GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti u francima: Hrvatski sudski postupci nisu usporedivi sa slovenskima

Krediti u francima: Hrvatski sudski postupci nisu usporedivi sa slovenskima
ŠVICARAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2021 / 19:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon što je hrvatski Ustavni sud ranije ovog mjeseca odbacio tužbe banaka zbog navodno osporenih kredita u francima u Hrvatskoj, Udruženje slovenskih banaka (ZBS) istaknulo je da povezani hrvatski sudski postupci nisu usporedivi sa sudskim postupcima pred slovenskim sudovima.

"Oni za njih nisu relevantni", rekli su.

"Iz odluka hrvatskih sudova jasno je da je sporazum o kamatnoj stopi bio značajan problem, što nije relevantno pitanje za postupke pred slovenskim sudovima", objasnili su.

Prema njihovim riječima, hrvatska se sudska praksa temelji na hrvatskom pravu, u kojem Europska direktiva iz travnja 1993. o nezakonitim uvjetima u potrošačkim ugovorima još nije bila primijenjena u relevantnom razdoblju, dodali su.

Ukratko, ugovori o kreditu hrvatskih banaka sadržavali su odredbe na temelju kojih su banke mogle jednostrano mijenjati ugovornu kamatnu stopu.

"Ovo nije relevantno za postupke pred slovenskim sudovima, jer se u slučaju slovenskih banaka kamatna stopa sastojala od zbroja fiksne nadoknade (kamatne marže) i referentne kamatne stope LIBOR na švicarski franak, a banke nisu imaju mogućnost jednostranog određivanja kamatnih stopa.

Osim toga, prema njima je jasno da su ključne razlike u Hrvatskoj i Sloveniji povezane i s razumljivošću valutnih klauzula u ugovorima.

"Čak i ako u pojedinačnom slučaju banka možda neće u potpunosti ispuniti svoju dužnost objašnjavanja potrošaču, to ne znači nužno da su valutna klauzula ili sporazum o stranoj valuti izravno ništeni, kako su zaključili hrvatski sudovi", kažu u ZBS.

Početkom veljače, hrvatski Ustavni sud odbio je žalbe sedam banaka na odluku Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda i podržao valutnu klauzulu i promjenjivu kamatnu stopu na zajmove u švicarskim francima. Sada svih 125.000 hrvatskih zajmoprimaca u švicarskim francima može tužiti banke.

Tagovi: krediti u francima, Udruženje slovenskih banaka, slovenske banke, valutna klauzula, konverzija kredita, Vlada Slovenije, Robert Preininger, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
RIZICI
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, ocjenjuje u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
ŠTEDNJA
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
PODGORICA - Štednja građana u Crnoj Gori povećana je za 70,4 miliona eura i na kraju marta je iznosila 1,8 milijardi eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
U PLUSU
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
BEČ - Addiko bank AG ostvarila je dobit od 5,0 milijuna eura nakon oporezivanja u prvom kvartalu 2021. godine, nakon minusa od 8,4 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.
Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu
UZLET
Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu
LJUBLJANA - U prva tri mjeseca ove godine NLB je ostvarila neto dobit od 64,6 milijuna eura, što je 3,5 puta više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE