GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja

Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2021 / 12:30
Autor: SEEbiz/h

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu krajem lipnja dosegnuli su 138,9 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna više nego krajem svibnja, a rast za 4,2 milijarde kuna u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

To je blagi rast od 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja nominalna stopa porasla na 3,2 posto u odnosu na 2,7 posto iz svibnja, navode analitičari Raiffaisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke središnje banke.

Ističu i kako je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu krajem lipnja, kao i prethodnog mjeseca, iznosio 55 posto.

Ukupna potraživanja na osnovu kredita prema sektoru stanovništva krajem lipnja su porasla 1,9 posto ili 2,7 milijardi kuna od početka godine, navode analitičari RBA.

Podatci središnje banke na osnovi transakcija pokazuju da su krediti stanovništvu na mjesečnoj razini porasli za 1,2 milijarde kuna ili za 0,9 posto, "uz i nadalje snažan rast stambenih kredita (milijardu kuna ili 1,5 posto) koji odražava učinak novoga kruga državnog programa subvencioniranja, a rasli su i gotovinski nenamjenski krediti (200 milijuna kuna ili 0,4 posto)".

Pritom se godišnja stopa rasta kredita stanovništvu ubrzala s 3,5 posto na 4 posto, pri čemu se rast stambenih kredita ubrzao s 9,7 posto na 10,1 posto, a gotovinski su nenamjenski krediti, nakon višemjesečnog razdoblja tijekom kojega su bilježili pad na godišnjoj razini, u lipnju ostvarili pozitivnu godišnju stopu promjene (0,2 posto), ističu analitičari HNB-a u komentaru monetarnih kretanja za lipanj ove godine.

Inače, podatci središnje banke na osnovu transakcija pokazuju promjene iz kojih su isključeni učinci promjene tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa kredita, što uključuje i prodaje kredita u visini ispravka njihove vrijednosti.

Analitičari RBA zamjećuju kako je i u lipnju primjetan trend pojačanog ulaganja kućanstva u nekretnine s obzirom na nesigurnost te primjetno niže prinose koje mogu ostvariti na ulaganja u financijsku imovinu.

"Kućanstva se i dalje namjenski zadužuju te se nominalna godišnja stopa rasta stambenih kredita i dalje približava dvoznamenkastoj brojci. Uz potrošački optimizam, pozitivne tržišne trendove te otvaranje gospodarstva uslijed popuštanja epidemioloških mjera primjetan je rast potražnje za gotovinskim kreditima, te uz postojani rast stambenih kredita očekuje se kako će ukupni krediti stanovništvu porasti do razine od 5 posto godišnje", zaključuju analitičari RBA u komentaru podataka središnje banke.

Tagovi: HNB, krediti, stanovništvo
PROČITAJ I OVO
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
PRIZNANJA
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
ZAGREB - Intesa Sanpaolo na prvome je mjestu među europskim bankama prema Institutional Investoru za 2021. godinu i najbolja je talijanska tvrtka za odnose s financijskim analitičarima i institucionalnim investitorima, kao i za okolišne, društvene i upravljačke (ESG) aspekte.
Centralna banka Crne Gore odobrila spajanje NLB-a i Komercijalne banke
ZELENO SVJETLO
Centralna banka Crne Gore odobrila spajanje NLB-a i Komercijalne banke
PODGORICA - Centralna banka Crne Gore odobrila je NLB Banci AD Podgorica pripajanje Komercijalne banke AD Podgorica, čime su se stekli uslovi za posljednju fazu spajanja dva privredna društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE