GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odobren Strateški plan Grupe EIB

Odobren Strateški plan Grupe EIB
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2024 / 16:34
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Ministri Europske unije (EU) u petak su tijekom sastanka Upravnog odbora Europske investicijske banke (EIB) službeno podržali Strateški plan Grupacije EIB-a kojim je utvrđeno osam prioriteta.

"Usvajanje plana uslijedilo je nakon nekoliko mjeseci angažmana predsjednice EIB-a Nadje Calvinho i vlada EU-a, ključnih partnera i dionika, uključujući posebne rasprave tijekom sastanaka EKOFIN-a u veljači i travnju", navodi se u priopćenju.

Guverneri su također pokrenuli proces unošenja određenih izmjena u Statut EIB-a, koje bi banci omogućile da iskoristi svoj puni potencijal za potporu europskom gospodarstvu, uz očuvanje izvrsnog kreditnog rejtinga i kapitalne pozicije.

Ovom izmjenom Statuta Vijeće će biti ovlašteno za utvrđivanje omjera zaduženosti EIB-a, kojim se utvrđuje nominalni maksimum nepodmirenih obveza po kreditima u bilanci kao postotak upisanog kapitala.

Kako je objašnjeno, osam prioriteta uključuje klimatsko djelovanje, digitalizaciju i inovacije, sigurnost i obranu, koheziju, poljoprivredu i bioekonomiju, socijalnu infrastrukturu, ulaganja s proširenim učinkom izvan EU-a, kao i doprinos jačanju europskog tržišta kapitala.

Među ostalim, odobreni plan uključuje pokretanje ciljanog programa ulaganja Strategic Tech-EU, kako bi se ubrzala digitalizacija i inovacije u strateškim tehnologijama, kao što su umjetna inteligencija, mikročipovi, bioznanosti i kvantno računalstvo.

Ova će inicijativa obuhvatiti cijeli lanac vrijednosti, uključujući kritične sirovine, čime će se ojačati strateška autonomija Europe i potaknuti domaće inovacije.

EIB će također proširiti uspješnu inicijativu European Technology Champions za privlačenje privatnog kapitala za financiranje širenja inovativnih start-up poduzeća.

"Također, model standardiziranih financijskih instrumenata primjenjivat će se iu drugim područjima, kako bi se privukla privatna ulaganja u sektore poput energetske učinkovitosti za malo i srednje poduzetništvo te rekonstrukcije zgrada", dodaje se u priopćenju.

EIB će pojačati svoja ulaganja i razviti nove financijske instrumente kako bi povećao otpornost Europe u upravljanju vodama i podržao poljoprivredu, bioekonomiju i sigurnost hrane.

Ti će programi osigurati likvidnost, udruživanje sredstava i smanjiti rizik ulaganja.

Izvan EU-a, grupa EIB-a stavit će veći naglasak na učinak, pružanje potpore Ukrajini, osiguranje uspjeha procesa proširenja EU-a, jačanje međunarodnih partnerstava sa susjednim zemljama i podupiranje strateške agende Globalnog izlaska iz EU-a u Africi i diljem svijeta. , kao glavni prioriteti.

Ministri su pozdravili već poduzete konkretne korake u realizaciji prioriteta, uključujući i Akcijski plan za daljnje jačanje potpore sigurnosnom i obrambenom sektoru Europe, uz istovremeno zaštitu kapaciteta financiranja banke.

Grupacija EIB-a već je prilagodila svoju politiku zajmova kako bi proširila raspon ulaganja koja se mogu financirati u područjima sigurnosti i obrane, uključujući vojnu mobilnost, zaštitu granica i druge kritične infrastrukture, razminiranje i dekontaminaciju, kibernetičku sigurnost, svemir, istraživanje i razvojne i druge tehnologije te dvonamjenska infrastruktura.

Pretpostavljajući izmjene Statuta, guverneri su se složili povećati graničnu vrijednost omjera financijske poluge s 250 posto na 290 posto, čime će EIB moći održati planirani godišnji obujam kreditiranja u ovoj godini te izvršiti dodatna zaduživanja i jamstva iz proračuna EU-a. , au isto vrijeme zadržava svoje pokazatelje financijske poluge i adekvatnosti kapitala.

"Osigurat će dovoljno prostora za provedbu Strateškog plana i za kritična ulaganja u područjima kao što su čista energija, baterije, socijalna i teritorijalna kohezija, kao i sigurnost i obrana, jačanje strateške autonomije Europe", stoji u priopćenju.

Prema novom ograničenju, EIB bi zadržao svoj omjer adekvatnosti temeljnog kapitala na vrlo visokoj razini, dodatno poboljšan internim mjerama za povećanje učinkovitosti i profitabilnosti bez ikakvog utjecaja na europske porezne obveznike.

EIB će nastaviti ulagati više od polovice financijskih sredstava koja godišnje dodjeljuje u klimatske akcije s fokusom na čistu i pristupačnu energiju i ostaje na putu da podupre zelena ulaganja vrijedna tisuću milijardi EUR u kritičnom desetljeću, do 2030.

Strateški plan također predviđa da će gotovo polovica godišnjeg kreditiranja EIB-a biti usmjerena na projekte u kohezijskim regijama. U kombinaciji s povećanim naglaskom na ulaganja u društvenu infrastrukturu, kao što su zdravstvena skrb i pristupačno stanovanje i obrazovne ustanove, ovo naglašava predanost grupe ravnomjernom rastu i konvergenciji životnog standarda.

Tagovi: EIB, EU, investicije
PROČITAJ I OVO
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
BANKARSKI SEKTOR
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
ZAGREB - Veliki globalni računalni kvar nije značajnije utjecao na rad kompjuterskih sustava te pružanje usluge banaka u Hrvatskoj, izvijestila je u petak Hrvatska udruga banaka (HUB).
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
PRIZNANJA
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
ZAGREB – Nagradu za izvrsnost Euromoney 2024. (The Euromoney Awards for Excellence 2024) dobila Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Intesa Sanpaolo Grupe, u kategoriji za najbolju banku u Hrvatskoj (Croatia's Best Bank).
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE