GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti poduzećima pali treći uzastopni mjesec

Krediti poduzećima pali treći uzastopni mjesec
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 07:21
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu pada za 0,5% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem svibnja spustili su se na 85,9 mlrd kuna pri čemu je i treći mjesec za redom zabilježena negativna stopa rasta.

U odnosu na kraj svibnja 2020. ukupni krediti bili su za 574 mil kuna ili 0,7% niži pri čemu je pad u cijelosti posljedica smanjenja kunskih kredita koji čine gotovo 37% kreditnih potraživanja banaka prema sektoru poduzeća. Uz mjesečni pad od 0,5% kunski krediti poduzećima spustili su se na 31,4 mlrd kuna što je 1,9 mlrd ili 5,7% manje u odnosu na svibanj prošle godine.

S druge strane, devizni krediti poduzećima nastavili su rasti te su krajem svibnja bili na razini od 54,5 mlrd kuna (+2,5% godišnje). Naravno, jačanje kune u odnosu na euro utjecalo je na niži iznos kunskog izraza deviznih kredita (0,6% na godišnjoj i na mjesečnoj razini).

Prema podacima HNB-a, na osnovi transakcija, godišnja je stopa rasta kredita poduzećima ubrzala na 1,8% u svibnju.
Godišnje smanjenje plasmana rezultat je pada kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Uz nastavak mjesečnog pada sedmi mjesec za redom koji je u svibnju ubrzao na 0,9% (-307 mil. kuna) s iznosom od 35,5 mlrd kuna krediti za investicije na kraju svibnja niži su 700 mil kuna na godišnjoj razini.

S druge strane nastavljen je i mjesečni pad kredita za obrtna sredstva. S mjesečnom stopom pada od 1,1% u promatranom mjesecu spustili su se na 27,9 mlrd kuna te su za 2,5 mlrd kuna niži u odnosu na isti mjesec lani (-8,1% godišnje). U odnosu na kraj 2020. i krediti za investicije i krediti za obrtna sredstva bilježe smanjenje za 2,1% odnosno 1,5%.

Očekivanja za ovu godinu temeljimo na pretpostavci daljnjeg popuštanja epidemioloških mjera. U segmentu poduzeća trećina klijenata ima upitnu sposobnost za novo zaduživanje jer je koristila mjere za odgodu plaćanja obveza prema komercijalnim kreditorima. Bespovratna sredstva iz EU fondova Nove generacije biti će dostupna poduzetnicima tek u slijedećoj godini, a do tada će potražnja za kreditima ostati ograničena na poduzeća koja nisu bila korisnici moratorija i restrukturiranja. Stoga očekujemo oslabljen rast kredita, tek malo iznad 0% godišnje.

Tagovi: krediti poduzećima, kreditiranje, krediti, Hrvatska narodna banka, valutna klauzula
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE