GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarski OTP će kreditirati Crnu Goru

Mađarski OTP će kreditirati Crnu Goru
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 08:22
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Detalji bilateralnog kreditnog aranžmana Crne Gore i mađarske OPT grupe biće poznati narednih dana, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sastanka resornog ministra Aleksandra Damjanovića sa vlasnikom OTP grupe Sandorom Csanijem.

Na sastanku u Budimpešti sagovornici su ocijenili da OTP grupa ostaje pouzdan partner Crnoj Gori u oblasti finansija i bankarstva.

- Uzajamnom saradnjom Crna Gora i OTP grupa daju ključni doprinos održivosti i stabilnosti finansijskog sistema u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Ministarsva finsija, prenosi RTCG.

Damjanović je sa Čanijem vlasnikom dominantne banke u Crnoj Gori – OTP-CKB banke, razgovarao u okviru zvanične posjete Mađarskoj.

- Prepoznat je zajednički interes za tom vrstom aranžmana, a konkretni operativni detalji će biti dogovoreni narednih dana, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministar je ranije najavio da će zaduženje, koje je planirano u iznosu do 350 mil EUR, realizovati na domaćem tržištu, međutim banke koje posluju u Crnoj Gori ne mogu državi pozajmiti više od 150 mil EUR kroz kreditne aranžmane.

Emitovanjem državnih zapisa Damjanović planira da prikupi dodatnih 70 miliona kod domaćih banaka, ali taj iznos treba da im se vrati u roku od šest mjeseci.

Skupština Crne Gore je 28. septembra usvojila drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta i odluku o zaduženju kojom je Vladi omogućeno da se do kraja decembra zaduži do 350 miliona eura. Taj novac će, pored ostalog, biti iskorišćen za pokrivanje manjka u kasi Fonda za zdravstvo od 38,6 mil EUR, Fonda PIO 36 miliona, te 28,5 miliona za povećanje plata u zdravstvu i prosvjeti.

Tagovi: OTP bank, OTP banka, Sandor Csanyi, Crna Gora
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE