GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen rast kredita poduzećima za investicije

Nastavljen rast kredita poduzećima za investicije
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2020 / 10:03
Autor: RBA analize
ZAGREB - Ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem prosinca iznosili su 63,5 milijardi kuna, uz rast od 0,4 posto na mjesečnoj i 0,8 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Devizni krediti, koji u ukupnim kreditima čine udio od 62 posto, na godišnjoj razini su pali za 6,9 posto, a na mjesečnoj porasli za 0,6 posto.

U prosincu je ukupna vrijednost deviznih kredita izražena u kunama iznosila 39,2 milijarde kuna.

Kunski krediti nefinancijskim trgovačkim društvima u prosincu su u odnosu na isti mjesec 2018. porasli za 3,4 milijarde kuna ili 16,5 posto te su krajem prošle godine iznosili 24,2 milijarde kuna. To je najviše od studenoga 2016. godine i ujedno deveti mjesec za redom s pozitivnom mjesečna promjenom.

Prema izvornom dospijeću, najveći udio kredita nefinancijskim društvima u ukupnim kreditima odnosi se na kredite koji su sklopljeni na više od 5 godina (59,3 posto).

Ukupni plasmani nefinancijskim poduzećima na osnovi transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana) u prosincu su iznosili 136,2 milijuna kuna.

Plasman poduzećima na osnovi stanja u prosincu iznosio je 81,9 milijardi kuna.

Krediti za investicije su uz blagi mjesečni rast od 1,1 posto te godišnji od 8,8 posto na kraju prosinca iznosili 34 milijarde kuna.

Krediti za obrtna sredstva nastavljaju padati te su u odnosu na studeni smanjeni za 0,3, a prema prosincu 2018. godine za sedam posto.

Tagovi: krediti poduzećima, investicije, kreditiranje, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE