GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2024 / 08:55
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.

Ponuda za preuzimanje i prospekt za kupnju, koji se odnosi na sve dionice Addika, objavljeni su na stranicama Austrijske komisije za preuzimanje i NLB-a. Uprava NLB-a ponudu će zainteresiranima predstaviti na online prezentaciji u ponedjeljak poslijepodne, objavila je danas NLB putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

Kako NLB navodi u ponudi za preuzimanje, želi steći najmanje 75 posto dionica Addiko banke. Pritom očekuje da će svi postupci oko preuzimanja biti okončani u roku od godinu dana.

Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoeuropskog dijela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizirana je za poslovanje sa stanovništvom i malim poduzetnicima.

Dionice Addiko banke kotiraju na Bečkoj burzi. Vlasništvo je jako disperzirano. Među većim vlasnicima su Agri Europe, DDM Invest III, Alta Pay Group, Wellington Management Group, Europska banka za obnovu i razvoj, Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und -verwertungWinegg Realitäten, Winegg Realitäten i drugi.

Za banku je zainteresirana i tvrtka Agri Europe u vlasništvu srbijanskog biznismena Miodraga Kostića koja kontrolira Gorenjsku banku u Sloveniji. Sredinom svibnja objavila je ponudu za kupnju 17 posto udjela u Addiku. Ponuda vrijedi do 27. lipnja, za dionicu nudi 16,24 eura bruto odn. 17,50 eura umanjeno za već isplaćenu dividendu za prošlu godinu. Agri Europe ranije je imala nešto manje od 10 posto udjela u Addiku.

Krajem ožujka u vlasništvo Addiko banke ušao je i srpski biznismen Davor Macura, koji je na čelu tvrtke Alta Pay Group. Sredinom svibnja, nakon kupnje 6,9 posto udjela, ovo je društvo trebalo posjedovati 9,6 posto dionica, a kroz ostale financijske instrumente trebalo je doći do još 26,8 posto, odnosno ukupno 36,5 posto. Navodi se da je dio kupila preko beogradske tvrtke Diplomat Pay.

Kako su napisali u NLB-u, njihovu ponudu smatraju konkurentskom ponudom Agri. Dioničari Addiko banke koji su prihvatili ponudu Agrija prije objave dokumenata o preuzimanju koje je objavio NLB mogu od nje odustati i prihvatiti ponudu NLB-a, naveli su.

NLB Grupa posluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Ima 2,9 milijuna klijenata, gotovo 8000 zaposlenih, 408 poslovnica. Ukupna imovina grupe krajem ožujka iznosila je nešto više od 26 milijardi eura.

Tagovi: nlb, addiko, dividenda, kostić, macura, alta pay, brodnjak
PROČITAJ I OVO
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
HBOR započeo s provedbom Urbanog razvojnog fonda
PROVEDBA
HBOR započeo s provedbom Urbanog razvojnog fonda
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), u partnerstvu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, razvila je novi financijski instrument - Urbani razvojni fond, čija je operativna provedba službeno započela krajem prošloga tjedna.
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
PUNOMOĆ
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
ZAGREB - Slatinska banka izvijestila je sredinom lipnja kako je Helio Kamber stekao pravo glasa nad 73.781 dionicom ove banke, odnosno preko 5% dionica s pravom glasa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE