GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit Zagrebačke banke pala 17,8%

Neto dobit Zagrebačke banke pala 17,8%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 10:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 444 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja, što je za 17,8 posto manje nego u istom razdoblju lani.

"Rezultat je pod utjecajem smanjenja poslovnih prihoda, međutim, Banka ima snažnu kapitalnu i likvidnosnu poziciju te solidan potencijal poduprijeti kreditnu aktivnost i razvojne potencijale naših klijenata", navodi se bančinom financijskom izvješću.

Njezini poslovni prihodi u tom su razdoblju iznosili 967 milijuna kuna, što je za 15,5 posto manje nego u istom razdoblju godinu ranije.

Pritom je neto prihod banke od kamata bio 625 milijuna kuna, ili 12 posto niži na godišnjoj razini. Neto prihod od provizija i naknada iznosio je 251 milijun kuna ili 15,5 posto manje, a neto dobit od trgovanja i ostali prihodi i rashodi iznosili su 91 milijun kuna ili 34,1 posto manje.

Troškovi poslovanja porasli su za 1,3 posto, na 395 milijuna kuna.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 572 milijuna kuna te je bila za 24,2 posto niža nego lani.

Imovina Banke krajem ožujka dosezala je 119,3 milijarde kuna što je za 1,65 milijardi više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Krediti i predujmovi komitentima krajem ožujka iznosili su 67,8 milijardi kuna te su bili za 2 posto veći nego lani, najviše uslijed povećanja kredita pravnim osobama.

Depoziti komitenata čine primarni izvor financiranja, a dosežu 92,75 milijardi kuna, što je za 1,2 posto manje nego lani, uglavnom zbog smanjenja depozita pravnih osoba.

Iz Zabe ističu da su uslijed pandemije Covida-19 pandemije i zagrebačkog potresa uspješno aktivirali plan kontinuiteta poslovanja te aktivno pružju bankarske usluge, najvećim dijelom putem digitalnih kanala.

Na razini grupe, dobit nakon oporezivanja Zagrebačke banke iznosila je u prvom tromjesečju 493 milijuna kuna. Poslovni prihodi bili su manji za 114 milijuna kuna ili 8,5 posto.

Imovina Grupe na kraju ožujka iznosila je 146,4 milijarde kuna te je bila za 789 milijuna veća nego krajem ožujka lani.

Tagovi: Zagrebačka banka, UniCredit, poslovni rezultati, troškovi rezerviranja
PROČITAJ I OVO
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
USUSRET EURU
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
RIJEKA – Oko 35 milijardi kuna procjenjuje se da građani drže u kućnim zalihama, pa se bankarski sektor priprema na pojačani priljev kunskih viškova uoči uvođenja eura, a radi automatske konverzije u euro s 1. siječnja 2023.
Dvije turske banke suspendirale plaćanja ruskom karticom nakon američkih sankcija
POTEZI
Dvije turske banke suspendirale plaćanja ruskom karticom nakon američkih sankcija
ISTANBUL - Turski zajmodavci Isbank i Denizbank objavili su da su obustavili plaćanja ruskom karticom Mir nakon američkih sankcija čelniku ruskog sustava kartičnog plaćanja Mir.
Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa DFC
GARANCIJA
Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa DFC
BEOGRAD – Postizanjem dogovora o dvanaestogodišnjoj garanciji kreditnog portfolija sa Američkom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC) Banca Intesa obezbedila je garantnu podršku za plasiranje dodatnih 82 miliona dolara za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kao i preduzeća koja vode žene i onih koja posluju u manje razvijenim regionima u Srbiji.
UniCredit želi veći udio na njemačkom tržištu
AMBICIJE
UniCredit želi veći udio na njemačkom tržištu
BERLIN - Talijanski bankarski div UniCredit razmatra akvizicije u Njemačkoj kako bi ostvario svoj plan i postao prava europska banka, izjavio je u utorak izvršni direktor Andrea Orcel za njemački list Handelsblatt.
Banke će za pranje novca sada prijavljivati svaku uplatu veću od 10.000 eura
REGULATIVA
Banke će za pranje novca sada prijavljivati svaku uplatu veću od 10.000 eura
ZAGREB - Zakon je u javnoj raspravi samo dva tjedna, odnosno do 24. rujna, a predlaže se njegovo donošenje po hitnom postupku kako bi na snagu stupio početkom sljedeće godine, i zbog toga što su navedene promjene dio akcijskog plana za borbu protiv pranja novca, ali i zato što se dio promjena mora ugraditi u zakon zbog uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE