GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekuje se zamjetan pad potražnje za kreditima

Očekuje se zamjetan pad potražnje za kreditima
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 08:13
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, u veljači su ukupni krediti stanovništvu iznosili 134,3 milijarde kuna, što je 7 posto više nego godinu dana ranije, no analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u idućim mjesecima očekuju zamjetan pad potražnje za kreditima zbog rasta nezaposlenosti i neizvjesnosti.

Na mjesečnoj razini, vrijednost ukupnih kredita stanovništvu porasla je i za 0,5 posto.

"Pozitivne godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu rastu od rujna 2017. s tendencijom ubrzanja tijekom posljednjih godinu i pol. Posljedica je to snažnog, dvoznamenkastog rasta kunskih kredita, dok su devizni krediti sektoru stanovništva rasli zamjetno skromnijim stopama", ističu analitičari Raiffeisenbank Austria.

Kunski krediti stanovništvu krajem veljače iznosili su 73,6 milijardi kuna, što je za 12,4 posto više nego u veljači 2019. godine. Dvoznamenkasti rast ovih kredita traje još od studenog 2015, zamjećuju analitičari RBA.

S druge strane, ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti sa valutnom klauzulom sektora stanovništva krajem veljače iznosili su 60,7 milijardi kuna te su u usporedbi s veljačom 2019. bili viši za 1,1 posto.

Prema vrstama kredita, najznačajniji udio, 43,1 posto, imaju stambeni kredite, koji su krajem veljače iznosili 57,9 milijardi kuna, ili 6,7 posto više na godišnjoj razini.

Dvoznamenkaste godišnje stope rasta nastavljene su i kod gotovinskih nenamjenskih kredita. U veljači je zabilježen njihov godišnji rast od 10,4 posto odnosno 5,1 milijardi kuna.

Ta kretanja odraz su povoljnih uvjeta na tržištu rada, odnosno rasta plaća i zaposlenosti tijekom proteklih 12 mjeseci, čemu je pridonijelo i okruženje niskih troškova financiranja uz visoke razine potrošačkog optimizma, ali i jednostavnija procedura odobravanja ovih kredita, ističu analitičari RBA.

"U nadolazećim mjesecima biti će aktivni moratoriji na otplatu kredita građana i poduzetnika, čiji je bonitet ozbiljno narušen uslijed pandemije koronavirusa. Banke neće poduzimati mjere prisilne naplate duga te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita. Uz to, potražnja za kreditima će uslijed rasta nezaposlenosti i neizvjesnosti zamjetno pasti", zaključuju u svojoj analizi.

Tagovi: pad potražnje za kreditima, potražnja za kreditima, kreditiranje, Hrvatska narodna banka, kunski krediti, devizni krediti
PROČITAJ I OVO
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
KREDITI
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
BRUXELLES - Zajmoprimcu koji je sklopio ugovor o zajmu u stranoj valuti i koji nije bio svjestan nepoštenosti odredbe iz toga ugovora ne može zbog zastare biti uskraćen povrat iznosa plaćenih na temelju te ugovorne odredbe, objavio je u četvrtak Sud EU-a.
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
ZABRANE
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
PEKING - Veće banke posljednjih su tjedana čak smanjile kreditiranje nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE