GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti poduzećima u godini porasli 6,1%

Krediti poduzećima u godini porasli 6,1%
PLASMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 13:03
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti poduzećima za investicije i obrtna sredstva na kraju rujna iznosili su 65,4 mlrd. kuna.

Time su navedeni krediti na mjesečnoj razini nastavili pad šesti mjesec zaredom te bili niži za 0,3% ili 173 mil. kuna dok su u odnosu na prošlogodišnji rujan bili viši za 6,1% ili 3,8 mlrd. kuna, nastavivši trend rasta koji traje od ožujka. Promotrimo li spomenute kredite prema vrstama kredita, krediti za investicije su uz mjesečni rast od 0,2% odnosno 73 mil. kuna, na godišnjoj razini zabilježili rast od 10,2% ili 3,4 mlrd. kuna, te su krajem rujna zabilježili iznos od 36,4 mlrd. kuna. S druge strane, kod kredita za obrtna sredstva koji su u rujnu iznosili 29,0 mlrd. kuna, primjetan je nastavak trenda negativnih mjesečnih stopa pada (-0,8% ili -245 mil. kuna). Na godišnjoj je razini, nakon više od dvije godine negativnih kretanja (od srpnja 2018.), u rujnu zabilježen porast, po stopi od 1,4%.

Promatrano prema valutnoj strukturi, godišnji rast ukupnih kredita poduzećima odraz je rasta iznosa i deviznih i kunskih kredita tijekom rujna. Ukupni devizni krediti poduzećima (koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu, a u ukupnim kreditima čine udio od 61,7%) u rujnu su iznosili 40,4 mlrd. kuna te su zabilježili pozitivnu godišnja kretanja četvrti mjesec zaredom, po stopi od 4,3% ili 1,7 mlrd. kuna. S druge strane, kod kunskih kredita poduzećima na kraju rujna zabilježen je iznos od 25,0 mlrd. kuna koji je u odnosu na isti mjesec prošle godine viši za 9,2% ili 2,1 mlrd. kuna, s pozitivnim stopama koje datiraju od travnja prošle godine.

Ako pogledamo distribuciju kredita poduzećima prema izvornom dospijeću, najveći udio u rujnu se odnosio na kredite koji su sklopljeni na više od 5 godina (60,6%) nakon čega slijede krediti od 1 do 5 godina (21,3%) te na kraju krediti kraći od jedne godine (18,1%).

Ulaskom Hrvatske u europski tečajni mehanizam II i određivanjem središnjeg pariteta po kojem će se vjerojatno kune u trenutku ulaska Hrvatske u Europsku monetarnu uniju mijenjati za eure (očekujemo da će paritetni tečaj biti i konverzijski, uzimajući u obzir povijesna kretanja EUR/HRK, tržišne okolnosti i doseljenost HNB u provedbi politike stabilne kune), u perspektivi nestaje razlika u riziku između kunskih i eurskih kredita.

Preostao je još samo rizik vremenskog horizonta, odnosno roka u kojem će se uvesti euro. Ukoliko Hrvatska u narednim godinama pokaže očekivani napredak u ispunjavanju kriterija konvergencije, prvenstveno u području fiskalne konsolidacije i pravnog okvira, utoliko će izgledi za uvođenje eura već u 2023. biti veći. Time će se otkloniti rizici o mogućem produženju roka za uvođenje eura. Može se očekivati tendencija ujednačavanja kamatnih stopa na kunske u odnosu na eurske kredite. Proces ujednačavanja jačat će usporedno sa očekivanom stabilizacijom gospodarstva nakon šoka izazvanog recentnom COVID19 krizom i nastavnim rastom rizika u nastavku godine. Početak oporavka očekujemo u 2021. godini.

Tagovi: krediti poduzećima, kreditiranje, krediti, Hrvatska narodna banka, valutna klauzula
PROČITAJ I OVO
Rezultati JPMorgana bolji od očekivanja
DOBRE BROJKE
Rezultati JPMorgana bolji od očekivanja
NEW YORK - Tromjesečna sezona objave poslovnih rezultata otvorena je u petak. Prvo su rezultate objavili bankarski divova.
Povećano vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci
PROMJENE
Povećano vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci
BUDIMPEŠTA - Vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci povećalo se prošle godine, izvještava državna agencija MTI pozivajući se na objavu sa web stranice Budimpeštanske burze.
Četiri banke u BiH poslovale s gubitkom u devet mjeseci 2020.
GUBITAK
Četiri banke u BiH poslovale s gubitkom u devet mjeseci 2020.
SARAJEVO - Četiri banke u Bosni i Hercegovini iskazale su gubitak u poslovanju za devet mjeseci 2020. godine, podaci su entitetskih agencija za bankarstvo.
Preminuo Benjamin de Rothschild
IN MEMORIAM
Preminuo Benjamin de Rothschild
ŽENEVA - Čuveni bankar i predsjednik "Edmond de Rothschild grupe" baron Benjamin Rothschild, preminuo je od posljedica srčanog udara u 57. godini.
Banke u Srbiji ni ove godine neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Banke u Srbiji ni ove godine neće isplatiti dividendu
BEOGRAD - Banke koje posluju u Srbiji ni ove godine neće moći da isplaćuju dividende svojim akcionarima, jer je produženo važenje Sporazuma radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema u uslovima pandemije, koji su lane zaključili NBS i poslovne banke, objasnili su u centralnoj banci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE