GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit VTB banka više nego prepolovljena u trećem kvartalu

Neto dobit VTB banka više nego prepolovljena u trećem kvartalu
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2020 / 17:33
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruska banka VTB izvijestila je u ponedjeljak da joj je neto dobit u trećem tromjesečju više nego prepolovljena zbog udvostručenih rezervacija za nenaplative zajmove, znatno snizivši procjene godišnje dobiti.

U razdoblju od srpnja do rujna neto dobit drugog po veličini ruskog zajmodavca potonula je 66 posto, na 17,2 milijarde rubalja (222,9 milijuna dolara).

Operativni prihodi prije rezervacija porasli su tri posto, na 159,9 milijardi rubalja.

Pritom su neto prihodi od kamata poskočili 23 posto, na 135,5 milijardi rubalja.

Rezervacije za gubitke po kreditima više su nego udvostručene, na 72 milijarde rubalja.

U cijeloj 2020. VTB sada očekuje neto dobit u rasponu od 70 do 75 milijardi rubalja, rekao je viši potpredsjednik VTB-a Dmitrij Pjanov.

Prije pandemije koja je teško pogodila rusko gospodarstvo očekivali su neto dobit u rasponu od 220 do 230 milijardi rubalja.

"Financije pojedinih skupina zajmoprimaca neizbježno su se pogoršale zbog restriktivnih mjera, pa smo značajno povećali rezervacije za gubitke po kreditima, što je snažno pritisnulo neto dobit", rekao je predsjednik VTB-a Andrei Kostin.

Udio loših zajmova u ukupnom kreditnom portfelju porastao je na kraju rujna na 5,7 posto, s 5,1 posto na kraju lipnja. Na kraju prošle godine iznosio je 4,7 posto.

I najveći je ruski zajmodavac Sberbank u trećem tromjesečju više nego udvostručio rezervacije za nenaplative kredite, na 63,3 milijarde rublja.

Njegovi su pak operativni prihodi prije rezevacija poskočili u trećem tromjesečju 16 posto, na 592,6 milijardi rubalja, odražavajući snažan rast kamatnih prihoda.

Ljetošnje ublažavanje protupandemijskih mjera i državne potpore potaknuli su potrošnju građana i kompanija, zamrznutu u prvom valu pandemije, objasnili su iz banke.

Sberbank je treće tromjesečje zaključio sa 74 posto višom neto dobiti, od 271,4 milijarde rubalja (3,44 milijarde dolara).

Stopa adekvatnosti kapitala (common equity tier 1 capital ration) iznosila je na kraju rujna 13,39 posto i bila je za 1,39 postotnih bodova niža nego na kraju lipnja.

Tagovi: VTB bank, poslovni rezultati, Sberbank
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE