GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orcelov prvi zadatak: Preuzimanje Monte dei Paschi di Siene

Orcelov prvi zadatak: Preuzimanje Monte dei Paschi di Siene
UNICREDIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2021 / 11:42
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Odbor direktora talijanske banke UniCredit jednoglasnom je odlukom u srijedu podupro izbor Andree Orcela za novog glavnog izvršnog direktora, utirući put njegovu imenovanju u travnju.

"Orcel... ima ogromno iskustvo i iznimnu (sposobnost) strateške prosudbe, što će biti ključno u vođenju UniCredita u budućnosti. Radujem se suradnji s njim", napisao je u bilješci imenovani predsjednik odbora direktora Pier Carlo Padoan.

Pedesetsedmogodišnji Orcel radio je na spajanju UniCreditoa i Credito Italiana, iz kojih je 1998. godine stvoren UniCredit.

Bivši šef investicijskog bankarstva u švicarskom UBS-u preuzet će dužnost u travnju i naslijediti Jeana Pierrea Mustiera, koji bi, prema dva neimenovana dobro upućena izvora, trebao s dužnosti otići 11. veljače, nakon predstavljanja godišnjih rezultata poslovanja.

Njegov dolazak u UniCredit vremenski bi se poklopio s pregovorima talijanske vlade i UniCredita o preuzimanju posrnulog zajmodavca Monte dei Paschija di Siena.

Orcel bi se mogao pridružiti UniCreditu i ranije, kao savjetnik, i proučiti dokumente o Monte dei Paschiju, rekla su dobro upućena dva izvora.

Talijanska vlada spasila je Monte dei Paschi di Siena 2017. godine i sada je mora privatizirati, a vrijeme polako curi budući da je Europska središnja banka (ECB) talijanskom zajmodavcu odredila rok do 31. siječnja da još pošalje plan o nadoknađivanju manjka kapitala.

Orcel će pak do travnja rješavati pitanje tužbe koju je podigao protiv španjolske banke Santander nakon što je 2019. godine povukla ponudu o njegovom imenovanju za izvršnog direktora.

Orcel je od Španjolaca zatražio odštetu od 112 milijuna eura a u međuvremenu je naznačio da je spreman nagoditi se i znatno smanjiti traženu odštetu, saznaje Reuters.

Iz Santandera su odbili komentirati njegovo imenovanje, a Orcelov glasnogovornik nije odmah bio dostupan za komentar.

Tagovi: Andrea Orcel, UniCredit, Jean-Pierre Mustier, Pier Carlo Padoan, Monte dei Paschi di Siena
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE