GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji

OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2021 / 15:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon ulaska na albansko tržište prije više od tri godine, OTP grupa sprema novu akviziciju u toj zemlji. Preuzimanjem Alpha banke Albania, albansko poslovanje OTP grupe na pravom je putu postati peta najveća banka prema ukupnoj aktivi te druga u kreditima klijentima.

Alpha banka, albanska podružnica grčke banke Alpha Bank, osma je po veličini banka u Albaniji s ukupnim tržišnim udjelom temeljenim na imovini od gotovo 5 posto. Alpha banka posluje kao univerzalna banka u maloprodajnom i korporativnom segmentu. Otkupna cijena ugovorena je na 55 milijuna eura.

Nakon financijskog zaključenja transakcije, koja će, uz regulatorno odobrenje, biti izvršena u drugom tromjesečju 2022., u smislu ukupne imovine očekuje se da će tržišni udio OTP grupe u Albaniji premašiti 11 %, a portfelj kredita klijenata povećat će se za jedan i pol puta, na temelju čega bi udio OTP grupe mogao postati drugi najveći na albanskom tržišnu.
„Do sada smo našu prisutnost u Albaniji vidjeli kao značajnu priliku i, u skladu sa strategijom OTP grupe, tražili smo daljnje mogućnosti rasta u zemlji od ulaska na tržište 2018. godine. Tada smo preuzeli Societe Generale Albania banku, koja je od tada uspješno integrirana u OTP grupu.
Ovoga puta, našoj grupi priključuje se Alpha banka, dobro funkcionirajuća, stalno rastuća kreditna institucija, koja igra značajnu ulogu u rastu bankarskog sektora zemlje i razvoju lokalne zajednice. Upravo najavljenom novom transakcijom, OTP grupa moći će dodatno ojačati poziciju na albanskom tržištu kako bi našim klijentima ponudila još bolje usluge u korporativnom i maloprodajnom segmentu, izjavio je László Wolf, zamjenik glavnog direktora OTP –a .

OTP grupa jedna je od najaktivnijih financijskih institucija europskog tržišta akvizicija. Nakon financijske krize, nove transakcije započele su 2014. godine, a od tada je OTP grupa najavila kupnju 12 financijskih institucija i bankovnih portfelja u devet zemalja, uključujući preuzimanje Alpha banke. Sve akvizicije, osim slovenske Nova KBM koja je još u procesu dovršetka, uspješno su integrirane u OTP grupu. Osim Albanije, OTP grupa ušla je u nove zemlje kao što su Slovenija i Moldavija.

Ovim jedinstvenim pristupom akvizicijama, OTP grupa je postala najaktivniji konsolidator bankarskog sektora u srednjoj i istočnoj Europi, značajno poboljšavši svoju tržišnu poziciju u Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori, povećavajući profit članica grupe izvan Mađarske.

OTP grupa, sa sjedištem u Budimpešti, jedna je od najstabilnijih financijskih grupacija u regiji središnje i istočne Europe s visokom profitabilnošću i stabilnim pozicijama kapitala i likvidnosti. Bankarska skupina trenutačno pruža univerzalne financijske usluge u 11 zemalja za više od 16 milijuna korisnika, ima mrežu od skoro 1.500 poslovnica i ima više od 37.500 zaposlenika.
Od svog utemeljenja u Albaniji, 1998. godine, Alpha banka aktivna je u kreditiranju poduzeća i financiranju velikih infrastrukturnih projekata, a također osigurava opsežan raspon depozitnih, investicijskih i financijskih proizvoda za individualne klijente.
Banka trenutno upravlja mrežom od 34 poslovnice, koja pokriva sve velike gradove u zemlji.

Tagovi: OTP grupa, OTP banka, Alpha bank Albania
PROČITAJ I OVO
Južnoj Africi zajam Svjetske banke od 750 milijuna dolara za oporavak od koronakrize
ZAJAM
Južnoj Africi zajam Svjetske banke od 750 milijuna dolara za oporavak od koronakrize
CAPE TOWN - Svjetska banka odobrila je zajam od 750 milijuna dolara Južnoj Africi povezan s covid-19, s ciljem zaštite siromašnih i podrške gospodarskom oporavku od pandemije, priopćila je u petak južnoafrička Nacionalna riznica.
Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna po dionici PBZ-a
ISTISKIVANJE
Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna po dionici PBZ-a
ZAGREB - Talijanska Intesa grupa, vlasnik 97,47 posto dionica PBZ-a, ušla je u završnicu istiskivanja malih dioničara iz vlasništva.
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
ZAGREB - "Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga."
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
REZULTATI
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
NEW YORK - Počela je sezona objava poslovnih rezultata američkih korporacija za zadnji kvartal 2021. godine, a prve su krenule neke velike banke koje, barem se čini, još nisu u stanju iskoristiti strmiju krivulju prinosa američkih obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE