GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljeno usporavanje godišnjeg rasta kredita nefinancijskim poduzećima

Nastavljeno usporavanje godišnjeg rasta kredita nefinancijskim poduzećima
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2023 / 12:28
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema navodima iz središnje banke, u srpnju je kreditna aktivnost kod nefinancijskih poduzeća bila prigušena te je nastavljeno usporavanje godišnje stope rasta kredita u tom sektoru s 13,5% u lipnju na 10,8% u srpnju, na osnovi transakcija.

Transakcije prikazuju promjene iz kojih su isključeni učinci cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, promjene tečaja reklasifikacija te otpisa kredita, što uključuje i prodaje kredita u visini ispravka njihove vrijednosti.

Usporavanje godišnje stope rasta kredita plasiranih nefinancijskim poduzećima posljedica je učinka baznog razdoblja, odnosno vrlo snažnog rasta odobrenih kredita u istom razdoblju prethodne godine. Naime, tijekom 2022. ubrzanje rasta plasmana kreditnih institucija poduzećima bilo je potaknuto od strane rasta kredita za obrtna sredstva uslijed potreba za financiranjem tekućeg poslovanja, dok je i potražnja za investicijskim kreditima bila snažna. Posebice se to odnosilo na poduzeća iz energetskog sektora s obzirom na kretanja cijena energije na svjetskim burzama tijekom prošle godine. Skromnije promjene tijekom ove godine odraz su i ekonomske neizvjesnosti te porasta kamatnih stopa.

Promatrano prema segmentima, rast je zabilježen kod kredita za investicije i u manjoj mjeri kod kredita za obrtna sredstva, dok su se istodobno smanjili krediti za turizam, faktoring i udjeli u sindiciranim kreditima. U nastavku godine, kreditna aktivnost ovisit će i o razvoju domaće i inozemne potražnje, gdje treba uzeti u obzir i porast zaduženosti poduzeća tijekom 2022.

Na osnovi stanja, krediti nefinancijskim poduzećima ukupnog iznosa 14,4 mlrd. eura porasli su na kraju srpnja za 28,5 mil. eura ili 0,2% na mjesečnoj razini, dok je godišnja stopa rasta usporila na 10,4% (+1,4 mlrd. eura) u odnosu na 13,0% u lipnju i u odnosu na 13,5% u svibnju. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 0,2%.

U strukturi kredita poduzećima, godišnja stopa rasta kredita za obrtna sredstva zabilježila je prvi pad od veljače 2022. za 0,2% (-10,2 mil. eura) dok je u odnosu na kraj 2022. zabilježen rast za 5,2% (+223,7 mil. eura). Na mjesečnoj razini, u srpnju je zabilježen rast od 0,8% ili 33,6 mil. eura. Na kraju srpnja krediti za obrtna sredstva iznosili su 4,5 mlrd. eura, a činili su 31,3% ukupnih kredita plasiranih nefinancijskim poduzećima.

Istovremeno su krediti za investicije porasli su za 336,9 mil. eura u odnosu na srpanj prošle godine, a njihova godišnja stopa rasta nastavila je usporavati osmi mjesec zaredom, s 9,4% u lipnju na 6,3% u srpnju. Na mjesečnoj razini, krediti za investicije porasli su za 1,5% (+86 mil. eura), a s ukupnim iznosom od 5,7 mlrd. eura, činili su 39,6% ukupnih kredita plasiranih nefinancijskim društvima.

Ostali krediti, s iznosom od 4,2 mlrd. eura, zabilježili su pad na mjesečnoj i rast na godišnjoj razini. U odnosu na lipanj pali su za 2,1% (-91,1 mil. eura), dok je rast u odnosu na srpanj 2022. iznosio 32,6% ili 1 mlrd. eura (u odnosu na 33,7% u lipnju odnosno 32,8% ostvarenih u svibnju). Dvoznamenkaste godišnje stope rasta ove kategorije traju od kolovoza 2022.

Promatrano prema udjelima u ukupnim kreditima plasiranim nefinancijskim poduzećima, velika poduzeća sudjeluju s 42,8%, a slijede mala poduzeća (20,5%), srednja poduzeća (20,9%) i naposlijetku mikro poduzeća (15,3%). Ostatak čine nerazvrstani krediti. Promatrano prema izvornom dospijeću kredita, najveći udio čine krediti s dospijećem višim od pet godina, odnosno sudjeluju s gotovo 60% u ukupnim kreditima.

Prema dostupnim podacima središnje banke, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite sektoru nefinancijskih poduzeća u srpnju je iznosila 4,77%, što je smanjenje od 20 baznih bodova u odnosu na lipanj. Padu kamatne stope na prvi put ugovorene kredite poduzećima u srpnju ponajprije je pridonijelo smanjenje udjela sindiciranih kredita u ukupnom financiranju, koji imaju relativno višu kamatnu stopu, dok je istodobno porastao udio kredita koji se odobravaju uz relativno niže kamatne stope (krediti za obrtna sredstva). Ako se isključi utjecaj tih instrumenata, i u srpnju je vidljiv porast troška zaduživanja poduzeća. Stoga se stezanje monetarne politike ESB-a nastavlja prelijevati i na troškove zaduživanja domaćih poduzeća.

Tagovi: krediti, kreditiranje
PROČITAJ I OVO
Banke počele nuditi značajno veće kamate na štednju
KAMATE
Banke počele nuditi značajno veće kamate na štednju
ZAGREB - Nakon prošlotjednog sastanka premijera s predstavnicima banaka, kamate na štednju građana, čini se ipak počinju značajnije rasti. Donosimo pregled trenutačnog stanja u 6 najvećih hrvatskih banaka.
Izvršni direktor Deutsche Banka upozorio da bi Njemačka mogla postati bolesnik Europe
UPOZORENJE
Izvršni direktor Deutsche Banka upozorio da bi Njemačka mogla postati bolesnik Europe
BERLIN - Izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing je upozorio da će Njemačka postati "bolesnik Evrope" ako se odmah ne pozabavi strukturalnim pitanjima.
Primorac otkrio koliko će rasti kamatne stope na depozite
OTKRIĆA
Primorac otkrio koliko će rasti kamatne stope na depozite

ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac u N1 Studiju uživo komentirao je novi Vladin paket mjera pomoći. Posjetimo, Vladinom odlukom snižene su cijene 30 artikala, a svi ti proizvodi dobit će i posebnu oznaku kako bi bili što vidljiviji potrošačima. Ministar ističe da je ta mjera urodila plodom.

HPB prvi podigao kamatne stope na štednju građana
KAMATE
HPB prvi podigao kamatne stope na štednju građana
ZAGREB – Hrvatska poštanska banka, najveća banka u domaćem vlasništvu, prva na tržištu objavljuje značajno podizanje kamatne stope na štednju.
Primorac o rastu kamata na štednju: Banke su nam obećale
OBEĆANJA
Primorac o rastu kamata na štednju: Banke su nam obećale
ZAGREB - Od danas su u trgovinama ograničene cijene 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda. Time je na snagu stupila jedna od mjera iz Vladina jesenskog paketa pomoći u inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE