GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova vlasnička struktura Opportunity banke

Nova vlasnička struktura Opportunity banke
PROMENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 17:21
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U skladu sa prethodno datim saglasnostima Narodne banke Srbije, Opportunity banka a.d Novi Sad (Banka) danas je promenila vlasničku strukturu

Pored dosadašnjeg jedinog (100%) vlasnika Banke – Opportunity Transformation Investments Inc, sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je smanjio svoje učešće na 22%, vlasnici Banke su postale dve strane renomirane banke specijalizovane za finansiranje kompanija, projekata i finansijskih institucija u interesu razvoja društveno odgovornog, ekološki održivog i inovativnog poslovanja, sa sedištem u Nemačkoj (UMWELTBANK Nimberg, sa 30% učešća i GLS Gemeinschaftsbank Bochum, sa 19,99% učešća) i dva pravna lica - TRIODOS SICAV II, Luksemburg sa 14% učešća i LEGAL OWNER TRIODOS FUNDS B.V., Holandija sa 14% učešća.

Promena vlasničke strukture bilo koje banke, koja podrazumeva sticanje (direktno ili indirektno) vlasništva u banci koje omogućava 5% ili više glasačkih prava, dozvoljena je samo uz prethodnu saglasnost Narodne banke Srbije, koja je ovim licima data 30.10.2020. godine.

Ulazak reputabilnih investitora u bankarski sektor Republike Srbije, kao što su pomenuta pravna lica, još jedna je potvrda perspektive, poverenja i atraktivnosti domaćeg bankarskog sektora, kao i rezultata Narodne banke Srbije u obezbeđivanju makroekonomske stabilnosti, koja je postignuta u prethodnom periodu. Pri oceni ispunjenosti svih propisanih uslova za davanje prethodne saglasnosti navedenim pravnim licima, Narodna banka Srbije je prepoznala i značaj i ulogu ovih lica kako na tržištu Evrope, tako i Republike Srbije u budućem periodu, posebno imajući u vidu da Banka od svog osnivanja u Republici Srbiji 2002. godine, pa do danas snažno podržava razvoj i poslovanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnika, mikro i malih preduzeća, ruralnih domaćinstava, kao i drugih klijenata u Republici Srbiji koji imaju otežan pristup finansijskim uslugama koje pružaju banke, kao i činjenicu da se navedena pravna lica, između ostalog, bave finansiranjem kompanija, projekata i finansijskih institucija u interesu razvoja društveno odgovornog, ekološki održivog i inovativnog poslovanja i da nameravaju da nastave da i dalje razvijaju poslove mikrokreditiranja za mala i srednja preduzeća.

Takođe, jedna od banaka (GLS Gemeinschaftsbank), koja je stekla vlasništvo u Banci je članica nemačkog sistema i savezne asocijacije nemačkih zadružnih banaka.

Narodna banka Srbije je posebno zadovoljna činjenicom da su navedena pravna lica prepoznala Republiku Srbiju kao atraktivnu destinaciju za investiranje i bez obzira na otežavajuće okolnosti koje su prouzrokovane virusom COVID-19, kao i da je u konkretnom slučaju plan da ciljna grupa klijenata ove mikrofinansijske banke budu, kao i do sada, poljoprivredna gazdinstva, mikro i mala preduzeća, uključujući i preduzetnike, penzionere i klijente sa niskim primanjima.

Davanjem prethodne saglasnosti za promenu vlasničke strukture, Narodna banka Srbije nastavlja da pruža podršku svim aktivnostima koje su usmerene ka promociji preduzetništva i inovacija, kao ključnim i vodećim snagama budućeg razvoja i doprinosi poboljšanju uslova poslovanja za start-up kompanije, mikro, ali i za segment malih i srednjih preduzeća, kao jedan od nosilaca privrednog rasta.

S tim u vezi, a kako sa navedenim novim vlasnicima u Banci delimo zajedničke vrednosti u smislu privrednog rasta i razvoja u Republici Srbiji, ocenjeno je da će ova lica doprineti ne samo uspešnom poslovanju Banke, već i daljem ruralnom razvoju i razvoju preduzetništva u Republici Srbiji.

Tagovi: Opportunity banka, GLS Gemeinschaftsbank Bochum, Opportunity Transformation Investments Inc, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE