GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Može li se u Hrvatskoj plaća primati preko Revoluta?

Može li se u Hrvatskoj plaća primati preko Revoluta?
PLAĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2021 / 17:25
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Primanje plaće na račun otvoren u Revolutu trebalo bi biti dopušteno građanima u Hrvatskoj.

Tako glasi odgovor na upit Jutarnjeg lista postavljen najbrže rastućem europskom financijskom startupu, Revolutu, koji je ponudio novu uslugu nazvanu Revolut Bank. U javnosti je, naime, posljednjih tjedan dana, otkako joj se to nudi, prisutna dvojba je li takvo što kod nas legalno, a nedoumicu izaziva nejasan stav Porezne uprave.

U Revolutu nedoumica nemaju. Kad ne bi bilo tako, moglo bi se, smatraju, govoriti o diskriminaciji po IBAN-u, a to bi značilo da se u Hrvatskoj krše neki od temeljnih zakona koji reguliraju jedinstveno digitalno tržište Europske unije. Riječ je o SEPA uredbama, koje Hrvatska, kao i sve druge države članice Unije, mora prenijeti u svoje zakonodavstvo odmah i bez izmjena. Ingrida Daunaraviciene, voditeljica komunikacija Revoluta za Baltik, gdje je sjedište te kompanije za EU, kaže da imaju specijalnu bankarsku licencu koju im je izdala Središnja banka Litve i da se ona preko europskog mehanizma "putovnica" prenosi u države srednje i istočne Europe, pa tako i u Hrvatsku.

- Primanje plaće na račun otvoren u Revolutu trebalo bi biti dopušteno u Hrvatskoj osim ako postoje lokalni zakoni koji to ne dopuštaju. Našim kupcima preporučujemo da provjere može li njihov poslodavac prebaciti plaću na IBAN koji počinje oznakom LT. To bi trebalo biti moguće, jer diskriminacija po IBAN-u nije legalna u Europskoj uniji iako znamo da je to, nažalost, u nekim slučajevima još stvarnost - kaže Daunaraviciene.

Upit o tome mogu li zaposlenici u Hrvatskoj primiti plaću na Revolut poslali smo Ministarstvu financija, pod kojim je i Porezna uprava. Umjesto odgovora na mail dobili smo obavijest da je Ministarstvo naš upit proslijedilo Poreznoj, a naši izvori kažu da bi Porezna uprava uskoro mogla donijeti novo mišljenje o tom pitanju. Karlo Muratagić, mlađi specijalist za korporativne poreze u Atlantic Grupi i kolumnist Jutarnjeg lista, kaže da je stav Porezne uprave dosad bio da građani ne mogu primati plaću na Revolut.

- Hoće li se to sad promijeniti, bilo bi nezahvalno prognozirati. No činjenica je da je Revolut prije bio drugačije registriran. Nije imao bankarsku licenciju, koju sad ima, nego licenciju za elektronički novac, što je bila glavna prepreka za takvu isplatu plaće - kaže Muratagić. Zbog načina na koji je Revolut prije bio registriran u EU, Muratagić smatra da se Hrvatskoj nije mogla isplatiti plaća preko tog fintecha jer bi se time kršio čl. 86. Zakona o porezu na dohodak i čl. 92. Pravilnika o porezu na dohodak.

Muratagić navodi da je to zaključak donesen na temelju odgovora na "Upit u svezi načina isplate plaće" objavljen 23. prosinca 2019. na stranicama Porezne uprave.

Primitke od nesamostalnog rada moguće je isplatiti u skladu s navedenim odredbama Zakona i Pravilnika, osim na žiroračun i na tekući račun u banci, navodi u tom odgovoru Porezna uprava.

S novom uslugom Revolut Bank promijenio se upravo status korisničkog računa. Korisnici Revoluta više nemaju račun za elektronički novac, nego bankovni račun. Ovaj fintech sad osigurava svaki račun klijenata do 100.000 eura pri Središnjoj banci Litve i Europskoj centralnoj banci onako kako to rade i banke u Hrvatskoj.

Virgilijus Mirkės, izvršni direktor Revolut Banka, kaže da pokretanje banke u Hrvatskoj pruža njihovim klijentima višu razinu sigurnosti i povjerenja.

Tagovi: Revolut, primanje plaće preko Revoluta, IBAN, Ingrida Daunaraviciene, Porezna uprava, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Bankar HSBC-a: Financijski rizici klimatskih promjena pretjerani
KONTROVERZE
Bankar HSBC-a: Financijski rizici klimatskih promjena pretjerani
LONDON - Središnje banke i vladajuće administracije diljem svijeta pretjeruju s ukazivanjem na financijske rizike klimatskih promjena, rekao je voditelj održivih ulaganja u banci HSBC Stuart Kirk, izazvavši kritike klimatskih aktivista, a HSBC se ogradio od njegovih tvrdnji.
Sberbank napušta Londonsku burzu
ODLAZAK
Sberbank napušta Londonsku burzu
LONDON - Najveći ruski zajmodavac, Sberbank, koji je teško pogođen zapadnim sankcijama, planira napustiti Londonsku burzu.
Ukupni depoziti u godinu dana veći za 1,2 milijarde kuna
DEPOZITI
Ukupni depoziti u godinu dana veći za 1,2 milijarde kuna
ANALIZA - Prema posljednjim podacima središnje banke krajem ožujka ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite iznosili su 364,6 mlrd. kuna što je 1,2 mlrd. kuna ili 0,3% niže u odnosu na kraj 2021.
JPMorgan se kladi na Njemačku
STRATEŠKI
JPMorgan se kladi na Njemačku
FRANKFURT - JPMorgan Chase & Co planira jači prodor u Njemačkoj ciljajući više tvrtki srednje veličine koje čine okosnicu najvećeg europskog gospodarstva, rekli su čelnici američke banke.
Od idućeg tjedna četiri HBOR-ova financijska instrumenta vrijedna 1,1 mlrd kn
INSTRUMENTI
Od idućeg tjedna četiri HBOR-ova financijska instrumenta vrijedna 1,1 mlrd kn
PULA - HBOR od idućeg tjedna kreće s četiri financijska instrumenta u okviru NPOO-a ukupne vrijednosti 1,1 milijardu kuna, kojima će se subvencionirati kamatne stope poduzećima, kao i izravno kreditirati posebne ciljne skupine, istaknuto je u četvrtak na otvaranju 19. HBOR-ove međunarodne konferencije o poticanju izvoza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE