GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarski OTP će kreditirati Crnu Goru

Mađarski OTP će kreditirati Crnu Goru
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 08:22
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Detalji bilateralnog kreditnog aranžmana Crne Gore i mađarske OPT grupe biće poznati narednih dana, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sastanka resornog ministra Aleksandra Damjanovića sa vlasnikom OTP grupe Sandorom Csanijem.

Na sastanku u Budimpešti sagovornici su ocijenili da OTP grupa ostaje pouzdan partner Crnoj Gori u oblasti finansija i bankarstva.

- Uzajamnom saradnjom Crna Gora i OTP grupa daju ključni doprinos održivosti i stabilnosti finansijskog sistema u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Ministarsva finsija, prenosi RTCG.

Damjanović je sa Čanijem vlasnikom dominantne banke u Crnoj Gori – OTP-CKB banke, razgovarao u okviru zvanične posjete Mađarskoj.

- Prepoznat je zajednički interes za tom vrstom aranžmana, a konkretni operativni detalji će biti dogovoreni narednih dana, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministar je ranije najavio da će zaduženje, koje je planirano u iznosu do 350 mil EUR, realizovati na domaćem tržištu, međutim banke koje posluju u Crnoj Gori ne mogu državi pozajmiti više od 150 mil EUR kroz kreditne aranžmane.

Emitovanjem državnih zapisa Damjanović planira da prikupi dodatnih 70 miliona kod domaćih banaka, ali taj iznos treba da im se vrati u roku od šest mjeseci.

Skupština Crne Gore je 28. septembra usvojila drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta i odluku o zaduženju kojom je Vladi omogućeno da se do kraja decembra zaduži do 350 miliona eura. Taj novac će, pored ostalog, biti iskorišćen za pokrivanje manjka u kasi Fonda za zdravstvo od 38,6 mil EUR, Fonda PIO 36 miliona, te 28,5 miliona za povećanje plata u zdravstvu i prosvjeti.

Tagovi: OTP bank, OTP banka, Sandor Csanyi, Crna Gora
PROČITAJ I OVO
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
STRATEŠKI
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
LONDON - HSBC će zatvoriti 114 poslovnica u Velikoj Britaniji, fokusirajući se prvenstveno na mobilno bankarstvo. Kako je priopćeno iz banke, u reorganizaciju i modernizaciju ulažu se deseci milijuna funti.
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
REJTING
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
ZAGREB – Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom
GUBITAK
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) upozorila je da bi godinu mogla zaključiti s gubitkom budući da je podizanjem kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije povećala i vlastite obaveze prema komercijalnim bankama.

Financijske tvrtke u Britaniji moraju probiti klasne barijere
RADNA SKUPINA
Financijske tvrtke u Britaniji moraju probiti klasne barijere
LONDON - Polovina radnika na upravljačkim pozicijama u britanskom sektoru financijskih i profesionalnih usluga trebala bi do 2030 godine dolaziti iz radničkih obitelji, preporučila je u srijedu radna skupina koju podupire britanska vlada.
Potpora EIF-a i Erste banke inovacijama, kulturi i kreativnosti te zelenoj i digitalnoj tranziciji u Hrvatskoj
POZITIVNO
Potpora EIF-a i Erste banke inovacijama, kulturi i kreativnosti te zelenoj i digitalnoj tranziciji u Hrvatskoj
ZAGREB - Europski investicijski fond (EIF), dio grupe Europske investicijske banke (EIB), potpisao je ugovor o jamstvu u iznosu od 50 milijuna eura s Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) u okviru fondaInvestEU za podržavanje održivosti, inovacija i digitalizacije malih poduzeća u Hrvatskoj te razvoj kulturnog i kreativnog sektora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE