GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP s konačnim zelenim svjetlom za preuzimanje Nove KBM

OTP s konačnim zelenim svjetlom za preuzimanje Nove KBM
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 12:25
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Nakon više od godinu i pol dana mađarska bankarska grupa OTP dobila je suglasnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za preuzimanje Nove KBM, priopćeno je iz OTP-a. Ugovor o kupnji druge najveće slovenske banke potpisan je krajem svibnja 2021., a OTP je u međuvremenu već dobio suglasnost u okviru zajedničkog nadzora banaka u eurozoni.

Nova KBM, koja je dosad bila u 80-postotnom vlasništvu američkog fonda Apollo i 20-postotnom vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) preko luksemburške tvrtke Biser Bidco, dobit će novog vlasnika. Kupoprodajna cijena ni ovoga puta nije objavljena, no prema pisanju medija iznosila je oko milijardu eura.

Kako navode iz OTP-a, završetak transakcije očekuje se u idućih nekoliko dana, a odmah nakon toga započet će proces spajanja SKB-a, koji je OTP kupio 2019., i Nove KBM-a u okviru OTP grupe, koja, prema preuzimatelj, stvorit će najveću banku u Sloveniji po kreditima i novčanim depozitima.

Iz OTP-a kažu da uz stabilno i profitabilno poslovanje žele "aktivno pridonijeti razvoju slovenskog gospodarstva". Najavljuju ponudu najsuvremenijih, brzih i dostupnih financijskih usluga, kako unutar poslovne mreže tako i putem naprednih digitalnih kanala.

Kako navode, posebna pozornost posvetit će se razvoju brzih kreditnih proizvoda s realnim uvjetima za male i srednje tvrtke. Također, namjeravaju podržati velike domaće tvrtke u izlasku na inozemna tržišta i širenju u inozemstvu kroz obostrano korisna partnerstva.

OTP grupa u Sloveniji nije aktivna samo u bankarskom sektoru. Preko tvrtke Mendota Invest otkupila je projekt komercijalnog dijela uređenja područja središnjeg ljubljanskog kolodvora. Iz OTP-a kažu da su planovi za izgradnju tog nekretninskog projekta, koji je zadržao ime Emonika, već dostavljeni Ministarstvu prirodnih resursa i prostora na suglasnost. Kako je prije nekog vremena otkrio gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, već su platili gotovo 25 milijuna eura komunalnih doprinosa.

Na jednoj od najvećih urbanih crnih točaka u središtu Ljubljane planirana je gradnja hotela, stanova, ureda i trgovačkog centra s približno 85.000 četvornih metara bruto iznajmljive površine.

Tagovi: Nova kreditna banka Maribor, Nova KBM, OTP banka, OTP grupa
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE