GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mogu li sankcije ugroziti Kostićevu kupnju Sberbankovih podružnica u regiji?

Mogu li sankcije ugroziti Kostićevu kupnju Sberbankovih podružnica u regiji?
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2022 / 08:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sankcije Zapada protiv Rusije mogle bi predstavljati rizik za dovršetak preuzimanja podružnica ruske Sberbanke u zemljama regije od srpske AIK Banke Miodraga Kostića.

Sa Sberbank Europe 3. studenoga prošle godine potpisan je ugovor o preuzimanju šest Sberbank podružnica u pet zemalja regije.

Za dovršetak ovog posla nužno je dobijanje regulatornih odobrenja, uključujući i ključno - saglasnost Evropske centralne banke.

Opsežne mjere prema financijskim institucijama koje Zapad - Europska unija, Velika Britanija i Sjedinjene Države - preduzimaju protiv Rusije kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu mogle bi predstavljati rizik za dogovorenu transakciju.

Dodatne sankcije koje su uvedene prema ruskim vodećim financijskim institucijama, uključujući i Sberbank, već direktno i indirektno pogađaju podružnice ove banke i njihove klijente, piše Indikator.

Redovi pred Sberbankovim podružnicama za podizanje depozita registrirani su u zemljama u regiji - Hrvatskoj, Sloveniji i BiH.

Iz banaka, ali i institucija koje se bave finansijama i osiguranjem depozita u petak su odaslane umirujuće poruke kojima se nastoje otkloniti strahovi klijenata obećanjima da su sredstva sigurna.

Iako sankcije imaju najveći utjecaj na samu Rusiju jer ciljaju gotovo 80 posto sve bankarske imovine u zemlji, imat će dubok i dugotrajan učinak na financijski sustav, a posljedično mogu imati određenog utjecaja i na povezane subjekte koji posluju izvan Rusije.

Iako Sberbank Europe posluje pod nadzorom regulatornih tijela EU ne može se isključiti indirektni utjecaj sankcija na nju, kao i njene podružnice u regiji.

Efekti sankcija možda neće biti vidljivi odmah, ali vrijeme može pokazati njihov utjecaj, kao što je primjerice učinak kazne zabrane izdavanje dionica, odnosno dokapitalizacije.

Okolnosti za Midoraga Kostića se sa najnovijim razvojem događanja, kad je riječ o kupovini podružnica Sberbank, mijenjaju i to može učiniti da uvjeti pod kojima je potpisao kupoprodajni ugovor, više ne budu isti.

Posebno će biti važan i odnos Europske centralne banke koja daje konačno odobrenje za transakciju, a koja će kod davanja suglasnosti sasvim sigurno morati imati u vidu novonastale okolnosti.

Tagovi: Sberbank, Fortenova grupa, Miodrag Kostić, AIK banka, Gorenjska banka
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE