GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MKB Bank preuzima i Karlovačku banku

MKB Bank preuzima i Karlovačku banku
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2020 / 08:46
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Proizvođač oružja HS Produkt, većinski vlasnik Karlovačke banke s udjelom od 75 posto čiji su osnivači i suvlasnici Ivan Žabčić i Marko Vuković, otkupljuje ostatak dionica kako bi banku prodao mađarskom MKB Banku.

Kupcima je u interesu imati 100 posto čistu vlasničku sliku, no mali će dioničari u svojevrsnom „squeez-outu" dobiti neprimjereno nisku vrijednost u odnosu na svoje inicijalno ulaganje; neki od njih u temeljni su kapital investirali po 7,5 milijuna kuna, a za to im se danas nudi - oko 300 tisuća.

Njihove su dionice denominirane, a već su prije u temeljni kapital prebačeni i dijelovi štednje klijenata koji su imali hibridne, štedno-investicijske proizvode, s klauzulom da se, u slučaju da banka ima potrebu, dio štednje može prebaciti u dionice. Za to su dobivali nešto veću kamatnu stopu na depozit. Banka je iskoristila svoje pravo da zbog takve "potrebe" dio depozita pretvori u dionice, a onda tim dionicama - smanji vrijednost.

- Takvo je oduzimanje štednje nemoralno! I onda je još vrijednost dionica denominirana 2014. s 50 na 10 kuna i mnogi su mali dioničari zbog denominacije pokrenuli sporove na Trgovačkom sudu - priča Večernjem listu jedan od ulagača koji je ovu investiciju gorko zažalio.

Neki su od tih sporova trenutačno na Visokom trgovačkom sudu (Večernji list je u posjedu nepravomoćnih presuda) i čeka se pravorijek, no to očito mađarskom investitoru ne smeta jer nije posrijedi velik broj dioničara, niti bitan udio u vlasništvu. Informaciju o okrupnjavanju vlasništva potvrdili su nam i u Karlovačkoj banci.

- Hanfa je na sjednici 10. rujna 2020. odobrila dragovoljnu ponudu većinskih vlasnika za preuzimanje svih dionica Karlovačke banke. Vaša pitanja ne bi trebala biti upućena na banku, već na same ponuditelje. Međutim, prema saznanjima banke, namjera ponuditelja upravo je ona koja je izražena u objavljenoj ponudi za preuzimanje - odgovorila nam je Kristina Hata, direktorica sektora za marketing, razvoj i opće poslove Kabe.

MKB Bank je već u proceduri preuzimanja Slatinske banke, a jesu li krenuli u službenu proceduru vezanu uz Kabu i u kojoj je fazi postupak preuzimanja Slatinske, pitali smo HNB, no regulator odvraća da su informacije o eventualnom pokretanju i tijeku postupka supervizorska tajna. Posrijedi su dvije mini banke; tržišni je udio Slatinske 0,24 posto, Kabe 0,57 posto, no zanimljivo je da je investitor mađarska državna banka; puno joj je ime bilo Magyar Külkereskedelmi Bank (Mađarska privredna banka) - nakon što je 1994. privatizacijom prešla u ruke njemačkog Bayerische Landesbanka (BLB-ja), mađarska ju je država ponovo otkupila 2014. To znači da su njezine aktivnosti iskaz strategije Orbánove Vlade.

Tagovi: MKB Bank, Karlovačka banka, Slatinska banka, HS Produkt, Marko Žabčić, Ivan Vuković, Hanfa
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE