GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti u francima: Hrvatski sudski postupci nisu usporedivi sa slovenskima

Krediti u francima: Hrvatski sudski postupci nisu usporedivi sa slovenskima
ŠVICARAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2021 / 19:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon što je hrvatski Ustavni sud ranije ovog mjeseca odbacio tužbe banaka zbog navodno osporenih kredita u francima u Hrvatskoj, Udruženje slovenskih banaka (ZBS) istaknulo je da povezani hrvatski sudski postupci nisu usporedivi sa sudskim postupcima pred slovenskim sudovima.

"Oni za njih nisu relevantni", rekli su.

"Iz odluka hrvatskih sudova jasno je da je sporazum o kamatnoj stopi bio značajan problem, što nije relevantno pitanje za postupke pred slovenskim sudovima", objasnili su.

Prema njihovim riječima, hrvatska se sudska praksa temelji na hrvatskom pravu, u kojem Europska direktiva iz travnja 1993. o nezakonitim uvjetima u potrošačkim ugovorima još nije bila primijenjena u relevantnom razdoblju, dodali su.

Ukratko, ugovori o kreditu hrvatskih banaka sadržavali su odredbe na temelju kojih su banke mogle jednostrano mijenjati ugovornu kamatnu stopu.

"Ovo nije relevantno za postupke pred slovenskim sudovima, jer se u slučaju slovenskih banaka kamatna stopa sastojala od zbroja fiksne nadoknade (kamatne marže) i referentne kamatne stope LIBOR na švicarski franak, a banke nisu imaju mogućnost jednostranog određivanja kamatnih stopa.

Osim toga, prema njima je jasno da su ključne razlike u Hrvatskoj i Sloveniji povezane i s razumljivošću valutnih klauzula u ugovorima.

"Čak i ako u pojedinačnom slučaju banka možda neće u potpunosti ispuniti svoju dužnost objašnjavanja potrošaču, to ne znači nužno da su valutna klauzula ili sporazum o stranoj valuti izravno ništeni, kako su zaključili hrvatski sudovi", kažu u ZBS.

Početkom veljače, hrvatski Ustavni sud odbio je žalbe sedam banaka na odluku Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda i podržao valutnu klauzulu i promjenjivu kamatnu stopu na zajmove u švicarskim francima. Sada svih 125.000 hrvatskih zajmoprimaca u švicarskim francima može tužiti banke.

Tagovi: krediti u francima, Udruženje slovenskih banaka, slovenske banke, valutna klauzula, konverzija kredita, Vlada Slovenije, Robert Preininger, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Adrović: Banke imaju nepresušan izvor financiranja, ali nema prilika
FINANCIRANJE
Adrović: Banke imaju nepresušan izvor financiranja, ali nema prilika
ZAGREB - "Zahvaljujući visokoj kapitalizaciji banke imaju nepresušan izvor sredstava, novca ima, samo ga treba pametno plasirati."
Plenković o guvernerovoj izjavi o rastu kamata: Dobro je govoriti manje
PREMIJER
Plenković o guvernerovoj izjavi o rastu kamata: Dobro je govoriti manje
ZAGREB - U središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a poslije nje izjavu je dao premijer Andrej PlenkoviĆ.
Švaljek: Nema panike oko kamatnih stopa
PORUKE
Švaljek: Nema panike oko kamatnih stopa
ZAGREB - Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Sandra Švaljek kazala je u ponedjeljak kako u osnovnom scenariju Europska središnja banka (ECB) neće povećati kamatne stope do 2023. godine.
Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
KAMATE
Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
ZAGREB - Riječi guvernera HNB-a Borisa Vujčića kako bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima, odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto, odjeknule su i među strukom koja – smiruje.
Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
GUVERNER
Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pojasnio je, na traženje premijera Andreja Plenkovića, svoju subotnju izjavu datu za Novi list o tome kako je moguć rast kamata na kredite s varijabilnom kamatnom stopom čak i do 20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE