GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar udarac: Američkom bankarskom sektoru negativna ocjena

Oštar udarac: Američkom bankarskom sektoru negativna ocjena
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 20:27
Autor: SEEbiz
NEW YORK - U oštrom udaru na već posrnuli sektor, Moody's Investors Service smanjio je svoju ocjenu cjelokupnog američkog bankarskog sustava sa stabilnog na negativan.

Tvrtka, dio tri velika servisa za ocjenjivanje, priopćila je u ponedjeljak da poduzima korak u svjetlu bankrota ključnih banaka što je potaknulo regulatore da stupe u nedjelju s dramatičnim planom spašavanja štediša i drugih institucija pogođenih krizom.

Bonitetna agencija Moody's objavila je danas da je šest američkih banaka stavila na popis za ponovnu analizu zbog potencijalnog smanjenja rejtinga, nakon prošlotjednog kolapsa Silicon Valley Bank (SVB).

Prema CNN-u, Moody's je rekao da se očekuje da će još banaka biti pod pritiskom nakon kolapsa SVB-a, posebno onih s velikim zalihama neosiguranih depozita i dugoročnih državnih obveznica čija je vrijednost oslabila.

Moody's očekuje da će se pritisak na bankarski sektor nastaviti dok Federalne rezerve nastavljaju povećavati kamatne stope kako bi se borile protiv inflacije.

Moody's je dodao da je dodatna zabrinutost to što američke banke podižu kamate koje plaćaju na štedne račune i da bi, iako se banke nadaju da će više stope zadržati zabrinutost klijenata zbog kolapsa SVB-a, to također moglo smanjiti profit.

Moody's navodi da je dobra vijest da je američki bankarski sustav općenito zdrav, da ima dovoljno gotovine i likvidnih sredstava da izdrži gospodarsku krizu, ali da je loša vijest da bi američka regulatorna tijela mogla od njih zahtijevati da drže više kapitala nakon brzog kolapsa od SVB-a.

Moody's je upozorio da bi ocjene First Republic Bank (FRC), Zions (ZION), Western Alliance (VAL), Comerica (CMA), UMB Financial (UMBF) i Intrust Financial mogle biti smanjene, objašnjavajući da "zbog iznimno nestabilnih uvjeta financiranja , neke američke banke izložene riziku odljeva neosiguranih depozita"

Tagovi: Moodys, kreditni rejting američkih banaka, Silicon Valley Bank, First Republic Bank, Zions, Western Alliance, Comerica, UMB Financial
PROČITAJ I OVO
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
EPILOG
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
BERN - Švicarski financijski regulator (FINMA) objavio je danas da razmatra hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv direktora banke Credit Suisse nakon što je drugu po veličini banku u Švicarskoj prošli tjedan morala otkupiti najveća švicarska banka UBS.
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
TEŽAK PAD
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
LONDON - Što nije u redu s bankama, zapitao se i britanski tjednik The Economist.
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
ODLJEV
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
WASHINGTON - Regulatori su ponovno uvjeravali javnost da je bankarski sustav siguran, budući da su svježi podaci pokazali da su klijenti nedavno povukli gotovo 100 milijardi dolara depozita.
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
RASPRODAJA
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
FRANKFURT - Dionice Deutsche Banka skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti europskog bankarskog sektora.
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE