GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2024 / 13:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine d.o.o.

Ovo izdanje, koje je u fazi pokretanja i strukturiranja u potpunosti podržao Odjel za korporativno bankarstvo i SME ISBD-a, označava značajnu prekretnicu jer je Yellow Submarine prvi izdavatelj mini obveznica (Minibonds) koji je prikupio sredstva na domaćem tržištu kapitala za budući poslovni rast i razvoj.

Mini obveznice, izdane 20. lipnja 2024., dospijevaju 2031. s ukupnom nominalnom vrijednošću od 3 milijuna eura. Mini obveznice, malim i srednjim poduzećima pružaju alternativni izvor financiranja u odnosu na tradicionalne bankovne kredite, uglavnom ih izdaju mala i srednja poduzeća i njima se trguje u specijaliziranim segmentima financijskog tržišta.

Usvojeni okvir za mini obveznice slijedi uspješnu strukturu koju je u Italiji etablirala Intesa Sanpaolo, podržavajući kvalitetna mala i srednja poduzeća. Ovo izdanje obveznica predstavlja najširi sinergijski pristup u sklopu Intesa Sanpaolo Grupe, a ovaj alternativni financijski instrument sada je službeno dostupan u Hrvatskoj, s planovima da se uskoro proširi i na druge zemlje ISBD-a.

Yellow Submarine, lanac restorana koji nudi gurmanske burgere na 20 prodajnih mjesta u većim hrvatskim gradovima, ima robustan poslovni model koji uključuje vrhunske lokacije, usluge dostave i sudjelovanje na događajima. U 2023. godini društvo je ostvarilo prihode veće od 15 milijuna eura, uz dodatne mogućnosti rasta.

Jole Petrov, glavni financijski direktor Yellow Submarinea, izjavio je: „Yellow Submarine u potpunosti podržava inicijativu PBZ-a da ponudi inovativna rješenja financiranja za mala i srednja poduzeća. Drago nam je što smo prvi izdavatelj mini obveznica u Hrvatskoj i cijenimo pomoć i stručnost PBZ-a i ISBD-a. Vjerujemo da će nam ovo vrijedno iskustvo otvoriti više prilika na tržištima kapitala.

S 22 godine iskustva u aranžiranju dužničkih i vlasničkih vrijednosnih papira, PBZ je ovim prvim izdanjem službeno uveo okvir za mini obveznice u Hrvatskoj. Glavni cilj je pripremiti poduzeća za pristup tržištima kapitala, posebice za inicijalne javne ponude u budućnosti, te preuzeti vodeću ulogu u razvoju domaćih tržišta kapitala.

Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a nadležna za korporativno bankarstvo i SME, izjavila je: „Iznimno nam je zadovoljstvo što je PBZ prva banka u Hrvatskoj koja je aranžirala mini obveznice za svog klijenta iz SME segmenta, čime je obogatila portfelj proizvoda koji nudi našim korporativnim klijentima. Rezultati PBZ-a na tržištima kapitala su impresivni budući da su 52 izdavatelja, uglavnom velika hrvatska poduzeća, izdala vrijednosne papire putem PBZ-a. Inicijativom mini obveznica nastojimo malim i srednjim poduzećima olakšati pristup tržištima kapitala i pružiti alternativu tradicionalnom kreditnom financiranju.”

Giuseppe Ferraro, izvršni direktor Intesa Sanpaolo, rukovoditelj Odjela za korporativno bankarstvo i SME - Sektor inozemnih banaka supsdijara, dodao je: „Vrlo smo ponosni što smo pokrenuli inicijativu mini obveznica s PBZ-om, koristeći sinergije i iskustvo Intesa Sanpaolo Grupe. Ovaj proizvod pogodovat će realnom gospodarstvu, posebice malim i srednjim poduzećima, okosnici hrvatskog gospodarstva. Čvrsto vjerujemo da će inicijativa mini obveznica biti faktor koji će omogućiti da Intesa Sanpaolo klijentima bude prvi izbor pri odabiru partnera.”

Tagovi: PBZ, Intesa Sanpaolo Grupa, intesa, Yellow Submarine, petrov, jelušić
PROČITAJ I OVO
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
Morgan Stanley s većom, Bank of America s manjom kvartalnom dobiti
REZULTATI
Morgan Stanley s većom, Bank of America s manjom kvartalnom dobiti
NEW YORK - Američka investicijska banka Morgan Stanley u drugom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 3,08 milijardi dolara (2,83 milijarde eura), što je 40 posto više nego u istom razdoblju lani.
ECB: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka
KREDITI
ECB: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka
FRANKFURT - Potražnja građana u eurozoni za kreditima oporavila se u drugom tromjesečju, uz oštriju konkurenciju banaka pred snižavanje kamatnih stopa i poboljšane izglede za tržište nekretnina, pokazalo je u utorak istraživanje Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE