GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogroman rast gubitka Bundesbanka

Ogroman rast gubitka Bundesbanka
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2024 / 16:45
Autor: Siniša Malus
FRANKFURT - Gubici koje je pretrpjela Njemačka središnja banka skočili su u desetke milijardi 2023. godine zbog viših kamata, zbog čega je morala povući sve svoje rezervacije kako bi postigla pokriće.

Bundesbank je u petak izvijestila o godišnjoj raspodjeli dobiti od nule, nakon što je oslobodila 19,2 milijarde eura (20,8 milijardi dolara) rezervacija za opće rizike i 2,4 milijarde eura iz svojih rezervi. To joj ostavlja nešto manje od 700 milijuna eura u rezervama, priopćila je središnja banka.

Neto prihod od kamata bio je negativan po prvi put u svojoj 67-godišnjoj povijesti, smanjivši se za 17,9 milijardi eura na godišnjoj razini na -13,9 milijardi eura.

“Očekujemo da će opterećenja opet biti velika za tekuću godinu. Vjerojatno će premašiti preostale rezerve", rekao je predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel na konferenciji za novinare.

Središnja banka će izvijestiti o prenesenom gubitku koji će se nadoknaditi budućom dobiti, rekao je.

Nagel je dodao: "Bilanca Bundesbanke je dobra. Bundesbank može podnijeti financijska opterećenja jer je njezina imovina znatno veća od obveza.”

Njemačka središnja banka — i mnoge njene kolege — imaju značajne vrijednosne papire koji su izloženi kamatnom riziku, na što je značajno utjecalo neviđeno povećanje kamata Europske središnje banke.

Tagovi: Bundesbank, nagel
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE