GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti poduzećima pali treći uzastopni mjesec

Krediti poduzećima pali treći uzastopni mjesec
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 07:21
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu pada za 0,5% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem svibnja spustili su se na 85,9 mlrd kuna pri čemu je i treći mjesec za redom zabilježena negativna stopa rasta.

U odnosu na kraj svibnja 2020. ukupni krediti bili su za 574 mil kuna ili 0,7% niži pri čemu je pad u cijelosti posljedica smanjenja kunskih kredita koji čine gotovo 37% kreditnih potraživanja banaka prema sektoru poduzeća. Uz mjesečni pad od 0,5% kunski krediti poduzećima spustili su se na 31,4 mlrd kuna što je 1,9 mlrd ili 5,7% manje u odnosu na svibanj prošle godine.

S druge strane, devizni krediti poduzećima nastavili su rasti te su krajem svibnja bili na razini od 54,5 mlrd kuna (+2,5% godišnje). Naravno, jačanje kune u odnosu na euro utjecalo je na niži iznos kunskog izraza deviznih kredita (0,6% na godišnjoj i na mjesečnoj razini).

Prema podacima HNB-a, na osnovi transakcija, godišnja je stopa rasta kredita poduzećima ubrzala na 1,8% u svibnju.
Godišnje smanjenje plasmana rezultat je pada kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Uz nastavak mjesečnog pada sedmi mjesec za redom koji je u svibnju ubrzao na 0,9% (-307 mil. kuna) s iznosom od 35,5 mlrd kuna krediti za investicije na kraju svibnja niži su 700 mil kuna na godišnjoj razini.

S druge strane nastavljen je i mjesečni pad kredita za obrtna sredstva. S mjesečnom stopom pada od 1,1% u promatranom mjesecu spustili su se na 27,9 mlrd kuna te su za 2,5 mlrd kuna niži u odnosu na isti mjesec lani (-8,1% godišnje). U odnosu na kraj 2020. i krediti za investicije i krediti za obrtna sredstva bilježe smanjenje za 2,1% odnosno 1,5%.

Očekivanja za ovu godinu temeljimo na pretpostavci daljnjeg popuštanja epidemioloških mjera. U segmentu poduzeća trećina klijenata ima upitnu sposobnost za novo zaduživanje jer je koristila mjere za odgodu plaćanja obveza prema komercijalnim kreditorima. Bespovratna sredstva iz EU fondova Nove generacije biti će dostupna poduzetnicima tek u slijedećoj godini, a do tada će potražnja za kreditima ostati ograničena na poduzeća koja nisu bila korisnici moratorija i restrukturiranja. Stoga očekujemo oslabljen rast kredita, tek malo iznad 0% godišnje.

Tagovi: krediti poduzećima, kreditiranje, krediti, Hrvatska narodna banka, valutna klauzula
PROČITAJ I OVO
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
PRIZNANJA
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
ZAGREB - Intesa Sanpaolo na prvome je mjestu među europskim bankama prema Institutional Investoru za 2021. godinu i najbolja je talijanska tvrtka za odnose s financijskim analitičarima i institucionalnim investitorima, kao i za okolišne, društvene i upravljačke (ESG) aspekte.
Centralna banka Crne Gore odobrila spajanje NLB-a i Komercijalne banke
ZELENO SVJETLO
Centralna banka Crne Gore odobrila spajanje NLB-a i Komercijalne banke
PODGORICA - Centralna banka Crne Gore odobrila je NLB Banci AD Podgorica pripajanje Komercijalne banke AD Podgorica, čime su se stekli uslovi za posljednju fazu spajanja dva privredna društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE