GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS ograničila isplate penzionerima na 80.000 dinara mesečno

NBS ograničila isplate penzionerima na 80.000 dinara mesečno
REGULATOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 20:40
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Narodna banka Srbije donela je danas instrukciju o načinu isplate novca sa dinarskih i deviznih računa građana životne dobi 65 i više godina tokom trajanja zabrane kretanja na javim mestima, kojom je, između ostalog, ograničila iznos koji može da im se isplati u jednoj banci na 80.000 dinara mesečno kako bi umanjila rizik od prevara.

Instrukcija se, takođe, odnosi na način izdavanja platnih kartica našim najstarijim građanima tokom trajanja vanrednog stanja, a primenjuje se i na lica mlađa od 65 godina u slučaju reizdavanja platne kartice kojoj je istekao rok važenja, saopšteno je iz NBS.

Prošle nedelje, NBS je takođe donela instrukciju o načinu isplate penzija u periodu vanrednog stanja.

Prema današnjoj odluci NBS, banka je dužna da korisnicima omogući raspolaganje novcem na dinarskom ili deviznom računu, a isplate može da izvrši ili u prostorijama banke ovlašćenom licu, na osnovu jednokratnog punomoćja kojim se ono ovlašćuje za podizanje sredstava sa računa klijenta, ili isplatom na kućnu adresu korisnika u saradnji sa JP “Pošta Srbije”.

Ovlašćenje može biti u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, ali mora obavezno da sadrži podatke koje je utvrdila NBS, ne mora da bude overeno kod notara, a ovlašćeno lice je dužno da banci stavi na uvid svoja, kao i lična dokumenata korisnika.

Korisnik može da zatraži isplatu novca pozivom posebne telefonske linije banke za komunikaciju s korisnicima, koja je otvorena za ovu namenu, kao i putem imejla, SMS-a ili korišćenjem naloga elektronskog ili mobilnog bankarstva, pri čemu je dužan da navede broj računa i iznos novčanih sredstava koji bi mu bio isplaćen na jedan od navedenih načina za koji se opredeli.

Radi sprečavanja prevarnih radnji i zloupotreba, banka je dužna da kontaktira korisnika i da proveri da li je zatražio isplatu novca u telefonskom razgovoru koji se snima.

Imajući u vidu rizike od zloupotreba, kao i bezbednosne rizike u vezi sa transportom novčanih sredstava na kućnu adresu, korisniku se može u jednoj banci mesečno najviše isplatiti iznos u gotovom novcu koji nije veći od 80.000 dinara, odnosno iznos efektivnog stranog novca čija dinarska protivvrednost po zvaničnom srednjem kursu nije veća od 80.000 dinara, objašnjava se u instrukciji.

Pored isplate gotovog novca sa računa, korisnik može banci da podnese i nalog za prenos novčanih sredstva, na primer s njegovog deviznog računa na dinarski, a takav nalog može dati banci i preko ovlašćenog lica.

Imajući u vidu da mnogi korisnici primaju novčane doznake iz inostranstva, svi pružaoci usluge novčane doznake - banka, platna institucija, institucija elektronskog novca i javni poštanski operator - dužni su da na način utvrđen instrukcijom isplate novčanu doznaku u punom iznosu.

Što se tiče načina izdavanja i reizdavanja platnih kartica u periodu trajanja vanrednog stanja, korisnik se može banci obratiti da mu izda platnu karticu na isti način kao i za isplatu sredstava sa računa, bilo dostavom kartice na kućnu adresu, bilo preko ovlašćenog lica sa izričitim ovlašćenjem.

Ako se korisnik opredeli sa dostavu na kućnu adresu, banka je dužna da karticu pošalje preporučenom poštom.

Kada je reč o izdavanju platnih instrumenata za elektronsko i mobilno bankarstvo, banka je dužna da najkasnije u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ove instrukcije, uspostavi poseban kontakt centar s najmanje tri dostupna telefona i proceduru za aktiviranje usluge elektronskog i mobilnog bankarstva korisnika i da informacije o tome objavi na svojoj internet prezentaciji,

Iz NBS posebno ističu da banke, JP „Pošta Srbije“ i druga lica ne mogu korisnicima naplatiti naknade i druge troškove za usluge navedene u ovoj instrukciji.

Tagovi: Narodna banka Srbije, penzioneri, ograničenje isplata penzionerima, Pošta Srbije
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE