GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova KBM lani ostvarila dobit od 208,9 milijuna eura

Nova KBM lani ostvarila dobit od 208,9 milijuna eura
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 10:44
Autor: SEEbiz
MARIBOR - Nova KBM, koja se prošle godine spojila s bivšom Abankom, godinu je završila s neto dobiti od 208,9 milijuna eura. Neto dobit Grupe Nova KBM, koju zajedno s bankom čine Summit Leasing Slovenija i Anepremičnine, iznosila je 210,8 milijuna eura.

"Unatoč teškoj situaciji, grupa je godinu uspješno završila", rekla je Nova KBM.

Predsjednik Uprave Nove KBM John Denhof rekao je da su unatoč novim ograničenjima u teškoj godini postigli velik napredak u provedbi zacrtane poslovne strategije.

"Proveli smo najveće spajanje u povijesti slovenskog bankarstva, formirali zajedničke vrijednosti spojene banke, modernizirali marku i izveli mnoge druge važne projekte", rekao je, dodajući da će se i dalje fokusirati na "postizanje visoku razinu povjerenja i zadovoljstva ključnih dionika. "ostvarujući našu poslovnu viziju da budemo najbolja banka u Sloveniji".

2020. godine, kada je svijet paralizirala pandemija novog koronavirusa, banka je, prema njihovim riječima, stupila u dobru formu. Nova KBM, koja se prošle godine spojila s bivšom Abankom, godinu je završila s neto dobiti od 208,9 milijuna eura. Neto dobit Grupe Nova KBM, koju zajedno s bankom čine Summit Leasing Slovenija i Anepremičnine, iznosila je 210,8 milijuna eura.

Kao rezultat najvećeg spajanja u povijesti bankarskog sektora, ukupna aktiva banke povećala se u odnosu na 2019., na kraju financijske godine 2020. iznosila je 9,167 milijardi EUR, a na razini Grupe Nove KBM 9,177 milijardi EUR . Ostvareni prinos na kapital nakon oporezivanja na kraju 2020. iznosio je 21,59 posto na razini Grupe i 21,42 posto na razini banaka. Koeficijent adekvatnosti kapitala u ukupnom kapitalu i dalje ostaje visok i iznosio je 20,68 posto za Grupu Nova KBM i 16,67 posto za banku.

Prošle su godine također uspješno upravljali lošim ulaganjima. Na kraju 2020. godine udio neto nekvalitetnih kredita u portfelju Grupe Nove KBM iznosio je 3,05 posto, a u portfelju banke 2,50 posto.

"Rezultati pokazuju snažan kapital i dobru likvidnosnu poziciju Grupe Nove KBM. U 2020. godini nastavili smo smanjivati svoj portfelj nerentabilnih ulaganja i ojačali visoke standarde korporativnog upravljanja, usklađenosti poslovanja i upravljanja rizicima ", rekli su.

Nova KBM dobila je ocjenu Baa1 / P-2 od Moody's Investors Service, dok je Fitch Ratings ocijenio BB + / B (negativna buduća ocjena).

"Spojena banka nastavlja razvojni put financijske institucije koja je profitabilna, moderna i društveno odgovorna te izvrstan partner kupcima, poslovnim partnerima, dobavljačima i širem društvenom okruženju", rekao je Andrej KBur, predsjednik nadzornog odbora Nove KBM. Fokus na rast i profitabilnost, izvrsnost kupaca, učinkovito upravljanje rizicima i usklađenost s njima, operativna učinkovitost i snažna organizacijska kultura i razvoj zaposlenika, rekao je, ostaju ključni stupovi u ostvarivanju njihove misije i vizije.

Tagovi: Nova KBM, poslovni rezultati, Summit Leasing Slovenija, Anepremičnine, Abanka, John Denhof
PROČITAJ I OVO
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
STRAHOVANJA
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
VARŠAVA - Dok su druge europske zemlje nekako sredile problem kredita vezanih uz švicarski franak, Poljsku tek čeka konačna odluka: koje kamate će važiti? To bi mogao biti težak udarac čitavom poljskom gospodarstvu.
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
LJUBLJANA - U prva dva mjeseca banke u Sloveniji ostvarile su 47,7 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 22,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit prije oporezivanja porasla je za 3,3 posto, na 53,3 milijuna eura.
NLB će isplatiti dividende u ratama
DIVIDENDA
NLB će isplatiti dividende u ratama
LJUBLJANA - Dioničari Nove ljubljanske banke (NLB) odlučit će na skupštini sredinom lipnja o prijedlogu uprave i nadzornog odbora da banka ove godine isplati gotovo 25 milijuna eura dividende.
HUB i mali hotelijeri surađivat će na mjerama pomoći za turistički sektor
SURADNJA
HUB i mali hotelijeri surađivat će na mjerama pomoći za turistički sektor
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) i Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela te državne institucije nastavit će aktivno surađivati kako bi se pravovremeno pronašla rješenja i mjere pomoći za klijente iz segmenta turističkog sektora, izvijestili su iz HUB-a u četvrtak nakon sastanka.
Credit Suisse će afera s Archegos Capitalom koštati 4,7 milijarde dolara
AFERE
Credit Suisse će afera s Archegos Capitalom koštati 4,7 milijarde dolara
ŽENEVA - Credit Suisse izvijestio je da ga je kolaps hedge fonda Archegos Capital koštao 4,7 milijardi dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE