GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu

Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu
POSLJEDICE KRIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 11:17
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o padu prihoda u drugom tromjesečju pod utjecajem gotovo zaustavljene gospodarske aktivnosti u jeku epidemije koronavirusa koja je teško pogodila Italiju.

Intesini operativni prihodi potonuli su 11,5 posto, na 4,13 milijardi eura.

Neto prihodi od kamata gotovo su stagnirali u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 1,75 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija smanjili su se 11,2 posto, na 1,74 milijarde eura, zbog smanjenih komercijalnih bankovnih i aktivnosti upravljanja imovinom u vrijeme pandemije.

Prihod od poslovanja s osiguranjem poskočio je pak za petinu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 367 milijuna eura.

Neto prilagodbe kredita poskočile s prošlogodišnjih 554 milijuna na 1,39 milijardi eura, a iznos uključuje 880 milijuna eura namijenjenih za očekivane posljedice Covida-19, stoji u priopoćenju, objavljenom prošlog tjedna.

U banci ističu da su prvi u Italiji obustavili naplatu kredita u vrijeme pandemije, prije no što je na snagu stupio odgovarajući zakon kojim vlada u Rimu nastoji olakšati financijski teret građanima i kompanijama u vrijeme pandemije.

Intesa je poduzećima osigurala do 50 milijardi eura novih kredita kako bi se zaštitila radna mjesta i osiguralo plaćanje u koronakrizi, ističe se u priopćenju.

Bančina neto dobit porasla je 16 posto, na 1,4 milijarde eura zahvaljujući 1,1 milijarde eura prihoda od prodaje poslovanja s obradom transakcija građana Nexiju. Prihod je iskorišten za povećaje rezervacija za gubitke po kreditima zbog pandemije koronavirusa.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju lipnja 14,9 posto i bila je za 0,9 postotnih bodova viša nego na kraju prošle godine.

Intesa je prije dva tjedna konačno dobila bitku za preuzimanje UBI-ja, najzdravije talijanske banke srednje veličine, što će joj pomoći da se uspne na sedmo mjesto na ljestvici vodećih banaka u eurozoni, s fokusom na upravljanje imovinom i osiguranje.

Spajanje je najveće u Europi u proteklih deset godina i pomoći će grupi da izgradi veću ulogu u zoni primjene zajedničke europske valute, poručili su iz vlasnice Privredne banke Zagreb.

Intesa očekuje da će ove i iduće godine na razini grupe ostvariti neto dobit od minimalno tri odnosno 3,5 milijardi eura, kada se isključe rezultati UBI-ja. Od 2022. nadalje godišnja neto dobit koja bi uključivala rezultate UBI-ja trebala bi iznositi minimalno pet milijardi eura, dodaju.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Nexia, Privredna banka Zagreb, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE