GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit HPB-a smanjena 3,2 posto

Neto dobit HPB-a smanjena 3,2 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 15:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 164,9 milijuna kuna, što je 3,2 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, podaci su iz financijskog izvješća te banke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Neto dobit je niža u odnosu na isto lanjsko razdoblje ponajviše zbog smanjenja prihoda iz poslovanja, navodi se u izvješću.

Iz HPB-a ističu da im je operativna dobit manja zbog smanjenja operativnih prihoda, najvećim dijelom zbog utjecaja bolesti covid-19 i većeg porasta troškova. Ona je tako u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosila 225,7 milijuna kuna, 20,5 posto manje no u istom razdoblju lani.

Tako su operativni prihodi pali za šest posto, na 604,1 milijun kuna, dok su operativni troškovi porasli za 5,5 posto, na 378,4 milijuna kuna.

Neto kamatni prihod iznosio je 405,2 milijuna kuna i bio je viši za 3,9 milijuna kuna ili jedan posto u odnosu na prošlu godinu, što je rezultat snažnijeg pada kamatnih rashoda od pada prihoda.

Neto prihodi od provizija i naknada su pali za 14,5 posto, na 133,3 milijuna kuna. To je posljedica privremenog ukidanja naknada za podizanje gotovine na bankomatima izvan matične banke, koje je, sukladno preporuci HNB-a na snazi bilo od 25. ožujka do 1. srpnja ove godine, zatim usporavanja gospodarskih aktivnosti, kao i značajno manjeg dolaska turista, pojašnjavaju iz HPB-a.

Ukupni bruto krediti porasli su za 848 milijuna kuna ili 5,7 posto, na 15,7 milijardi kuna.

Iz HPB-a navode da su stambeni krediti na godišnjoj razini porasli za 469 milijuna kuna.

Subvencionirani krediti od strane Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) čine 70 posto novoodobrenih stambenih kredita u 2020. godini, a banka je u četiri godine putem te mjere odobrila ukupno oko 1.600 kredita te plasirala gotovo milijardu kuna, ističu iz HPB-a.

Imovina banke na dan 30. rujna 2020. godine iznosila je 25,6 milijardi kuna, što je 7,3 posto više u odnosu na kraj prošle godine.

Depoziti su također povećani, za 1,3 milijarde kuna ili 6,4 posto, na 21,3 milijarde kuna.

Rezerviranja su pak manja za 67,7 posto, zbog prihoda po osnovi ukinutih rezerviranja po sudskom sporu u iznosu od 89 milijuna kuna.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, HPB Grupa, koju uz matičnu banku čine i društva HPB Invest te HPB-nekretnine, ostvarila je neto dobit od 166,1 milijun kuna.

Pritom se rezultat grupe najvećim dijelom odnosi na rezultat samog HPB-a, dok je HPB Invest ostvario neto dobit u iznosu 738,9 tisuća kuna, a HPB-nekretnine 365,9 tisuća kuna.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Jadranska banka, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
BKS Bank među najboljim Family friendly tvrtkama
PRIZNANJA
BKS Bank među najboljim Family friendly tvrtkama
ZAGREB - BKS Bank pridaje veliku važnost usklađenosti između poslovnih obveza i obiteljskog života. Napokon, djeca su važna za budućnost zemlje, a sama obitelj je važno mjesto snage.
Rezultati JPMorgana bolji od očekivanja
DOBRE BROJKE
Rezultati JPMorgana bolji od očekivanja
NEW YORK - Tromjesečna sezona objave poslovnih rezultata otvorena je u petak. Prvo su rezultate objavili bankarski divova.
Povećano vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci
PROMJENE
Povećano vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci
BUDIMPEŠTA - Vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci povećalo se prošle godine, izvještava državna agencija MTI pozivajući se na objavu sa web stranice Budimpeštanske burze.
Četiri banke u BiH poslovale s gubitkom u devet mjeseci 2020.
GUBITAK
Četiri banke u BiH poslovale s gubitkom u devet mjeseci 2020.
SARAJEVO - Četiri banke u Bosni i Hercegovini iskazale su gubitak u poslovanju za devet mjeseci 2020. godine, podaci su entitetskih agencija za bankarstvo.
Preminuo Benjamin de Rothschild
IN MEMORIAM
Preminuo Benjamin de Rothschild
ŽENEVA - Čuveni bankar i predsjednik "Edmond de Rothschild grupe" baron Benjamin Rothschild, preminuo je od posljedica srčanog udara u 57. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE