GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Više od 93% dužnika ispunjava uslove za olakšice

NBS: Više od 93% dužnika ispunjava uslove za olakšice
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2020 / 22:00
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Narodna banka Srbije saopštila je danas da 93 posto dužnika ispunjava uslov za dobijanje olakšica za otplatu kredita, demantujući tvrdnje iznete u jednom mediju da je zbog kašnjenja sa izmirivanjem obaveza iz ove procedure ispalo čak 80 procenata dužnika.

„Gruba je neistina da je uslov za primenu mera za olakšanu otplatu kredita da dužnici nisu imali nikakvo kašnjenje. Odlukom NBS o privremenim merama za banke u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u uslovima pandemije kovid-19 propisano je da samo oni dužnici koji su stekli status neizmirenja obaveza pre pandemije ne mogu da podnesu zahtev za olakšice, a to su samo oni koji su pre pandemije kasnili sa izmirenjem obaveza duže od 90 dana“, navode iz centralne banke.

Sve to, kako ističu, piše u drugom propisu kojim je uređena adekvatnost kapitala i koji su banke takođe obavezne da primenjuju. Nikakvih naknadnih izmena Odluke nije bilo, naglašava NBS i dodaje da „iznošenje takvih lažnih tvrdnji u javnosti može da se kvalifikuje kao ozbiljno krivično delo“.

„One koji šire ovakve neistine pozivamo da čitaju propise pažljivo, a ne na preskok, i da ne uzbunjuju javnost zbog manjka svoje koncentracije. Prema tome, na osnovu zvaničnih podataka NBS više od 93 posto dužnika ispunjava taj uslov za odobravanje olakšica i za njih je obavezna primena olakšica ukoliko ispunjavaju i druge odlukom propisane uslove“, stoji u saopštenju NBS.

Dalje se napominje da bankama nije zabranjeno da ponude i odobre olakšice i svim drugim dužnicima koji ne ispunjavaju uslove iz Odluke.

U reagovanju na pogrešne interpretacije odluka NBS, u tekstu pod naslovom „Ispalo 80 posto dužnika“ objavljenom u jednom dnevnom listu, iz centralne banke ističu da pravo na korišćenje olakšica imaju svi dužnici pogođeni aktuelnom epidemiološkom situacijom, koji usled toga nisu u mogućnosti ili mogu imati poteškoće da izmiruju obaveze prema banci i davaocu finansijskog lizinga.

„Stvaranje odijuma javnosti prema primeni donetih mera, kroz neprimerene insinuacije sagovornika autora teksta u pogledu navodnih naknadnih izmena objavljenih odluka, o čemu nema ni govora, i pozivanje na neimenovanog bankara koji očigledno nedovoljno dobro poznaje propise NBS, predstavlja nedobronamerni pokušaj omalovažavanja rezultata NBS, donetih mera i pokušaj stvaranja zabune u javnosti, odnosno obeshrabrivanja dužnika koji ispunjavaju propisane uslove da se svojim poslovnim bankama (davaocima finansijskog lizinga) obrate sa zahtevom za korišćenje olakšica koje je Narodna banka Srbije donela“, ocenjuje se u saopštenju.

NBS naglašava na kraju da je valjana informisanost dužnika od izuzetnog značaja za realizaciju mera podrške koje su usvojene radi pomoći u otplati obaveza građana i privrede, i apeluje da se objavljuju samo prethodno proverene i javno objavljene informacije Narodne banke, a da se neproverene informacije pogrešno ne interpretiraju.

Tagovi: Narodna banka Srbije, olakšice za otplatu kredita
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz blagi rast na mjesečnoj razini (+0,3%) ukupni krediti stanovništvu krajem svibnja dosegnuli su 137,9 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem svibnja 2020. Godišnja nominalna stopa tako se zadržala na travanjskih 2,7%.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka u prvom polugodištu ostvarila je 147 milijuna kuna neto dobiti, što je 28 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije i najviša polugodišnja dobit u posljednjih trideset godina.
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
INICIJATIVE
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) uputila je okružnicu bankama, kojom ih obavještava da pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) u vezi s odobravanjem prekoračenja po tekućem računu, izvijestili su u petak iz HNB-a.
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti
RAST
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti

ZAGREB - Erste banka je u prvoj polovini godine poslovala s 511,2 milijuna kuna neto dobiti, što je gotovo tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je neto dobit iznosila 171,3 milijuna kuna, objavila je u petak ta banka.

HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
KREDITIRANJE
HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
ZAGREB - HBOR je snizio kamatne stope po programima Investicije javnog sektora i EU projekti te je kamatna stopa za ulaganja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanova i agencija u njihovom većinskom vlasništvu s potpomognutih područja snižena na 1,1 posto, a za one s ostalih područja na 1,2 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE