GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogroman pad dobiti Raiffeisen Bank Internationala

Ogroman pad dobiti Raiffeisen Bank Internationala
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2024 / 17:41
Autor: SEEbiz
BEČ - Raiffeisen Bank International izvijestila je o oštrom padu dobiti u 2023. godini, uz pad prihoda od naknada i provizija i rezervacije za kredite u švicarskim francima u Poljskoj.

U razdoblju od listopada do prosinca operativni prihod austrijskog zajmodavca smanjio se za 24 posto, na 2.16 milijardi eura. Kada se isključe Rusija i Bjelorusija, zadržao se na razini istog razdoblja prethodne godine i iznosio je 1.56 milijardi eura.

Neto prihod od kamata porastao je za dva posto, na 1.5 milijardi eura. Kada se izuzmu Rusija i Bjelorusija, porastao je za 12 posto, na 1.12 milijardi eura. Neto prihod od naknada i provizija smanjio se za 43 posto, na 677 milijuna eura, uz znatno smanjivanje obujma poslovanja u Rusiji.

Banka je četvrto tromjesečje zaključila sa 67 posto manjom konsolidiranom dobiti nego na kraju 2022., od 278 milijuna eura. Kada se isključe Rusija i Bjelorusija, poslovala je s konsolidiranim gubitkom od 40 milijuna eura.

U cijeloj 2023. godini bančin operativni prihod smanjio se za 6.6 posto, na 9.1 milijardu eura. Neto prihod od kamata poskočio je za 12.5 posto, na 5.7 milijardi eura. Neto prihod od naknada i provizija smanjio se pak za 21.6 posto, na tri milijarde eura.

RBI je prošlu godinu zaključio s 34 posto manjom konsolidiranom dobiti, od 2.38 milijardi eura. Kada se izuzmu Rusija i Bjelorusija i uključi rezerviranih 873 milijuna eura za kredite u francima u Poljskoj, iznosila je 997 milijuna eura i zadržala se na razini 2022.

Banka je lani otpisala 393 milijuna eura financijske imovine, u odnosu na 949 milijuna eura otpisanih u 2022. Rezervacije za rizike smanjene su na 191 milijun eura, sa 743 milijuna eura u 2022., i uglavnom su povezane s ruskom agresijom na Ukrajinu.

RBI proučava opcije za izlazak s ruskog tržišta, u skladu sa zahtjevom Europske središnje banke, ističući da kontinuirano smanjuje poslovanje u Rusiji. Navode da su više nego prepolovili kredite u Rusiji od drugog tromjesečja 2022., na samo šest milijardi eura.

Obujam plaćanja ograničen je na predratnu razinu, a Raiffeisenov tržišni udio više nego prepolovljen u odnosu na najvišu razinu. "Grupa i dalje radi na mogućoj transakciji, prodaji ili izdvajanju (ruskog) poslovanja, koje bi rezultiralo izdvajanjem Raiffeisenbank Russia iz strukture grupe", navodi se u prezentaciji, objavljenog sredinom prošlog tjedna.

U 2024. očekuju neto kamatni prihod od oko 5.1 milijardu eura. Kada se izuzmu Rusija i Bjelorusija, trebao bi iznositi 4.0 milijarde eura. Neto prihod od naknada i provizija trebao bi iznositi oko 2.7 milijardi eura, odnosno 1.8 milijardi ako se izuzmu Rusija i Bjelorusija.

Tagovi: Raiffeisen Bank International, Raffeisen, franak
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE