GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB će isplatiti gotovo 25 milijuna eura dividende

NLB će isplatiti gotovo 25 milijuna eura dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 20:16
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon jednogodišnje pauze, kada u NLB-u na prijedlog Banke Slovenije nisu podijeljene dividende, ove će godine dividenda biti isplaćena - iznosit će 1,24 eura bruto po dionici, a bit će isplaćene u dvije rate, odlučila je glavna skupština.

Distributivna dobit NLB-a za 2020. godinu iznosi 342 milijuna eura. Uprava i Nadzorni odbor predložili su da se za isplatu dividende izdvoji 24,8 milijuna eura, a dioničari su gotovo jednoglasno podržali ovu odluku. Dividende će se isplaćivati u dvije rate - prva u iznosu od 12 milijuna eura ili. 60 centi po dionici 22. lipnja, drugi u iznosu od 12,8 milijuna eura ili. 64 centa po dionici 18. listopada.

"Kapitalna pozicija NLB Grupe je solidna, mogle bi se isplatiti veće dividende, ali imamo vrlo strogo regulatorno okruženje", rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave, dodajući da Banka Slovenije ne dopušta veće isplate, što on smatra diskriminirajućim.

Predsjednik Sveslovenskog udruženja malih dioničara (VZMD) Kristjan Verbič takvu je poziciju Banke Slovenije ocijenio štetnom. Pozvao je nazočne da podrže protuprijedlog VZMD-a o isplati dividende za ukupno 92,2 milijuna eura, ali zbog usvajanja prijedloga uprave ovaj prijedlog nije došao na glasanje. Brodnjak je tvrdio da bi uprava također željela dioničarima isplatiti dobit od 92,2 milijuna eura. Ako zahtjevi regulatora budu objavljeni, spomenuo je mogućnost sazivanja nove, izvanredne skupštine na jesen.

Na prošlogodišnjoj skupštini NLB-a nije podijelila dividende na preporuku Banke Slovenije zbog neizvjesnosti u vezi s epidemijom covida-19.

"Prošle smo godine bili vrlo neizvjesni na glavnoj skupštini, ove smo godine optimistični", rekao je Brodnjak dodajući kako bi se više od 300 milijuna eura dividende moglo isplatiti u srednjem roku do lipnja 2023. godine. "Osim toga, u mogućnosti smo osigurati organski rast i izvršiti još jedno preuzimanje", rekao je, naglasivši da to ne bi značilo samo veće dividende za dioničare, već i rast vrijednosti dionica.

Među postignućima u 2020. godini naglasio je prodaju društva za životno osiguranje NLB Vita i kupnju srpske Komercijalne banke. NLB Grupa, koja je 2020. godinu završila s neto dobiti od 268,9 milijuna eura, danas je jedna od tri najveće banke na svih šest tržišta na kojima je prisutna.

Na Glavnoj skupštini, kojoj je prisustvovalo 77,2 posto predstavnika kapitala, dioničari su također dali razrješnicu članovima Uprave i Nadzornog odbora za rad u 2020. godini, odobrili neke manje izmjene Statuta Banke i imenovali jednog novog nadzornika. U 11-članom nadzornom odboru Petera Groznika, kojem danas ističe mandat, zamijenit će Islam Osama Zekry.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, dividenda, Kristjan Verbič, Blaž Brodnjak, poslovni rezultati, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Georgieva negirala navode iz izvještaja o utjecaju Kine na Svjetsku banku
DEMANTI
Georgieva negirala navode iz izvještaja o utjecaju Kine na Svjetsku banku
WASHINGTON - Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva demantirala je navode iz neovisnog izvješća o njezinoj navodnoj ulozi u skandalu s namještanjem podataka vezanih za Kinu u vrijeme dok je bila izvršna direktorica Svjetske banke, navodeći da postoje "temeljni greške "i" zamjena teza ".
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
ECB
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
FRANKFURT - Banke u eurozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici, a najveći će biti u zemljama s učestalim prirodnim katastrofama, pokazala je u srijedu studija Europske središnje banke (ECB).
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE