GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MKB Bank preuzima i Karlovačku banku

MKB Bank preuzima i Karlovačku banku
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2020 / 08:46
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Proizvođač oružja HS Produkt, većinski vlasnik Karlovačke banke s udjelom od 75 posto čiji su osnivači i suvlasnici Ivan Žabčić i Marko Vuković, otkupljuje ostatak dionica kako bi banku prodao mađarskom MKB Banku.

Kupcima je u interesu imati 100 posto čistu vlasničku sliku, no mali će dioničari u svojevrsnom „squeez-outu" dobiti neprimjereno nisku vrijednost u odnosu na svoje inicijalno ulaganje; neki od njih u temeljni su kapital investirali po 7,5 milijuna kuna, a za to im se danas nudi - oko 300 tisuća.

Njihove su dionice denominirane, a već su prije u temeljni kapital prebačeni i dijelovi štednje klijenata koji su imali hibridne, štedno-investicijske proizvode, s klauzulom da se, u slučaju da banka ima potrebu, dio štednje može prebaciti u dionice. Za to su dobivali nešto veću kamatnu stopu na depozit. Banka je iskoristila svoje pravo da zbog takve "potrebe" dio depozita pretvori u dionice, a onda tim dionicama - smanji vrijednost.

- Takvo je oduzimanje štednje nemoralno! I onda je još vrijednost dionica denominirana 2014. s 50 na 10 kuna i mnogi su mali dioničari zbog denominacije pokrenuli sporove na Trgovačkom sudu - priča Večernjem listu jedan od ulagača koji je ovu investiciju gorko zažalio.

Neki su od tih sporova trenutačno na Visokom trgovačkom sudu (Večernji list je u posjedu nepravomoćnih presuda) i čeka se pravorijek, no to očito mađarskom investitoru ne smeta jer nije posrijedi velik broj dioničara, niti bitan udio u vlasništvu. Informaciju o okrupnjavanju vlasništva potvrdili su nam i u Karlovačkoj banci.

- Hanfa je na sjednici 10. rujna 2020. odobrila dragovoljnu ponudu većinskih vlasnika za preuzimanje svih dionica Karlovačke banke. Vaša pitanja ne bi trebala biti upućena na banku, već na same ponuditelje. Međutim, prema saznanjima banke, namjera ponuditelja upravo je ona koja je izražena u objavljenoj ponudi za preuzimanje - odgovorila nam je Kristina Hata, direktorica sektora za marketing, razvoj i opće poslove Kabe.

MKB Bank je već u proceduri preuzimanja Slatinske banke, a jesu li krenuli u službenu proceduru vezanu uz Kabu i u kojoj je fazi postupak preuzimanja Slatinske, pitali smo HNB, no regulator odvraća da su informacije o eventualnom pokretanju i tijeku postupka supervizorska tajna. Posrijedi su dvije mini banke; tržišni je udio Slatinske 0,24 posto, Kabe 0,57 posto, no zanimljivo je da je investitor mađarska državna banka; puno joj je ime bilo Magyar Külkereskedelmi Bank (Mađarska privredna banka) - nakon što je 1994. privatizacijom prešla u ruke njemačkog Bayerische Landesbanka (BLB-ja), mađarska ju je država ponovo otkupila 2014. To znači da su njezine aktivnosti iskaz strategije Orbánove Vlade.

Tagovi: MKB Bank, Karlovačka banka, Slatinska banka, HS Produkt, Marko Žabčić, Ivan Vuković, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
STRAHOVANJA
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
VARŠAVA - Dok su druge europske zemlje nekako sredile problem kredita vezanih uz švicarski franak, Poljsku tek čeka konačna odluka: koje kamate će važiti? To bi mogao biti težak udarac čitavom poljskom gospodarstvu.
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
LJUBLJANA - U prva dva mjeseca banke u Sloveniji ostvarile su 47,7 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 22,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit prije oporezivanja porasla je za 3,3 posto, na 53,3 milijuna eura.
NLB će isplatiti dividende u ratama
DIVIDENDA
NLB će isplatiti dividende u ratama
LJUBLJANA - Dioničari Nove ljubljanske banke (NLB) odlučit će na skupštini sredinom lipnja o prijedlogu uprave i nadzornog odbora da banka ove godine isplati gotovo 25 milijuna eura dividende.
HUB i mali hotelijeri surađivat će na mjerama pomoći za turistički sektor
SURADNJA
HUB i mali hotelijeri surađivat će na mjerama pomoći za turistički sektor
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) i Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela te državne institucije nastavit će aktivno surađivati kako bi se pravovremeno pronašla rješenja i mjere pomoći za klijente iz segmenta turističkog sektora, izvijestili su iz HUB-a u četvrtak nakon sastanka.
Credit Suisse će afera s Archegos Capitalom koštati 4,7 milijarde dolara
AFERE
Credit Suisse će afera s Archegos Capitalom koštati 4,7 milijarde dolara
ŽENEVA - Credit Suisse izvijestio je da ga je kolaps hedge fonda Archegos Capital koštao 4,7 milijardi dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE