GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavak rasta kredita stanovništvu

Nastavak rasta kredita stanovništvu
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2020 / 10:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu u listopadu su dosegnuli 136 milijardi kuna, što je 0,3 posto više nego u rujnu i 3,5 posto više nego krajem lanjskog listopada, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

U odnosu na kraj prošle godine ti su krediti porasli za 2,2 posto.

Najznačajniji udio, s više od 44 posto, zauzimaju stambeni krediti, koji su u listopadu iznosili 60,7 milijardi kuna. Time je ostvaren rast od 8,6 posto u odnosu na listopad prošle godine te nastavljen trend rasta koji traje od studenog 2017. godine, komentiraju analitičari Raiffeisen banke (RBA).

Na mjesečnoj razini stambeni krediti porasli su za 0,4 posto, a zbog povećane kreditne aktivnosti, dijelom i zbog programa poticane stanogradnje, udio stambenih u ukupnim kreditima stanovništvu porastao je u proteklih godinu dana s 42,5 na 44,6 posto, dok se udio stambenih kredita u kunama u ukupnim stambenim kreditima povećao s 30 na 31,3 posto.

S druge strane, kažu RBA-ovi stručnjaci, primjetno je značajno usporavanje rasta gotovinskih nenamjenskih kredita koji su u ukupnim kreditima stanovništvu u listopadu sudjelovali s 38,8 posto. Kod te vrsta kredita, sve do početka krize uzrokovane pandemijom bio je prisutan rast uz dvoznamenkaste stope, a trend osobito snažnog nenamjenskog kreditiranja bio je prisutan od druge polovice 2018. do ožujka 2020. godine, kada je započelo njihovo usporavanje.

Prema posljednjim podacima HNB-a, nominalno stanje nenamjenskih gotovinskih kredita (koji su dominanto odobravani u domaćoj valuti) iznosilo je 52,9 milijardi kuna, što je 0,3 posto više u odnosu na listopad 2019. dok je u odnosu na rujan poraslo za 0,1 posto.

U odnosu na kraj prošle godine, gotovinski nenamjenski krediti manji su za 0,2 posto.

Izuzev stambenih i gotovinskih nenamjenskih kredita, godišnjem rastu kredita sektoru stanovništva pridonio je jedino još godišnji rast hipotekarnih kredita (7,3 posto), dok su sve ostale komponente prema namjeni zabilježile godišnji pad, a to su potrošački krediti (-19 posto), krediti za automobile (-22,5 posto), krediti po kreditnim karticama (-1,2 posto) te prekoračenja po transakcijskim računima (-2,7 posto).

Valutna struktura kreditnih obveza sektora stanovništva pokazuje trend preusmjeravanja obveza iz valutnih u kunske, što odražava izraženiju sklonost zaduživanja u domaćoj valuti čemu sigurno u prilog ide i razdoblje niskih kamatnih stopa. Unatoč usporavanju godišnjih stopa rasta kunskih kredita stanovništvu, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u listopadu je u odnosu na isti mjesec prošle godine porastao za 1,3 postotni bod pri čemu je iznosio 55,3 posto.

"U godini pred nama očekujemo nastavak rasta kredita sektoru stanovništva koje će kao i u ovoj godini biti podržani nastavkom subvencionmiranih stambenih kredita, u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine, dok će rast zasigurno biti i posljedica financiranja stambenih objekata oštećenih u potresu ove godine", kažu RBA-ovi analitičari.

Tagovi: krediti, kreditiranje, Hrvatska narodna banka, hrvatske banke, stambeni krediti, kunski krediti
PROČITAJ I OVO
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE