GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB od travnja uvodi ležarinu za depozite veće od 250.000 eura

NLB od travnja uvodi ležarinu za depozite veće od 250.000 eura
LEŽARINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2021 / 08:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U travnju će NLB uvesti ležarinu za velika stanja na ličnim računima, štednim računima, postepenoj štednji i depozitima. Oni će se izračunati za prosječna mjesečna stanja preko 250.000 eura i iznosit će 0,04 posto mjesečno.

Banka će izračunati ležarinu u svibnju, objavila je banka. To znači da će klijent, ako tijekom travnja ima 50.000 eura iznad limita od 250.000 eura, mjesečno platiti 20 eura, objasnili su.

Naknada se odnosi na vrlo mali broj klijenata, nekih 100 iz mreže i još nekoliko iz privatnog bankarstva, prema magazinu Finance oko 300.

Prvi čovjek najveće banke u državi Blaž Brodnjak nedavno je najavio uvođenje naknada za čuvanje novca i za fizičke osobe.

- U prvoj polovini 2021. godine postoji velika vjerojatnost da će se nameti uvesti u Sloveniji, vjerojatno postepeno i u posljednjem koraku za gotovinske depozite preko 100.000 eura, odnosno isto kao za depozite poduzeća, rekao je nedavno u intervjuu za Delo.

NLB ih ne namjerava uvoditi ležarinu za iznose niže od 100.000 EUR.

U okruženju negativnih kamatnih stopa, koje traju od sredine 2014. godine, neke banke u inozemstvu i u Sloveniji prenijele su negativnu kamatnu stopu Evropske centralne banke na kompanije, druge finansijske organizacije i državu. Neke banke u Njemačkoj, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Danskoj i Švicarskoj također su uvele negativne kamatne stope ili namete za fizička lica, ali uglavnom na velike depozite, odnosno preko 100.000 eura, podsjeća RTV Slovenije.

Prema podacima centralne banke iz veljače prošle godine, domaćinstava koja su u banci imala više od 100.000 eura bilo je jedan posto, ali su imala 36 posto svih depozita po viđenju.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, ležarina, Blaž Brodnjak
PROČITAJ I OVO
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
SUGLASNOST
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne bane (HNB) u petak je dao suglasnost za članove uprava Zagrebačke banke i Sberbanka, a usvojio je i informaciju o statusu i aktivnostima vezanima uz izradu optjecajnih eurokovanica s nacionalnom stranom, priopćeno je iz središnje banke.
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
PORUKE
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je u četvrtak čelnicima Svjetske banke i drugih razvojnih banaka da smisle konkretne planove za mobilizaciju znatno više kapitala za borbu protiv klimatskih promjena i smanjenje emisije štetnih plinova.
Kina želi više stranih banaka i osiguravatelja
REGULATIVA
Kina želi više stranih banaka i osiguravatelja
PEKING - Kina će nastaviti otvarati svoj financijski sektor i poboljšavati postupke za ulazak stranih banaka i osiguravajućih društava na domaće tržište, objavila je vlada u Pekingu, prenose državni mediji.
JPMorgan bogato nagradio Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a
POTEZI
JPMorgan bogato nagradio Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a
NEW YORK - JPMorgan bogato je nagradio glavnog izvršnog direktora Jamieja Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a.
Brnabić: Goldman Sachs razmatra ulaganje u Srbiji
INVESTICIJE
Brnabić: Goldman Sachs razmatra ulaganje u Srbiji
BEOGRAD - Američka investiciona grupacija "Goldman Sachs" razmatra da prvi put ulaže u Srbiji, dogovoreno je u Njojorku na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić sa čelnim ljudima te grupacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE