethodnog tromesečja snažno je pogođen gotovinski tok banke pa je nakon prvog kvartala u kojem je ostvaren neto priliv iz poslovnih aktivnosti od 4,4 milijarde dinara, u drugom kvartalu zabeležen priliv od svega 0,3 milijarde dinara.

Banka je u periodu januar-jun iskazala profit od 2,77 milijardi dinara što je 36 odsto slabije u odnosu na lani, delimično i zbog jednokratnih prihoda po osnovu naplate otpisanih plasmana koji su ostvareni prošle godine.

Aktiva Komercijalne banke na kraju juna iznosila je 457,6 milijardi dinara što je rast od početka godine od 5,8 odsto. Država je još uvek većinski vlasnik Komercijalne banke sa udelom od 83,2 odsto, dok bi do kraja godine trebalo da se sprovede krajem februara potpisan sporazum o prodaji ovih akcija slovenačkom NLB-u.

Tagovi: Komercijalna banka, poslovni rezultati, Nova ljubljanska banka
PROČITAJ I OVO
Dušan Banović novi predsjednik NO-a Slatinske banke
KADROVI
Dušan Banović novi predsjednik NO-a Slatinske banke
SLATINA - Nadzorni odbor Slatinske banke jučer je održao sjednicu na kojoj je Dušan Banović, dosadašnji zamjenik predsjednice Nadzornog odbora, izabran za novog predsjednika Nadzornog odbora.
NBS: Novi dnevni rekord u broju instant plaćanja
REKORDI
NBS: Novi dnevni rekord u broju instant plaćanja
BEOGRAD - U sistemu instant plaćanja Narodne banke Srbije (IPS NBS) i kliring sistemu NBS zabeležen je u ponedeljak, 21. septembra, novi dnevni rekordan broj transakcija.
ECB će prodavati dugove putem online trgovine
PRODAJA
ECB će prodavati dugove putem online trgovine
FRANKFURT - Europska centralna banka (ECB) priprema internetsko mjesto ili trgovinu u stilu diva Amazona gdje bi prodavala stotine milijardi eura bankarskih kredita, stvorenih kao rezultat koronavirusne krize. ECB ima za cilj ojačati ekonomiju i zasjeniti velike ulagače s Wall Streeta.
Sve više građana zadužuje se u kunama
KREDITI
Sve više građana zadužuje se u kunama

ZAGREB - Unatoč tome što nas guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić uvjerava da ćemo euro uvesti već 1. siječnja 2023., što je de facto za samo nešto više od dvije godine, podaci pokazuju da se građani i dalje sve više zadužuju u kunama, odnosno preferiraju kredite u domaćoj valuti.

Sberbank predstavio niz novih brendova
BRENDOVI
Sberbank predstavio niz novih brendova
MOSKVA - Sberbank je predstavio nove brendove za niz svojih usluga dostupnih individualnim i korporativnim kupcima u tvrtki Sber Conf, koja je također predstavila nove proizvode i usluge ekosustava Sber.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE