GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova KBM lani ostvarila dobit od 208,9 milijuna eura

Nova KBM lani ostvarila dobit od 208,9 milijuna eura
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 10:44
Autor: SEEbiz
MARIBOR - Nova KBM, koja se prošle godine spojila s bivšom Abankom, godinu je završila s neto dobiti od 208,9 milijuna eura. Neto dobit Grupe Nova KBM, koju zajedno s bankom čine Summit Leasing Slovenija i Anepremičnine, iznosila je 210,8 milijuna eura.

"Unatoč teškoj situaciji, grupa je godinu uspješno završila", rekla je Nova KBM.

Predsjednik Uprave Nove KBM John Denhof rekao je da su unatoč novim ograničenjima u teškoj godini postigli velik napredak u provedbi zacrtane poslovne strategije.

"Proveli smo najveće spajanje u povijesti slovenskog bankarstva, formirali zajedničke vrijednosti spojene banke, modernizirali marku i izveli mnoge druge važne projekte", rekao je, dodajući da će se i dalje fokusirati na "postizanje visoku razinu povjerenja i zadovoljstva ključnih dionika. "ostvarujući našu poslovnu viziju da budemo najbolja banka u Sloveniji".

2020. godine, kada je svijet paralizirala pandemija novog koronavirusa, banka je, prema njihovim riječima, stupila u dobru formu. Nova KBM, koja se prošle godine spojila s bivšom Abankom, godinu je završila s neto dobiti od 208,9 milijuna eura. Neto dobit Grupe Nova KBM, koju zajedno s bankom čine Summit Leasing Slovenija i Anepremičnine, iznosila je 210,8 milijuna eura.

Kao rezultat najvećeg spajanja u povijesti bankarskog sektora, ukupna aktiva banke povećala se u odnosu na 2019., na kraju financijske godine 2020. iznosila je 9,167 milijardi EUR, a na razini Grupe Nove KBM 9,177 milijardi EUR . Ostvareni prinos na kapital nakon oporezivanja na kraju 2020. iznosio je 21,59 posto na razini Grupe i 21,42 posto na razini banaka. Koeficijent adekvatnosti kapitala u ukupnom kapitalu i dalje ostaje visok i iznosio je 20,68 posto za Grupu Nova KBM i 16,67 posto za banku.

Prošle su godine također uspješno upravljali lošim ulaganjima. Na kraju 2020. godine udio neto nekvalitetnih kredita u portfelju Grupe Nove KBM iznosio je 3,05 posto, a u portfelju banke 2,50 posto.

"Rezultati pokazuju snažan kapital i dobru likvidnosnu poziciju Grupe Nove KBM. U 2020. godini nastavili smo smanjivati svoj portfelj nerentabilnih ulaganja i ojačali visoke standarde korporativnog upravljanja, usklađenosti poslovanja i upravljanja rizicima ", rekli su.

Nova KBM dobila je ocjenu Baa1 / P-2 od Moody's Investors Service, dok je Fitch Ratings ocijenio BB + / B (negativna buduća ocjena).

"Spojena banka nastavlja razvojni put financijske institucije koja je profitabilna, moderna i društveno odgovorna te izvrstan partner kupcima, poslovnim partnerima, dobavljačima i širem društvenom okruženju", rekao je Andrej KBur, predsjednik nadzornog odbora Nove KBM. Fokus na rast i profitabilnost, izvrsnost kupaca, učinkovito upravljanje rizicima i usklađenost s njima, operativna učinkovitost i snažna organizacijska kultura i razvoj zaposlenika, rekao je, ostaju ključni stupovi u ostvarivanju njihove misije i vizije.

Tagovi: Nova KBM, poslovni rezultati, Summit Leasing Slovenija, Anepremičnine, Abanka, John Denhof
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE