GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odličan prvi kvartal za slovenske banke

Odličan prvi kvartal za slovenske banke
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2021 / 22:03
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Rast ukupne bilance slovenskih banaka ojačao je u ožujku za 9,2%, odnosno 639 milijuna na 46 milijardi eura, napominje Banka Slovenije.

Rast zajmova stanovništvu u ožujku je iznosio 0,7 posto, uglavnom zbog stambenih kredita.

Dobit prije oporezivanja u prvom tromjesečju ove godine iznosila je 104,3 milijuna eura, što je više nego 50 posto bolje nego lani u istom razdoblju. Na razini bankarskog sustava također je zadržan relativno visok povrat kapitala koji je na godišnjoj razini dosegnuo 9,1%. Zaostajanje neto prihoda od kamata za prošlogodišnjim povećalo se ove godine, dok je neto prihod od kamata zaostajao za prošlogodišnjih -7,5% u prvom kvartalu ove godine.

Neto kamatna marža izračunata za posljednje jednogodišnje razdoblje smanjila se na 1,51%. Nakon prošlogodišnjeg smanjenja, trend postizanja neto naknada i provizija ove se godine preokrenuo, povećavajući se za 5,8% na godišnjoj razini. Posebno su se povećali ostali nekamatni prihodi, tj. taj dio nekamatnog prihoda preko naknada i provizija. To su neto dobici od financijske imovine, koji se obvezno mjere po fer vrijednosti od zajmova i vrijednosnih papira. Banke su ove godine dobro upravljale operativnim troškovima. Ostvareni neto prihod banaka veći je za 16,5%. Do kraja ožujka, slično kao i prošle godine, banke su u istom razdoblju objavile neto umanjenja vrijednosti i rezerviranja, što je pridonijelo povećanju dobiti.

Rast kredita stanovništvu u ožujku je ponovno bio pozitivan, uglavnom zbog rasta stambenih kredita, dok je pad potrošačkih kredita lagano usporen iz godine u godinu s prvim pozitivnim rastom nakon listopada 2019. godine. Kod zajmova poduzećima negativni se rast donekle produbio. Udjeli nekvalitetnih izloženosti ostali su niski u ožujku, dok su se udjeli skupine s povećanim kreditnim rizikom povećali u skupinama koje su najviše pogođene epidemijom. Među bankovnim resursima, depoziti pravnih osoba porasli su u ožujku.

Dobit prije oporezivanja u prvom tromjesečju ove godine daleko je premašila prošlogodišnju u istom razdoblju. Uz smanjenje neto prihoda od kamata, nekamatni prihodi, dobro upravljanje troškovima i neto oslobađanje od umanjenja i rezervi također su doprinijeli većoj dobiti, posebno u jednoj banci.

Ukupna bilančna vrijednost povećala se u ožujku za 639 milijuna EUR na 46,0 milijardi EUR, uz međugodišnji rast od 9,2%. Među obvezama banaka, najveći doprinos dao je rast depozita iz nebankarskog sektora, 615 milijuna eura. Među investicijama, u ožujku su se najviše povećala potraživanja od središnje banke i depoziti po viđenju kod banaka (primarna likvidnost), za 528 milijuna eura; oni tako održavaju povijesno visok udio u aktivi banaka, blizu 21% u ožujku. Povećanje kredita nebankarskom sektoru ojačalo je u ožujku i iznosilo je 229 milijuna eura, iako su i dalje bilježili pad od -0,6% na godišnjoj razini.

Tagovi: slovenske banke, Abanka, Banka Slovenije, Nova kreditna banka Maribor, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Krediti poduzećima i dalje padaju, upitna sposobnost za nova zaduživanja
KREDITIRANJE
Krediti poduzećima i dalje padaju, upitna sposobnost za nova zaduživanja
ANALIZA - Četvrti mjesec za redom ukupni krediti nefinancijskim društvima bilježe negativnu mjesečnu stopu rasta koja za lipanj iznosi -0,5%.
Commerzbank u gubitku zbog restrukturiranja
GUBITAK
Commerzbank u gubitku zbog restrukturiranja
FRANKFURT - Commerzbank je u srijedu izvijestio o neto gubitku u drugom tromjesečju zbog troškova restrukturiranja i iznimnog otpisa projekta outsourcinga.
NBS: Dinarska štednja u julu premašila 100 mlrd dinara
ŠTEDNJA
NBS: Dinarska štednja u julu premašila 100 mlrd dinara
BEOGRAD – Dinarska štednja je u julu premašila iznos od 100 milijardi dinara, saopštila je danas Narodna banka Srbije.
HNB nabavlja oklopljeno vozilo za 12 milijuna kuna
ZANIMLJIVO
HNB nabavlja oklopljeno vozilo za 12 milijuna kuna
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) nabavlja oklopljeno trezorsko vozilo vrijedno 12 milijuna kuna koje će se koristiti i za prijevoz novca tijekom zamjene kune eurom, kada će se istodobno povlačiti kune iz optjecaja i opskrbljivati tržište eurima, piše u srijedu Večernji list.
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja
RAST
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu krajem lipnja dosegnuli su 138,9 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna više nego krajem svibnja, a rast za 4,2 milijarde kuna u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE