GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka najavljuje stroži nadzor financijskog i računovodstvenog sektora

Njemačka najavljuje stroži nadzor financijskog i računovodstvenog sektora
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2020 / 19:00
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka koalicijska vlada dogovorila je paket reformi financijskih i računovodstvenih pravila kako bi spriječila nove skandale, poput onog s Wirecardom, čija je propast potaknula oporbu na pokretanje istrage.

Ministar financija Olaf Scholz i ministrica pravosuđa Christine Lambrecht iz stranke socijaldemokrata (SPD) izjavili su da je plan reformi dogovoren s konzervativcima predvođenom vladom i ministarstvom gospodarstva.

Zastupnici su pak pokrenuli parlamentarnu istragu kako bi prisilili vladu da otkrije više detalja o neuspjelom sprečavanju najveće poslijeratne korporativne prijevare u Njemačkoj, u čijem je središtu propala digitalna financijska tvrtka Wirecard.

Ta je kompanija postala ljubimica ulagača i 2018. uvrštena je u indeks DAX, nadmašivši po tržišnoj kapitalizaciji Deutsche Bank i Commerzbank. Ovog ljeta naprasno je objavila stečaj nakon što je revizorska kuća Ernst & Young upozorila da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura.

Predstavljajući plan dan uoči početka istrage, Scholz je rekao da bi planirane reforme trebale pomoći vratiti povjerenje u Njemačku kao poslovno i investicijsko odredište.

„Želimo da regulator BaFin dobije oštrije zube", rekao je Scholz.

Koalicija se složila da bi BaFinove ovlasti trebale biti proširene i na pravo na prikupljanje informacija od pravnih osoba koje nisu izravno uključene u sporne slučajeve. Bafin bi dobio pravo i na provedbu forenzičkih istraga te na informiranje javnosti u ranoj fazi o postupcima kontrole bilance.

Kako bi izbjegao sukob interesa, Berlin želi ojačati neovisnost revizora uvođenjem obveze promjene revizorskih tvrtki svakih 10 godina, prema planu u koji je uvid dobio Reuters.

„Također ćemo strože odvajati reviziju od savjetovanja u tvrtkama od javnog interesa”, stoji u tome dokumentu.

Lambrecht pak želi strože zakone kako bi se revizore lakše pozivalo na odgovornost u građanskim tužbama.

Vlada u Berlinu također želi da se nadzor poboljša i na razini Europske unije, u sklopu nastojanja usklađivanja tržišta kapitala u EU, po uzoru na Američku komisiju za vrijednosne papire i burze (SEC).

Glasnogovornik oporbenih Zelenih za područje financija Danyal Bayaz izjavio je da su vladini planovi razočaravajući.

„Olaf Scholz pokušava se predstaviti kao majstor transparentnosti, pretvarajući se da kontrolira situaciju, dan uoči (sutrašnjeg) početka parlamentarne istrage”, rekao je Bayaz.

Tagovi: Wirecard, afera Wirecard, Deutsche Bank, Commerzbank, BaFin, Christine Lambrecht, Olaf Scholz, Njemačka, njemački financijski sektor
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE