GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti poduzećima i dalje padaju, upitna sposobnost za nova zaduživanja

Krediti poduzećima i dalje padaju, upitna sposobnost za nova zaduživanja
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2021 / 17:52
Autor: RBA analize
ANALIZA - Četvrti mjesec za redom ukupni krediti nefinancijskim društvima bilježe negativnu mjesečnu stopu rasta koja za lipanj iznosi -0,5%.

Krajem lipnja ukupni krediti nefinancijskim društvima u odnosu na prethodni mjesec spustili su se za 419,8 mil kn na 85,4 mlrd. kuna dok su na godišnjoj razini pali za 814 mil. kuna odnosno 0,9%. Glavni generator godišnjeg pada ukupnih kredita je smanjenje kunskih kredita koji čine 38,1% kreditnih potraživanja banaka prema sektoru poduzeća. U odnosu na prethodni mjesec kunski krediti ostali su relativno stabilni dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine pali za 1,9 mlrd kuna odnosno 5,8%. Za razliku od kunskih kredita, devizni krediti plasirani poduzećima nastavili su rasti te su krajem lipnja iznosili 54 mlrd kuna (+2,1% godišnje).

Prema podacima HNB-a, na osnovi transakcija u kojima su isključeni učinci promjene tečaja, cjenovne prilagodbe vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpis kredita, krediti poduzećima smanjili su se za 0,2 mlrd. kuna ili 0,3% u odnosu na mjesec prije pa se godišnja stopa rasta plasmana poduzećima usporila s 1,8% na 1,5%.

Godišnji pad ukupnih kredita plasiranih poduzećima dolazi od pada kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Krediti za investicije bilježe kontinuirano smanjenje od studenog 2020. te su na kraju lipnja iznosili 34,9 mlrd kuna što je pad u odnosu na prethodni mjesec za 1,5% dok su na godišnjoj razini niži za 1 mlrd. kuna odnosno 2,9%. Krediti za obrtna sredstva na mjesečnoj razini zabilježili su rast od 1% te su iznosili 28,1 mlrd kuna dok su na godišnjoj razini zabilježili pad od 1,9 mlrd kuna odnosno 6,5%. Uspoređujući s krajem 2020. i krediti za investicije i krediti za obrtna sredstva u lipnju bilježe smanjenje od 3,6% odnosno 0,5%.

U segmentu poduzeća, i dalje je upitna sposobnost poduzeća za nova zaduživanja obzirom na korištenje mjera u vidu moratorija za kredite koje je iskoristila trećina poduzeća. S druge strane Bespovratna sredstva iz EU fondova Nove generacije bit će dostupna tek u sljedećoj godini, stoga kreditni potencijal ostaje na poduzećima koja u okviru pomoći poduzetnicima nisu koristila moratorij i restrukturiranja te se očekuje oslabljen rast kredita, tek iznad 2% godišnje.

Tagovi: krediti, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
PRIZNANJA
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
ZAGREB - Intesa Sanpaolo na prvome je mjestu među europskim bankama prema Institutional Investoru za 2021. godinu i najbolja je talijanska tvrtka za odnose s financijskim analitičarima i institucionalnim investitorima, kao i za okolišne, društvene i upravljačke (ESG) aspekte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE