GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Sberbank u Srbiji likvidna, mere ECB se ne odnose na nju

NBS: Sberbank u Srbiji likvidna, mere ECB se ne odnose na nju
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2022 / 08:27
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Narodna banka Srbije saopštila je danas da je Sberbank Srbija visoko likvidna i dobro kapitalizovana i da se na nju ne odnosi procena Evropske centralne banke (ECB) o mogućem bankrotu zbog velikog odliva depozita, koji je registrovan u podružnicama u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj.

„U vezi sa merama ECB i Jedinstvenog odbora za restrukturiranje banaka prema Sberbank Europe AG, Beč, koja je vlasnik Sberbank Srbija, obaveštavamo javnost da je ova banka, koja posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Srbiji, visoko likvidna i dobro kapitalizovana, a osnovni izvori njenog finansiranja obezbeđeni su na domaćem tržištu, i navedene odluke se ni u kom slučaju ne odnose na Sberbank Srbija“, navodi se u saopštenju NBS.

Evropska centralna banka je saopštila kasno sinoć da će evropske podružnice ruske Sberbanke verovatno propasti zbog velikog odliva depozita, nakon uvedenih sankcija koje imaju za cilj da kazne Moskvu zbog napada na Ukrajinu.

Stoga je evropski Jedinstveni odbor za sanaciju uveo moratorijum na plaćanja Sberbank u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj i sada će proceniti da li je u javnom interesu spasavanje tog kreditora.

Narodna banka Srbije ističe u saopštenju da su stabilnost i sigurnost poslovanja svih banaka u Srbiji, kao i štednih depozita u potpunosti očuvani, i podseća da su i dinarski i devizni depoziti klijenata u bankama, u skladu sa odredbama Zakona o osiguranju depozita, osigurani do iznosa od 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Iz NBS proučuju da neprekidno prate i analiziraju situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i međunarodnom tržištu, posebno sada u uslovima pojačane geopolitičke neizvesnosti izazvane krizom u Ukrajini.

"Osim što pomno prati poslovanje Sberbank Srbija i sve ključne pokazatelje i kretanja, NBS ima i kontinuiranu komunikaciju sa rukovodstvom banke, i tokom celog tog procesa nisu identifikovani bilo kakvi problemi u poslovanju banke", piše u saopštenju.

NBS će, dodaje se dalje, ako bi bilo neophodno, preduzeti sve potrebne mere koje ima na raspolaganju u cilju očuvanja stabilnosti poslovanja banke, a time i monetarne i finansijske stabilnosti odnosno makroekonomske stabilnosti u celini.

"Ako bi se za tim javila potreba, NBS na raspolaganju ima i čitav niz instrumenata i regulatornih mera kojima može da reaguje brzo i efikasno i da time obezbedi likvidnost, odnosno ispunjenje svih obaveza ove banke prema deponentima u svakom trenutku".

Centralna banka takođe ocenjuje da će na poslovanje Sberbank Srbija dodatno pozitivno uticati i činjenica da je dala prethodnu saglasnost, po zahtevu AIK banke, za sticanje vlasništva u Sberbank Srbija, te da je u toku finalizacija procesa promene vlasništva u Sberbank Srbija.

ECB je objavila noćas da je Sberbank Europe AG, sa sedištem u Austriji i sa filijalama u Hrvatskoj i Sloveniji, "iskusila znatan odliv depozita kao rezultat uticaja geopolitičkih tenzija na reputaciju", ocenivši da te tri podružnice ruskog kreditora „propadaju ili će verovatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosne situacije".

Prema oceni ECB, pomenuta tri ogranka Sberbanke u Evropi verovatno neće moći da plate svoje dugove ili druge obaveze kada dospeju.

Evropski monetarni regulator dodaje da nema raspoloživih mera koje bi dale realnu šansu za vraćanje pozicije Sberbanke na nivou grupe ili njenih podružnica unutar bankarske unije.

U saopštenju ECB se ističe da Sberbank Europe takođe ima podružnice izvan Evropske bankarske unije, uključujući Federaciju BiH, Republiku Srpsku i Srbiju, te da je, s obzirom na to da one ne spadaju u nadležnost ECB-a, kontaktirala nacionalne nadležne organe u tim jurisdikcijama.

Podružnice Sberbank Europe takođe posluju u Mađarskoj, Češkoj i Nemčkoj. Depoziti stanovništva u bankama u EU garantovani su do iznosa od 100.000 evra.

Tagovi: Sberbank, Sberbank Srbija, Narodna banka Srbije, Evropska centralna banka
PROČITAJ I OVO
Gotovinski kredit - koja je definicija i koji su uvjeti za njegovo dobivanje?
KREDITIRANJE
Gotovinski kredit - koja je definicija i koji su uvjeti za njegovo dobivanje?
ANALIZA - Za razliku od stambenih kredita koje je puno teže dobiti i koji se otplaćuju duže vrijeme, keš kredite u banci možete dobiti uz ispunjavanje nekoliko jednostavnih uvjeta, a rok otplate je maksimalno tri godine.
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
USUSRET EURU
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
RIJEKA – Oko 35 milijardi kuna procjenjuje se da građani drže u kućnim zalihama, pa se bankarski sektor priprema na pojačani priljev kunskih viškova uoči uvođenja eura, a radi automatske konverzije u euro s 1. siječnja 2023.
Dvije turske banke suspendirale plaćanja ruskom karticom nakon američkih sankcija
POTEZI
Dvije turske banke suspendirale plaćanja ruskom karticom nakon američkih sankcija
ISTANBUL - Turski zajmodavci Isbank i Denizbank objavili su da su obustavili plaćanja ruskom karticom Mir nakon američkih sankcija čelniku ruskog sustava kartičnog plaćanja Mir.
Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa DFC
GARANCIJA
Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa DFC
BEOGRAD – Postizanjem dogovora o dvanaestogodišnjoj garanciji kreditnog portfolija sa Američkom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC) Banca Intesa obezbedila je garantnu podršku za plasiranje dodatnih 82 miliona dolara za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kao i preduzeća koja vode žene i onih koja posluju u manje razvijenim regionima u Srbiji.
UniCredit želi veći udio na njemačkom tržištu
AMBICIJE
UniCredit želi veći udio na njemačkom tržištu
BERLIN - Talijanski bankarski div UniCredit razmatra akvizicije u Njemačkoj kako bi ostvario svoj plan i postao prava europska banka, izjavio je u utorak izvršni direktor Andrea Orcel za njemački list Handelsblatt.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE