GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB bi godišnje isplaćivala 100 milijuna eura dividende

NLB bi godišnje isplaćivala 100 milijuna eura dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 18:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema riječima predsjednika uprave Blaža Brodnjaka, NLB, koja je prošle godine kupila srpsku Komercijalnu banku, svojim dioničarima obećava solidne dividende.

Ove bi godine mogle isplatiti 92 milijuna eura, a u tri godine ukupno oko 300 milijuna eura, rekla je uprava NLB-a na današnjoj prezentaciji poslovnih rezultata 2020. godine.

NLB je prošlog tjedna objavila svoje poslovne rezultate. Čitava grupa ostvarila je neto dobit od 268,9 milijuna eura, što je za 38,9 posto više nego u 2019. Prihodi grupe smanjili su se za dva posto, na 504,5 milijuna eura.

Na ove rezultate snažno je utjecalo preuzimanje srpske Komercijalne banke, koje je najveća slovenska banka dovršila pred kraj prošle godine. Bez nje bi se dobit NLB-a zaustavila na 141,3 milijuna eura, rekao je član uprave Andreas Burkhard. Po preuzimanju srpske banke priznat je negativni goodwill u iznosu od 137 milijuna eura i formirane su rezervacije za očekivane kreditne gubitke njezine grupe u iznosu od 9,4 milijuna eura.

"Poslovni rezultati u covid godini vrlo su solidni", rekao je Burkhard.

Brodnjak je dodao da su se dobro snašli u situaciji s pandemijom te da je ponosan i zadovoljan postignutim u 2020. godini.

Podsjetio je da su samo preuzimanjem Komercijalne banke u Srbiji stekli dodatnih gotovo milijun kupaca.

"To nas svrstava među prva tri na najvećem tržištu u regiji", rekao je dodajući da sada tržišni udio NLB Grupe u Srbiji, koji prethodno nije iznosio ni dva posto, premašuje 12 posto.

NLB je u veljači prošle godine s vladom Srbije potpisala ugovor o kupnji Komercijalne banke i izdvojila 394,7 milijuna eura za udio od 83,23%, uključujući pripadajuće kamate. Brodnjak je danas rekao da namjeravaju uskoro kupiti preostale dionice i preuzeti potpunu kontrolu nad bankom. Namjera za preuzimanje već je najavljena.

Nakon preuzimanja Komercijalne banke, NLB računa na snažne sinergijske učinke, a Archibald Kremser, član uprave, procjenjuje ih na više od 20 milijuna eura u razdoblju nakon 2023. godine na polju integracije informacijskih tehnoloških sustava.

Iako NLB, kao i ostalim bankama, prošle godine nije smjela isplaćivati dividende u skladu s uputama Banke Slovenije, Brodnjak je danas rekao da dioničarima želi platiti 70 posto prošlogodišnje dobiti.

"Iz dobiti za 2020. godinu u mogućnosti smo isplatiti 92,2 milijuna eura dividende", rekao je podsjetivši da im treba suglasnost regulatora.

Već imaju dozvolu Europske središnje banke za isplatu dividendi u ukupnom iznosu od 25 milijuna eura.

Nakon kupnje Komercijalne banke 2022. godine, NLB očekuje dodatnih 30 posto zarade po dionici, a u srednjoročnom razdoblju očekuje se isplata dividende oko 100 milijuna eura godišnje. "U sljedeće tri godine stvarno želimo isplatiti više od 300 milijuna eura, što znači najmanje pet eura po dionici", rekao je Brodnjak. To mu se čini vrlo konkretna vrijednost za investitore.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, Andreas Burkhard, NLB grupa, dividenda, Blaž Brodnjak, Komercijalna banka, Archibald Kremser
PROČITAJ I OVO
Ifo: Njemačke banke nešto lakše kreditiraju tvrtke
KREDITIRANJE
Ifo: Njemačke banke nešto lakše kreditiraju tvrtke
BERLIN - Njemačke tvrtke u ožujku su izvijestile da su im banke lakše odobravale kredite nego prethodnih mjeseci, ali je pristup gospodarstva financiranju i dalje kompliciraniji nego inače, objavio je u petak ekonomski institut Ifo.
Fed kaznio Wells Fargo zbog manjkave kontrole rizika
KAZNA
Fed kaznio Wells Fargo zbog manjkave kontrole rizika
WASHINTON - Federalne rezerve (Fed) izrekla je kaznu od 67,8 milijuna dolara Wells Fargu i njegovoj matičnoj tvrtki Wells Fargo & Co jer nisu adekvatno osigurale rizične prakse svoje podružnice Wells Fargo Bank.
Evo kad na bankomate stižu novčanice od 50 i 100 eura
NAJAVE
Evo kad na bankomate stižu novčanice od 50 i 100 eura

ZAGREB - Nakon tri mjeseca na bankomate stižu nove novčanice, od 50 i 100 eura. Do sada su se u većini slučajeva isplaćivale samo one od 10 i 20 eura.

Raiffeisen Bank International zbog pritiska koncentriran na odlazak iz Rusije
ODLAZAK
Raiffeisen Bank International zbog pritiska koncentriran na odlazak iz Rusije
BEČ - Raiffeisen Bank International "koncentrirao" se zbog snažnog pritiska na opcije prodaje ili odvajanja ruskog poslovanja, izjavio je izvršni direktor, dodavši ipak da se ne planiraju potpuno povući jer žele zadržati licencu.
EBRD i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji
PODRŠKA
EBRD i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u potpunosti uskladila svoje aktivnosti sa Pariskim sporazumom početkom 2023. godine, obezbedila je sveobuhvatan paket finansiranja za Banca Intesa Beograd, članicu Intesa Sanpaolo grupe, u cilju dalje zajedničke podrške razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE