GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oročeni depoziti u godini skočili 37,4%

Oročeni depoziti u godini skočili 37,4%
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2024 / 08:59
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju ožujka 56,1 mlrd. eura.

Na godišnjoj razini, rast ukupnih depozita ubrzao je s 3,5% u veljači na 5,1% u ožujku. Na mjesečnoj razini ukupni depoziti ostali su gotovo nepromijenjeni.

Prema strukturi depozita, prekonoćni depoziti činili su u ožujku 70,0% ukupnih, odnosno iznosili su 39,3 mlrd. eura (-1,8% mjesečno odnosno -4,5% godišnje). Na godišnjoj razini zabilježeno je šesto zaredom smanjenje ove kategorije. S druge strane, s iznosom od 16,8 mlrd. eura, oročeni depoziti činili su 30% ukupnih, najviše od siječnja 2021. Deveti je to zaredom mjesečni rast oročenih depozita u ukupnim depozitima, a u ožujku na mjesečnoj razini rast je iznosio 4,6%. Oročeni depoziti porasli su na godišnjoj razini za snažnih 37,4%. Pozitivne promjene promatrane kategorije na godišnjoj razini traju od ožujka 2023.

Promatrano po sektorima, ukupni depoziti kućanstava iznosili su gotovo 37 mlrd. eura ili 66% ukupnih depozita. Rast promatranih depozita ubrzao je s 1,6% godišnje u veljači na 1,8% godišnje u ožujku. Usporavanje godišnjeg rasta krajem 2023. godine bila je posljedica učinka baznog razdoblja s obzirom na to da je u istom razdoblju godinu dana ranije došlo do zamjetnog povećanja stanja na transakcijskim računima povodom približavanja uvođenja eura. Od ukupnih depozita kućanstava, na prekonoćne depozite odnosilo se 26,3 mlrd. eura (gotovo 3/4 ukupnih), što predstavlja pad za 3,0% godišnje i za 0,4% mjesečno. Oročeni depoziti kućanstava iznosili su 10,7 mlrd. eura, a u odnosu na ožujak 2023. godine zabilježili su rast za 20,4%, dok su u odnosu na veljaču 2024. porasli za 1,3%. Stoga je uočljiv postupan rast udjela oročenih depozita kućanstava u ukupnim, što je posljedica rasta pasivnih kamatnih stopa na depozite.

S druge strane, ukupni depoziti nefinancijskih društava iznosili su 15,7 mlrd. eura ili 28,0% ukupnih depozita. Od toga se 11,1 mlrd. odnosilo na prekonoćne depozite, što je jednako smanjenju za 6,7% na godišnjoj razini i za 3,1% u odnosu na veljaču. Oročeni depoziti nefinancijskih društava iznosili su 4,7 mlrd. eura, što je na mjesečnoj razini više za 13,5%. U odnosu na ožujak 2023. oročeni depoziti nefinancijskih društava porasli su za 77%. Zamjetan godišnji rast oročenih depozita nefinancijskih poduzeća također je odraz viših kamatnih stopa na depozite poduzeća.

Prema posljednjim dostupnim podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put oročene depozite stanovništva iznosila je u veljači 2,2%, dok je prosječna kamatna stopa na oročene depozite poduzeća iznosila 3,2%. Pritom su za stanovništvo kraća dospijeća atraktivnija s obzirom na povećanje kamatnih stopa na kraća, a smanjenje na duža dospijeća od strane banaka uslijed očekivanja o snižavanju referentnih kamatnih stopa. Središnja banka naglasila je da je primjetno usporavanje dinamike premještanja depozita građana u potrazi za višim prinosima, što je također djelovalo u smjeru mjesečnog smanjenja kamatnih stopa na nove depozite.

Tagovi: oročenje, depoziti, hnb, banke, štednja, kamate
PROČITAJ I OVO
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
HBOR započeo s provedbom Urbanog razvojnog fonda
PROVEDBA
HBOR započeo s provedbom Urbanog razvojnog fonda
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), u partnerstvu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, razvila je novi financijski instrument - Urbani razvojni fond, čija je operativna provedba službeno započela krajem prošloga tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE