GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB: Neto dobit u devet mjeseci skočila 84%, najavljene izdašne dividende

NLB: Neto dobit u devet mjeseci skočila 84%, najavljene izdašne dividende
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 22:48
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB je u prvih devet mjeseci na razini grupe ostvarila 377,8 milijuna eura čiste dobiti, što je 84 posto više nego u istom razdoblju lani. Rastu je najviše pridonijelo preuzimanje N banke. Do 2025. banka planira isplatiti ukupno 500 milijuna eura dividende, rekao je na predstavljanju rezultata predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Neto prihodi u prvih devet mjeseci veći su za 13 posto nego godinu prije. Uz stopu ukupnog kapitala od 16,6 posto, što je znatno iznad zakonske obveze, grupa je dobro pripremljena za moguće pogoršanje poslovnog okruženja, uvjerili su se članovi uprave na čelu s Blažom Brodnjakom na internetskom predstavljanju rezultata.

Prema riječima Brodnjaka, ovo je jedno od najuspješnijih tromjesečja za NLB u svim pogledima. "Poslovni rezultati u prvih devet mjeseci su izvrsni", rekao je, dodavši da usporavanje gospodarskog rasta koje se najavljuje još nije zahvatilo njihovo poslovanje. "I dalje vidimo izglede za rast", rekao je.

Rastu devetomjesečne dobiti najviše je doprinijelo preuzimanje N Banke, bivše slovenske podružnice ruske Sberbanke, koju je NLB preuzeo 1. ožujka i 11. travnja preimenovao u N Banku. Njegov je doprinos neto dobiti NLB Grupe do kraja rujna iznosio 182,1 milijun eura. Ali čak i bez doprinosa N banke, dobit prije umanjenja vrijednosti i rezervacija porasla bi za 28 posto.

Grupa je u devet mjeseci ostvarila 353,1 milijun eura čistih kamata, što je 17 posto više nego u istom razdoblju lani. N Banka je u tome sudjelovala sa 6,7 milijuna eura. Neto nekamatni prihod porastao je za sedam posto na 210,6 milijuna eura, a N banka sudjelovala je s 4,7 milijuna eura. Ukupno su neto prihodi tako dosegnuli 563,7 milijuna eura, što je 13 posto više nego godinu prije. S druge strane, unatoč inflatornim pritiscima, grupa je uspjela smanjiti troškove, rekao je Brodnjak.

Rezultat cijele grupe prije oporezivanja iznosio je 407,4 milijuna eura, 78 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Rezultat prije umanjenja vrijednosti i rezervacija bio je 14 posto veći na 231,1 milijun eura. U devet mjeseci oslobođeno je neto iznosa od 7,5 milijuna eura umanjenja vrijednosti i rezervacija za kreditne rizike, i to kroz uspješnu naplatu prethodno otpisanih potraživanja (28,1 milijun eura), uglavnom na području poslovanja i bolje kvalitete Imovina N Banke, kako je procijenjena u trenutku stjecanja.

Ostali gubici vrijednosti i rezerviranja formirani su u iznosu od 5,1 milijuna eura, od čega se 4,6 milijuna eura odnosi na reorganizaciju NLB Komercijalne banke iz Beograda. Pod tim imenom posluje od 30. travnja, nakon što je završen proces spajanja beogradske Komercijalne banke i NLB banke.

U odnosu na kraj 2021. depoziti klijenata porasli su za gotovo dvije milijarde eura, čemu je N Banka pridonijela nešto manje od jedne milijarde eura. Rast bruto kredita grupe za to je vrijeme iznosio 2,3 milijarde eura, od čega se nešto više od 1,1 milijarde eura može zahvaliti akviziciji N Banke, a ostatak snažnom rastu kredita stanovništvu i gospodarstvu. Matična banka NLB u devet je mjeseci ostvarila 94,2 milijuna eura čiste dobiti, što je 11,1 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Brodnjak je za cijelu 2022. godinu za cijelu grupu predvidio oko 750 milijuna eura redovnih prihoda, a iduće godine se očekuju iznad 850 milijuna eura. "Banka je u najboljem stanju u kojem je ikad bila", rekao je.

Prema njegovim riječima, najveća banka u Sloveniji isplatit će vrlo solidne dividende. “U razdoblju od 2022. do 2025. NLB planira isplatiti ukupno 500 milijuna eura dividende”, rekao je. Od toga je dioničarima već u lipnju ove godine isplaćeno 50 milijuna eura, a još toliko se očekuje i nakon skupštine sazvane za 12. prosinca. Iduće godine procijenjeni iznos za isplatu dividende popešće se na 110 milijuna eura.

Tagovi: NLB Grupa, Nova ljubljanska banka, N Banka, Sberbank, Blaž Brodnjak, dividenda
PROČITAJ I OVO
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
STRATEŠKI
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
LONDON - HSBC će zatvoriti 114 poslovnica u Velikoj Britaniji, fokusirajući se prvenstveno na mobilno bankarstvo. Kako je priopćeno iz banke, u reorganizaciju i modernizaciju ulažu se deseci milijuna funti.
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
REJTING
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
ZAGREB – Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom
GUBITAK
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) upozorila je da bi godinu mogla zaključiti s gubitkom budući da je podizanjem kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije povećala i vlastite obaveze prema komercijalnim bankama.

Financijske tvrtke u Britaniji moraju probiti klasne barijere
RADNA SKUPINA
Financijske tvrtke u Britaniji moraju probiti klasne barijere
LONDON - Polovina radnika na upravljačkim pozicijama u britanskom sektoru financijskih i profesionalnih usluga trebala bi do 2030 godine dolaziti iz radničkih obitelji, preporučila je u srijedu radna skupina koju podupire britanska vlada.
Potpora EIF-a i Erste banke inovacijama, kulturi i kreativnosti te zelenoj i digitalnoj tranziciji u Hrvatskoj
POZITIVNO
Potpora EIF-a i Erste banke inovacijama, kulturi i kreativnosti te zelenoj i digitalnoj tranziciji u Hrvatskoj
ZAGREB - Europski investicijski fond (EIF), dio grupe Europske investicijske banke (EIB), potpisao je ugovor o jamstvu u iznosu od 50 milijuna eura s Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) u okviru fondaInvestEU za podržavanje održivosti, inovacija i digitalizacije malih poduzeća u Hrvatskoj te razvoj kulturnog i kreativnog sektora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE