GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MKB Bank odustao od preuzimanja Slatinske banke

MKB Bank odustao od preuzimanja Slatinske banke
NEOČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2020 / 12:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Slatinska banka objavila je kako je mađarska MKB bank odustala od stejcanja udjela u toj banci.

Informaciju je Slatinska banka objavila na Zagrebačkoj burzi, a uz tu je informaciju priloženo i originalno priopćenje koje je MKB Bank objavio na Budimpeštanskoj burzi.

S procesom dubinskog snimanja Slatinske banke MKB Bank je otpočeo u lipnju ove godine.

Cijela je priča povezana i s promjenama u Slavonskom fondu koji je prošlog ljeta slijedom sporazuma o financijskom i vlasničkom restrukturiranju tvrtki iz nekadašnjeg sustava Auctora prešao pod kontrolu Auctor Holdinga sa sjedištem u Pragu i na čelu s varaždinskim odvjetnikom Olegom Uskokovićem.

Nedavno je, naime, Holding otpustio dio dionica SZAIF-a koje je držao izravno i putem svojih tvrtki Auctor i Lipa-Promet, pa je fond Slatinsku banku izvijestio o posrednom padu njihova udjela u banci ispod praga od 15 posto.

Auctor holding je, pak udio u glasačkim pravima u SZAIF-u (izravno i posredno) smanjio s oko dvije trećine na 44 posto. Tim otpuštanjem dionica značajan dioničar SZAIF-a pomalo neočekivano postao je (i) državni Fond NEK (24,95%)

Prema podacima HNB-a, ukupna imovina Slatinske banke na kraju 2018. godine vrijedila je 1,57 milijardi kuna.

MKB je osma po veličini mađarska banka prema imovini. Nedavno je sklopila savez sa zajmodavcem Takarekom i državnom Budapest Bankom.

Analitičari primjećčuju kako će se proces konsolidacije u bankarskom sektoru zasigurno nastaviti. Razlog je jasan. U da EU i dalje ima prevelik broj banaka, a prosječan povrat na kapital im je 6,7 posto, što je manje nego na ostalim globalnim tržištima.  Usporedbe radi, podaci HUB-a pokazuju da je prošle godine povrat na prosječno angažirani kapital banaka u Hrvatskoj iznosio 9,8 posto.

Tagovi: MKB Bank, Slatinska banka, Zagrebačka burza, Budimpeštanska burza, Auctor
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE