GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen rast kredita stanovništvu u siječnju

Nastavljen rast kredita stanovništvu u siječnju
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 09:03
Autor: RBA analize
ANALIZA - U ovoj godini očekujemo nastavak rasta kredita sektoru stanovništva koji će kao i u 2020. biti podržani nastavkom subvencionmiranih stambenih kredita dok će rast zasigurno biti i posljedica financiranja stambenih objekata oštećenih u potresima.

U siječnju, prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti stanovništvu (čineći 49,4% udjela u strukturi ukupnih kredita) nastavili su rast na mjesečnoj i godišnjoj razini. Krediti stanovništvu su tako uz mjesečni rast od 0,3% ili 349,6 mil. kuna na kraju siječnja dosegnuli razinu od 136,5 mlrd. kuna, nastavivši mjesečni trend rasta deveti uzastopni mjesec te zabilježivši povijesno najvišu razinu ovih vrsta kredita. S druge strane, trend godišnjih stopa rasta prisutan je od polovice 2017. pri čemu je zabilježeno usporavanje rasta s prosinačkih 2,3% na 2,2% (918 mil. kuna).

Promatrano prema vrstama kredita odobrenih stanovništvu, najznačajniji udio odnosi se na stambene kredite koji su u siječnju zabilježili iznos od 62,9 mlrd. kuna. Uz rast na mjesečnoj razini od 1,1% ili 709,2 mil. kuna, na godišnjoj je razini zabilježen rast od razmjerno visokih 9,2% odnosno 5,3 mlrd. kuna te je nastavljen trend rasta koji traje od studenog 2017. godine. Zbog povećane kreditne aktivnosti (dijelom i zbog programa poticane stanogradnje), udio stambenih u ukupnim kreditima stanovništvu u posljednjih je godinu dana porastao s 43,1% na 46,1%, dok se udio stambenih kredita u kunama u ukupnim stambenim kreditima povećao s 30,6% na 31,2%.

S udjelom od 38,1% u ukupnim kreditima stanovništvu slijede gotovinski nenamjenski krediti, zabilježivši nominalno stanje od 52,0 mlrd. kuna. Uz pad od 2,2% ili 1,2 mlrd. kuna u odnosu na siječanj prošle godine, nastavljen je tromjesečni niz negativnih godišnjih stopa rasta. S druge strane, u odnosu na prosinac zabilježen je pad od 0,4% odnosno 210,3 mil. kuna.

Kod ostalih vrsta kredita sektoru stanovništva, izuzevši stambene i gotovinske nenamjenske kredite, godišnji rast u siječnju zabilježen je kod hipotekarnih kredita (9,1%), dok su sve ostale komponente prema namjeni zabilježile godišnji pad, a to su: potrošački krediti (-38,0%), krediti za automobile (-24,7%), krediti po kreditnim karticama (-7,3%) te prekoračenja po transakcijskim računima (-7,0%).

U ovoj godini očekujemo nastavak rasta kredita sektoru stanovništva koji će kao i u 2020. biti podržani nastavkom subvencionmiranih stambenih kredita (u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine) dok će rast zasigurno biti i posljedica financiranja stambenih objekata oštećenih u potresima tijekom prošle godine. Pri tome, razorni potres u Petrinji na kraju godine imati će znatno manji utjecaj na potražnju za kreditima, jer niska gospodarska osnovica u tom području iziskuje pretežito financiranje obnove iz javnih fondova i donacija. S očekivanim otpuštanjem mjera za prevenciju zaraze i posljedičnim ubrzanjem gospodarskih aktivnosti, povećat će se potražnja za gotovinskim kreditima, ali u 2021. ne očekujemo povratak na dvoznamenkaste stope rasta koje su ostvarivane prije 2020.

Tagovi: krediti stanovništvu, kreditiranje, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
HSBC i Standard Chartered u opasnosti od kolapsa Evergrandea
POSLJEDICE
HSBC i Standard Chartered u opasnosti od kolapsa Evergrandea
ZAGREB - Kineski nekretninski div Evergrande ima čak 300 milijardi dolara duga.
Georgieva negirala navode iz izvještaja o utjecaju Kine na Svjetsku banku
DEMANTI
Georgieva negirala navode iz izvještaja o utjecaju Kine na Svjetsku banku
WASHINGTON - Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva demantirala je navode iz neovisnog izvješća o njezinoj navodnoj ulozi u skandalu s namještanjem podataka vezanih za Kinu u vrijeme dok je bila izvršna direktorica Svjetske banke, navodeći da postoje "temeljni greške "i" zamjena teza ".
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
ECB
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
FRANKFURT - Banke u eurozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici, a najveći će biti u zemljama s učestalim prirodnim katastrofama, pokazala je u srijedu studija Europske središnje banke (ECB).
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE