GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti u francima: Hrvatski sudski postupci nisu usporedivi sa slovenskima

Krediti u francima: Hrvatski sudski postupci nisu usporedivi sa slovenskima
ŠVICARAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2021 / 19:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon što je hrvatski Ustavni sud ranije ovog mjeseca odbacio tužbe banaka zbog navodno osporenih kredita u francima u Hrvatskoj, Udruženje slovenskih banaka (ZBS) istaknulo je da povezani hrvatski sudski postupci nisu usporedivi sa sudskim postupcima pred slovenskim sudovima.

"Oni za njih nisu relevantni", rekli su.

"Iz odluka hrvatskih sudova jasno je da je sporazum o kamatnoj stopi bio značajan problem, što nije relevantno pitanje za postupke pred slovenskim sudovima", objasnili su.

Prema njihovim riječima, hrvatska se sudska praksa temelji na hrvatskom pravu, u kojem Europska direktiva iz travnja 1993. o nezakonitim uvjetima u potrošačkim ugovorima još nije bila primijenjena u relevantnom razdoblju, dodali su.

Ukratko, ugovori o kreditu hrvatskih banaka sadržavali su odredbe na temelju kojih su banke mogle jednostrano mijenjati ugovornu kamatnu stopu.

"Ovo nije relevantno za postupke pred slovenskim sudovima, jer se u slučaju slovenskih banaka kamatna stopa sastojala od zbroja fiksne nadoknade (kamatne marže) i referentne kamatne stope LIBOR na švicarski franak, a banke nisu imaju mogućnost jednostranog određivanja kamatnih stopa.

Osim toga, prema njima je jasno da su ključne razlike u Hrvatskoj i Sloveniji povezane i s razumljivošću valutnih klauzula u ugovorima.

"Čak i ako u pojedinačnom slučaju banka možda neće u potpunosti ispuniti svoju dužnost objašnjavanja potrošaču, to ne znači nužno da su valutna klauzula ili sporazum o stranoj valuti izravno ništeni, kako su zaključili hrvatski sudovi", kažu u ZBS.

Početkom veljače, hrvatski Ustavni sud odbio je žalbe sedam banaka na odluku Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda i podržao valutnu klauzulu i promjenjivu kamatnu stopu na zajmove u švicarskim francima. Sada svih 125.000 hrvatskih zajmoprimaca u švicarskim francima može tužiti banke.

Tagovi: krediti u francima, Udruženje slovenskih banaka, slovenske banke, valutna klauzula, konverzija kredita, Vlada Slovenije, Robert Preininger, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
INICIJATIVE
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) uputila je okružnicu bankama, kojom ih obavještava da pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) u vezi s odobravanjem prekoračenja po tekućem računu, izvijestili su u petak iz HNB-a.
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti
RAST
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti

ZAGREB - Erste banka je u prvoj polovini godine poslovala s 511,2 milijuna kuna neto dobiti, što je gotovo tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je neto dobit iznosila 171,3 milijuna kuna, objavila je u petak ta banka.

HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
KREDITIRANJE
HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
ZAGREB - HBOR je snizio kamatne stope po programima Investicije javnog sektora i EU projekti te je kamatna stopa za ulaganja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanova i agencija u njihovom većinskom vlasništvu s potpomognutih područja snižena na 1,1 posto, a za one s ostalih područja na 1,2 posto.
Lorenzo Ramajola na čelu UniCredit banke Slovenija
KARIJERE
Lorenzo Ramajola na čelu UniCredit banke Slovenija
LJUBLJANA - UniCredit banka Slovenija dobila je ovih dana novu upravu.
Krediti poduzećima pali treći uzastopni mjesec
KREDITIRANJE
Krediti poduzećima pali treći uzastopni mjesec
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu pada za 0,5% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem svibnja spustili su se na 85,9 mlrd kuna pri čemu je i treći mjesec za redom zabilježena negativna stopa rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE