GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit

NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2022 / 17:46
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 287 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 105 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Pozitivni učinci vezani uz akviziciju N Banke najviše su pridonijeli snažnom rastu neto dobiti.

Operativna dobit NLB grupe u prvom je polugodištu porasla sedam posto na 358,1 milijun eura, a N Banka, nekadašnja Sberbank, koja je od ožujka ove godine pod kišobranom NLB-a, rezultatu je pridonijela s 14 milijuna eura.

"Rezultat grupe, bez N Banke i ostalih jednokratnih stavki u iznosu od 30,2 milijuna eura, bio je izniman s rastom prihoda prije rezervacija od 25 posto", piše u polugodišnjem izvješću uprava NLB-a na čelu s Blažom Brodnjakom.

Neto prihod od kamata iznosio je 226,4 milijuna eura, pri čemu je doprinos N banke iznosio 9,9 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli su za 14 posto. Neto nekamatni prihod smanjen je za tri posto na 131,7 milijuna eura, dok je doprinos N banke iznosio 4,1 milijun eura. Ukupni troškovi smanjeni su za 11 posto i iznosili su 218,7 milijuna eura, čemu je N banka pridonijela s 10,4 milijuna eura.

Ispravke vrijednosti i rezervacije za kreditne rizike formirane su u neto iznosu od 2,4 milijuna eura. Dodatna nova umanjenja vrijednosti i rezerviranja, uključujući 12-mjesečne očekivane gubitke po zajmovima na datum akvizicije za profitabilni portfelj N banke, gotovo su u potpunosti neutralizirani pozitivnim učincima uspješnog rješavanja otpisanih loših zajmova. Ostali gubici vrijednosti i rezerviranja formirani su u iznosu od 5,3 milijuna eura, od čega se 4,6 milijuna eura odnosi na sanaciju NLB Komercijalne banke, pojasnili su.

Ukupna imovina grupe porasla je do kraja lipnja na 22,3 milijarde eura i od kraja prošle godine porasla za pet posto.

Bruto krediti klijentima grupe od kraja prošle godine porasli su za nešto više od dvije milijarde eura, od čega se oko polovica odnosi na akviziciju N Banke, a ostatak na snažan rast kredita stanovništvu i gospodarstvu. Nove prodaje s višim kamatama također su bile vrlo dobre, podupirući rast neto prihoda od kamata, rekli su.

U odnosu na kraj 2021. depoziti grupe porasli su za 1,5 milijardi eura, od čega 981 milijun eura zbog preuzimanja N banke. Depoziti stanovništva porasli su za sedam posto, a gospodarstva i države za četiri posto. Na rast depozita stanovništva utjecala je veća štednja početkom godine nakon povećane potrošnje u prosincu te isplata regresa, socijalnih transfera i povećanja mirovina.

NLB je prilikom objave rezultata podsjetila na važne prekretnice koje su obilježile prvu polovicu ove godine; Prilikom preuzimanja N banke, čiji je proces integracije u punom jeku i bit će dovršen sljedećeg proljeća, istaknuli su i spajanje NLB Banke Beograd i Komercijalne banke Beograd u NLB Komercijalnu banku, koje je završeno krajem travnja.

"Nastavljamo odlučno slijediti put održivih poslovnih odluka i praksi. Također ostajemo vjerni našoj predanosti stvaranju dodane vrijednosti za naše dionike i isplati dividende u ukupnom iznosu od 100 milijuna eura u 2022. godini, s prvom tranšom od 50 milijuna eura koja je već isplaćena u lipnju", rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik uprave NLB-a.

S poslovanjem se upoznao i nadzorni odbor. "Nadzorni odbor vrlo je zadovoljan dobrim poslovanjem NLB Grupe, kao i njezinom sposobnošću brze prilagodbe sve zahtjevnijim poslovnim izazovima i prilikama u području financijske industrije", istaknuo je predsjednik Nadzornog odbora NLB-a Primož Karpe prilikom objave rezultata. bili su najavljeni.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, nLB Grupa, komercijalna banka, N banka, Sberbank, Blaž Brodnjak, Primož Karpe
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE