GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB će isplatiti gotovo 25 milijuna eura dividende

NLB će isplatiti gotovo 25 milijuna eura dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 20:16
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon jednogodišnje pauze, kada u NLB-u na prijedlog Banke Slovenije nisu podijeljene dividende, ove će godine dividenda biti isplaćena - iznosit će 1,24 eura bruto po dionici, a bit će isplaćene u dvije rate, odlučila je glavna skupština.

Distributivna dobit NLB-a za 2020. godinu iznosi 342 milijuna eura. Uprava i Nadzorni odbor predložili su da se za isplatu dividende izdvoji 24,8 milijuna eura, a dioničari su gotovo jednoglasno podržali ovu odluku. Dividende će se isplaćivati u dvije rate - prva u iznosu od 12 milijuna eura ili. 60 centi po dionici 22. lipnja, drugi u iznosu od 12,8 milijuna eura ili. 64 centa po dionici 18. listopada.

"Kapitalna pozicija NLB Grupe je solidna, mogle bi se isplatiti veće dividende, ali imamo vrlo strogo regulatorno okruženje", rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave, dodajući da Banka Slovenije ne dopušta veće isplate, što on smatra diskriminirajućim.

Predsjednik Sveslovenskog udruženja malih dioničara (VZMD) Kristjan Verbič takvu je poziciju Banke Slovenije ocijenio štetnom. Pozvao je nazočne da podrže protuprijedlog VZMD-a o isplati dividende za ukupno 92,2 milijuna eura, ali zbog usvajanja prijedloga uprave ovaj prijedlog nije došao na glasanje. Brodnjak je tvrdio da bi uprava također željela dioničarima isplatiti dobit od 92,2 milijuna eura. Ako zahtjevi regulatora budu objavljeni, spomenuo je mogućnost sazivanja nove, izvanredne skupštine na jesen.

Na prošlogodišnjoj skupštini NLB-a nije podijelila dividende na preporuku Banke Slovenije zbog neizvjesnosti u vezi s epidemijom covida-19.

"Prošle smo godine bili vrlo neizvjesni na glavnoj skupštini, ove smo godine optimistični", rekao je Brodnjak dodajući kako bi se više od 300 milijuna eura dividende moglo isplatiti u srednjem roku do lipnja 2023. godine. "Osim toga, u mogućnosti smo osigurati organski rast i izvršiti još jedno preuzimanje", rekao je, naglasivši da to ne bi značilo samo veće dividende za dioničare, već i rast vrijednosti dionica.

Među postignućima u 2020. godini naglasio je prodaju društva za životno osiguranje NLB Vita i kupnju srpske Komercijalne banke. NLB Grupa, koja je 2020. godinu završila s neto dobiti od 268,9 milijuna eura, danas je jedna od tri najveće banke na svih šest tržišta na kojima je prisutna.

Na Glavnoj skupštini, kojoj je prisustvovalo 77,2 posto predstavnika kapitala, dioničari su također dali razrješnicu članovima Uprave i Nadzornog odbora za rad u 2020. godini, odobrili neke manje izmjene Statuta Banke i imenovali jednog novog nadzornika. U 11-članom nadzornom odboru Petera Groznika, kojem danas ističe mandat, zamijenit će Islam Osama Zekry.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, dividenda, Kristjan Verbič, Blaž Brodnjak, poslovni rezultati, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE