GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Ukupni krediti lane povećani 9,9%

NBS: Ukupni krediti lane povećani 9,9%
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2021 / 16:13
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Domaća kreditna aktivnost je prošle godine, treću godinu zaredom ostvarila skoro dvocifren rast i iznosila 9,9 odsto, što je među najboljim rezultatima u regionu, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o trendovima u kreditnoj aktivnosti u četvrtom tronesečju prošle godine.

Veliki rast kredita se objašnjava kao rezultat odlične realizacije kredita početkom godine, ublažavanja monetarne politike NBS, omogućenog zastoja u otplati kredita i odobravanja kredita iz garantne šeme dva.

U izveštaju se navodi da su rastu domaćih kredita lane, krediti stanovništvu doprineli sa 5,3 odsto, oni su porasli za 11,4 odsto, dok su krediti privredi doprineli sa 4,7 procenata i oni su ostvarili rast od 9,1procenata.

Ukupni plasmani banaka su u 2020. povećani za 10,7 odsto, čemu je pored rasta kreditne aktivnosti doprinelo i ulaganje banaka u dinarske korporativne obveznice u drugoj polovini godine.

Navodi se takođe da su krediti privredi na nivou godine povećani za 114,4 milijardi dinara, po isključenju efekta promene deviznog kursa, dok su posmatrano samo na nivou četvrtog tromesečja smanjeni za 6,7 milijardi dinara.

Tokom četvrtog tromesečja poslovne banke su iz garantne šeme odobrile 333,3 miliona evra kredita mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, čime se iznos ukupno realizovanih kredita tokom 2020. približio cifri od milijardu i po evra.

Iako je tokom četvrtog tromesečja pad kreditiranja zabeležen u većini delatnosti, posmatrano na nivou godine stanje kredita povećano je kod svih delatnosti, a najviše kod poslovanja nekretninama, saobraćaju i građevinarstvu.

Krediti stanovništvu su, piše u izveštaju, po isključenju efekta promene deviznog kursa, tokom četvrtog tromesečja povećani za 7,8 milijardi dinara, čime je njihov rast na nivou 2020. godine dostigao 127 milijardi dinara.

Posmatrano na godisnjem nivou, rast je ostvaren najviše gotovinskim i stambenim kreditiranjem, a više nego ranije doprinosilo mu je povećano kreditiranje preduzetnika zahvaljujući kreditiranju u okviru garantne šeme, navode iz NBS.
Ističu da je ublažavanje monetarne politike, odobravanje kredita iz garantne šeme po povoljnim uslovima, a pre svega dinarskih kredita zahvaljujući i preferencijalnoj politici obavezne rezerve NBS, kao i niske kamatne stope na međunarodnom tržištu novca, doprinelo da uslovi finansiranja na domaćem kreditnom tržištu ostanu povoljni i tokom četvrtog kvartala.

Kada je reč o kamatnim stopama one su se kretale oko ranije zabeleženih najnižih vrednosti.

Tako su se sniženja referentne kamatne stope iz 2020. u značajnoj meri prenela na kamatne stope na nove dinarske kredite, koje su na nivou godine snižene za 0,8 odsto za privredu i za 0,7 procenata za stanovništvo.

Naglašava se da je dinarizacija plasmana privredi i stanovništvu, prema postojećim poslovima, dostigla novu najvišu vrednost krajem prošle godine.

Učešće dinarskih u ukupnim plasmanima privredi i stanovništvu u decembru je iznosilo 37,3 odsto, što je za 0,7 odsto više nego u septembru, a za čak 4,2 odsto više nego krajem 2019.

Tagovi: Narodna banka Srbije, kreditiranje, kreditna aktivnost, stambeni krediti, potrošački krediti
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini ukupni krediti stanovništvu krajem travnja dosegnuli su 137,5 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem travnja 2020.
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
UZLET
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
LJUBLJANA - U prva četiri mjeseca ove godine banke u Sloveniji ostvarile su 178 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 85% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
DOGOVOR
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
SKOPJE - Austrijska Erste Group priopćila je u petak da je dogovorila i strukturirala paket financiranja od 51 milijun eura za izgradnju prvog privatnog projekta vjetroelektrane Bogoslovec u Sjevernoj Makedoniji.
HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura
ULAGANJA
HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura
ZAGREB - Investicijski fond Inicijative triju mora (3SIIF) dosad je prikupio milijardu eura za ulaganja u infrastrukturne projekte, a prva ulaganja iz tog fonda već su zaključena, rečeno je na konferenciji održanoj u petak u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).
HPB se širi u Dalmaciji
ŠIRENJE
HPB se širi u Dalmaciji
ZADAR - Hrvatska poštanska banka je 17. lipnja 2021. u Zadru svečano otvorila poslovnicu i Regionalni centar za gospodarstvo, kako bi građanima, poduzetnicima i lokalnoj upravi bila još pristupačnija, uz bržu uslugu i kvalitetniju podršku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE